TDK'ya göre ahiret kelimesi, insanların sonsuza kadar cennet ya da cehennemde kalacakları öbür alem demektir.
Ahiret (Arapça: الآخرة, romanize: al-Ākhirah) veya ahret, İslam termonolojisinde ölümden sonra gidilecek yere verilen bir isim. Ahiret, Kur'an'ın İslamî eskatolojinin önemli bir parçası olan Ahiret Hesaplaşması ile ilgili bölümlerinde defalarca bahsedilmektedir.
Ahiret kavram olarak, öbür dünya, ölümden sonraki hayat demektir. Kur'an'da sık yer alan bu kavram, bazen “yevmü'l-ahire-ahiret günü, darü'l-ahire-son yerleşim yeri” şeklinde ifade edilmektedir. Terim olarak ahiret: Ölümden sonra insanların tekrar dirilmesiyle başlayan ve ebediyen devam edecek olan bir hayattır.
Ahiret Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı Nedir? Ahiret kelimesinin TDK sözlük anlamı öldükten sonra tekrar diriltileceğimiz ve ebedi olarak kalacağımız alemdir. Sonra anlamına gelen ahir sözcüğünden türetilen ahiretin diğer anlamı ise sonraki yaşamdır.
Kıyametin kopmasından sonra Allah tarafından ölülerin diriltilmesi hadisesi. Kıyamet gününde diriltilecek olan mükelleflerin hesaba çekilmek üzere bir araya toplanması anlamında bir terim. Cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adı.
İlgili 41 soru bulundu
Ahiret; kabir (berzah) hayatı, kıyamet, ba's (yeniden dirilme), haşir ve mahşer, defterlerin dağıtılması, hesap, mizan, sırat, şefaat, cennet ve cehennem gibi devreleri kapsamaktadır. İnsan öldüğünde ruh bedenden ayrılır, ancak kabir hayatıyla birlikte ruhun tekrar bedenle irtibatı kurulur.
Aslında âhiret gününe imân Allah'ın varlığı inancına dayanmaktadır. Bu dünyada insanların ölçüleriyle yerine getirilemeyen adâlet, öbür dünyada (âhirette) Allah'ın ölçü leriyle gerçekleşecektir. Âhiret inancı, hem bireyin, hem toplumun gelişmesine katkıda bulunacak bir yarış unsurudur.
Osmanlı Türkçesi آخرت (âhiret) sözcüğünden geçmiştir. Bu Osmanlı Türkçesi sözcük Arapça ء خ ر (ʾ ḫ r) kökünden gelen آخِرَة (ʾāḫira) sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük bir ism-i fail olan آخِر (ʾāḫir, “son, sonraki”) sözcüğünün dişilidir.
Arapça kökenli bir sözcük olan ahiret, sonraki alem, bir sonraki yaşam anlamına gelir. İslam'a ve diğer semavi dinlere göre kıyametin kopması ile birlikte dünya ve evren yok olacaktır. Sonrasında ise tüm ölüler diriltilecek ve insanların sonsuza kadar cennet veya cehennemde kalacakları ahiret hayatı başlayacaktır.
Terim olarak ahiret, İsrafil'in Allah'ın emriyle, kıyametin kopması için sura ilk defa üflemesiyle başlayacak olan ebedi hayata denilir.
Ahiret Alemi
olarak, dünya hayatından sonra başlayıp sonsuza kadar devam edecek ölüm sonrası hayattır.
- Ona yükselmek ne demektir? Allah katında bir gün insanların dünyadaki günlerine göre 50.000 senelik bir zamandır.
Ahiret gün, bu dünyanın ömrü tükendikten sonra yeniden başlayacak ve sonsuza kadar devam edecek olan zamandır. Bu zamanın başlangıcı, kıyamet dediğimiz dünya hayatının sonudur.
Allah Resûlü'nün öğretisinde dünya ve ahiret, birbirinin devamı olan ve birlikte kazanılan hayatlardır.
Kişiler yaptıklarını dünyada yaptıklarının karşılığını mutlaka alacağı ile ilgili ahiret inancından bahsedilir. Bu sebeple Ahiret inancı bir yandan insanlığa umut olurken bir yandan da kötü insanlar için kötülüklerin cezasını çekecekleri yer olarak görülmektedir.
C-Kur'ân da Ahiret Ahvâli: Bu âlemin ve varlıkların yok olması (kıyâmet), insanların yeniden dirilmesi (ba's), sorgulama, amellerin hesaba çekilmesi, haşr, şefaat, mîzân, cennet, cehennem gibi hususlar âhiret âleminin meselelerindendir.
Sual: Kıyamet ile ahiret aynı anlama mı gelir? Ölümden önceki hayata Dünya hayatı, ölümden sonraki hayata Ahiret hayatı denir. Ahiret hayatı üçe ayrılır: Mezardan kalkıncaya kadar Kabir hayatı, tekrar dirildikten, Cennete veya Cehenneme gidinceye kadar Kıyamet hayatı, üçüncüsü Cennet ve Cehennem hayatıdır.
Kur'an'da. Kıyametin şekli Tekvir Suresi'nde canlandırılır; "Güneş büzüldüğü zaman, yıldızlar kararıp döküldüğü zaman, dağlar yürütüldüğü zaman, on aylık gebe develer başıboş bırakıldığı zaman, vahşi hayvanlar bir araya toplandığı zaman, denizler kaynatıldığı zaman, nefisler çiftleştirildiği zaman." (81:1-7)
7 Diğer bir ifadeyle kıyamet, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt-üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir.
Ahirete iman eden mümin, kendisiyle, ailesiyle, çevresiyle, canlı cansız bütün yaratılmışlarla barışık yaşar. Onun elinden ve dilinden hiç kimseye zarar gelmez. O, bir başkasının malına, canına, iffet ve onuruna kastedemez. Hesap gününe inanan mümin, eşine iyi davranır.
Âhiret inancı olan kimse¸ âhiret hayatında¸ bu dünyada yaptığı işlerin karşılığını göreceğine inanır. Bu sebepten işlerini Allah'ın emirleri çerçevesinde yapar. Daima ve her yaptığı işte Allah'ın rızasını kazanmayı düşünür. Bu da insanın hem dünyada hem de âhirette saadete ermesine vesile olur.
1) Ölüm 2) Kıyamet ve Yeniden Diriliş 3) Haşr ve Mahşer 4) Hesap ve Mizan 5) Cennet ve Cehennem 1) Ölüm Ahirete geçişin ilk aşaması ölümdür.
Kabir hayatı, dünya hayatıyla ahiret arasında bir köprüdür. Bu yüzden bu hayata berzah hayatı da denilir. Bu âlem her insan için farklı bir şekilde kendini gösterir. Şehitler bu hayatı öldüklerini bilmez bir halde geçirirken, ilim tahsili üzere ölenler bu âlemde de ilme devam ederler.
Cennet'le ilgili bu tasvirler Yahudi apokrif kitaplarından biri olan II. Ha- nok'un kitabında da geçmektedir. Buna göre; “yedi kat göğün üçüncü katında cennet ve cehennem bulunur ve hali hazırda her ikisi de mevcutlardır.
Örneğin, Tevrat'ta bulunmadığı gerekçesiyle Sadukiler ve günümüzdeki bazı reformcu Yahudiler öldükten sonra dirilmeye ve ahiret hayatının varlığına inanmamaktadırlar. Onlara göre Yahudilik, başka bir hayatın dini değildir. Yahudilik bir yaşam tarzı olup bu dünyaya aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri