Duphaston: Adet düzensizliklerinin tedavisinde kullanılan bu ilaç, hormon dengesini ve adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur. Progestan: Progesteronun sentetik bir formu olan bu ilaç, genellikle adet düzensizlikleri için kullanılmaktadır.
En sık kullanılan adet söktürücü ilaç Tarlusal olsa da bu ilaçlar yalnızca uygun hastalarda kullanılmalı ve hekime danışılmadan kesinlikle alınmamalıdır.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Adet söktürücü olarak kullanılan ilacın etken maddesi ve dozuna bağlı olarak oral yol(ağızdan) alınır. Genellikle 5-6 gün süre ile kullanılıp bırakılsa da, kullanacağınız ilaca bağlı olarak doktorun belirttiği doz ve günde kullanılması gerekir.
İlgili 25 soru bulundu
Günde 1 ile 3 arasında tablet alınız. Tabletlerinizi aşağıdakilerden biri şeklinde almanız istenecektir: - Adet döngünüzün her gününde veya - Sadece adet döngünüzün 5. ile 25. günleri arasında. Günde 1 veya 2 tablet alın.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir.
Sıcak su torbası ile kasık bölgendeki kan akışını hızlandırmak kanama döngünün erken başlamasına yardım edebilir. Eğer kanamanı öne almak istiyorsan sıcak suyla banyo yapma yöntemine şans verebilirsin. Sıcak su bedeninin gevşemesine yardım eder ve üzerindeki stres durumunu azaltmaya katkı sağlar.
Adet düzensizliği şikayetinde olan kadınların bitki çayı saatlerinde adaçayını tüketmesi tavsiye edilir. Ayrıca adet düzensizliği için tarçın, papatya çayı, çörek otu, kantaron çayı önerilmektedir.
Tarlusal, bir non-steroid anti-inflamatuar ilaç (NSAID) olarak kullanılan bir ilaçtır. Ağrı ve iltihapların giderilmesinde kullanılır. Özellikle ağrılı veya sancılı menstruasyon döneminde (dismenore) adet söktürücü olarak kullanılabilir.
Ertesi gün hapını her adet döngüsünde kullanmak adet düzensizliği ve yüksek doz progesteronun getirdiği iştah artışı, kilo alma, rahim içi zarında kalınlaşma gibi yan etkilere sebep olur.
Adet söktürücü ilaçlar düzensiz adet döngülerinin tekrar düzenlenmesi, adet kanaması geciken hastalarda adetin başlatılması gibi sağlık problemlerinin tedavisinde kullanıldığı gibi; tatil ya da özel bir gün öncesi adetin başlatılarak bahsedilen zaman diliminde konfor sağlanması amacıyla da tercih edilebilir.
Adet düzensizliği ve tüylenme şikayetlerine, FSH hormonu yüksekliğine ve östrojen hormonun yükselmesine karşı Prof Saraçoğlu, yardımcı ve destekleyici olarak Testere Dişli Aslan Pençesi önermektedir.
Bu nedenle, adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun giderilmesi veya düzenlenmesi esastır. Adet düzensizliğinin hormonal bir dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığı tespit edilirse kişiye hormon düzenleyici ilaçlar verilerek adet düzensizliğinin tedavisi yapılır.
Adet Söktürücü Ne Zaman Etki Eder? Adet söktürücü ilaç belirli bir kural çerçevesinde kullanılır ve etki eder. İlaç bırakıldıktan sonra genellikle 3-7 gün içinde adet görülür. Bu rakamın kişiden kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır.
Adet söktürücü haplardan en bilineni Tarlusal'dir.
Sık adet görmenin temel nedeni hormonal kaynaklı çeşitli bozukluklardır ve bu bozuklukların tedavi edilmesi önemlidir. Genellikle, adet düzenleyici ilaçlar kullanılarak tedavi sağlanır. Ancak bazı durumlarda, kistler ve miyomlar gibi yapılar kadın sağlığı için risk oluşturabilir ve ilaç tedavisi etkili olmayabilir.
Adet düzensizliğinin yaygın nedenleri hamilelik gibi hormonal dengesizlikler, enfeksiyonlar, rahim içi ve yumurtlama sorunları, miyo ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar, travma, stres ve ilaç kullanımıdır. Normalden çok daha ağır ya da hafif bir şekilde adet kanaması görülebilir.
Yetersiz B12 vitamini de anemiye, yani kansızlığa neden olabilir. Aneminin en yaygın belirtileri arasında yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışı bulunmaktadır. Anemi durumuna sahip bireyler dil ya da ağız ağrısı, beklenmedik kilo kaybı, soluk veya sararmış cilt, ishal ile adet sorunları ile karşılaşabilirler.
Sağlıklı kadınlarda normal âdet döngüsü, son kanamanın başlama tarihinden itibaren 28 gündür. Bununla birlikte 21-40 gün arası da normal kabul edilebilir. Döngünün her seferinde birkaç gün değişmesi de normal bir durumdur. Kanamaların bu döngü dışında görülmesi ise âdet gecikmesi olarak adlandırılır.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Normal kabul edilebilen adet gecikmesi süresi en fazla 7 gündür. Kişiler ergenlik çağlarında ya da menopoz dönemlerinde normal karşılanabilecek düzensizlikler yaşanabilir, ancak bu aksaklıkların normal olup olmadığı da yaptırılan düzenli muayenelerde hekim kararıyla verilmelidir.
Adet kanamasının ilk başladığı yıllarda adet düzensizlikleri olabilir/ Bu durum 2-3 yıl içerisinde düzelir. Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar.
Kişinin gebe kalması durumunda âdet kanaması kesilir. Anacak gebelik dışında âdet kanamasının 7 gün ve daha uzun süreyle kesilmesi durumu, âdet gecikmesi olarak tanımlanır. Yani kişinin âdet kanamasının 5 gün gecikmesi normal bir durum olarak kabul edilirken, 10 gün gecikmesi bir problemin habercisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri