Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir. İşte Afyonkarahisar'ın en meşhur yemekleri ve bu lezzetlerin detayları: Afyon Sucuğu: Türkiye'nin dört bir yanında ünlü olan Afyon sucuğu, şehrin en meşhur lezzetlerinden biridir.
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli geçim kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suyu, tatlı türleri, komposto gibi birden çok tariflere lezzet vermektedir. Her yıl İlçemizde Geleneksel olarak Vişne Festivali kutlanmaktadır.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir. Hayvancılık oldukça önemlidir. Daha çok koyun yetiştirilir. İlçe çapında oldukça önemli miktarda süt üretilmektedir.
Afyonkarahisar ilinde geçim kaynağı genel olarak tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım, öncelikle dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir. Mevsimlik sebze üretimi ile birlikte meyve üretimi de büyük oranda yapılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde sebze üretimi hâkimdir.
Bu maddeye afyon veya afyon sakızı adı verilir. Eczacılıkta morfin, kodein, tebain, papaverin vb. alkoloitlerin yapımında kullanılır. Az zehirli sayılabilir ama alışkanlık yaptığı için uyuşturucu madde olarak da kullanılır. Bu uyuşturucu, yutularak, çiğnenerek veya sigara ile içilerek kullanılır.
Ekmek Kadayıfı (Sade)
Ekmek Kadayıfı denilince akla şüphesiz Afyon gelir…
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
II. Yakub Bey'in vasiyeti üzerine yerleşim 1429 yılında yeniden Osmanlı egemenliğine katılmıştır. Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Şehirden alabileceğiniz hediyeler arasında Afyon kaymağı, ünlü Afyon sucuğu, taze incirler, Türk lokumu ve el sanatları ürünleri gibi birçok seçenek bulunuyor. Afyonkarahisar'ın merkezi bölgeleri, çarşıları ve yerel pazarları, bu özel hediyelik eşyalara ve ürünlere ulaşabileceğiniz ideal alışveriş noktalarıdır.
Afyonkarahisar'dan ayrılırken de yanınıza muhakkak Meşhur Afyon kaymağı, Afyon lokumu, Afyon pişmaniyesi, Afyon Sucuğu, Afyon Bükmesi, Afyon'un meşhur patatesli köy ekmeği, her hamur işine yakışacak ve lezzet katacak Afyon haşhaşı, almalısınız.
Denizli'de 6 AVM bulunuyor. Afyonkarahisar'da toplam 3 AVM bulunuyor.
Afyon'un sucuğu ve yemekleri kadar meşhur bir diğer yiyeceği de kaymağı! Hal böyle olunca kaymak eklenen en güzel tatlılar da yine Afyon'dan çıkmış. Ekmek kadayıfı, kaymaklı helva çeşitleri başı çekiyor; tabii bir de Bolvadin'in meşhur pekmezli aşuresi…
İstanbul - Afyon arası mesafe kaç km? İstanbul - Afyon arası yaklaşık olarak 475 km'dir. Kamil Koç ile İstanbul - Afyon seyahatiniz tahmini olarak en az 6 saat saat sürer.
Afyon kebabını, söğüş salata ile birlikte servis edebilirsiniz.
Afyon'un doğal güzellikleri arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Afyon Kaplıcaları, Akarçay, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Hüdai Termal Turizm Merkezi ve Kurtini Mağarası bulunmaktadır.
Afyonkarahisar İli, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde İç Batı Anadolu kısmında yer alan bir ilidir. Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyon Karahisar ili, Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasın ve Ege Bölgesinin iç kesiminde yer alır.
1- Afyonkarahisar Ovası: Tamamı kapalı bir havza durumundadır. Akarçay'ın Kuzeybatı -Güneydoğu yönünde katettiği geniş düzlükler halindedir. Kuzeyinde Eynihan dağları (Beydağı 1750 m., Şamdağ 1500 m., Emirdağları 2066 m.) ve batıda Kalecik tepelerinin yer aldığı Kumalar dağları vardır.
Kaplıcaları, zengin doğal yapısı, tarihi eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar Anadolu'nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı ...
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde kurulu tesislerden afyon bitkisinden elde edilen afyon sakızı işlenerek baz morfin üretilmektedir. Elde edilen mamul ilaç sanayinde kullanılır. Afyonun keskin, hoş olmayan kokusu ve acı bir tadı vardır. Bileşiminde takriben %10 morfin, %5 kodein , %6 narkotin bulunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri