Dermatologlar, cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış tıp doktorlarıdır. Egzama tedavisinde uzmandırlar ve reçeteli ilaçlar, topikal kremler ve ışık tedavisi dahil olmak üzere çeşitli tedavi seçenekleri sağlayabilirler.
Çeşitli deri hastalıkları, tırnak rahatsızlıkları ya da egzama gibi problemler cildiye bölümünde tedavi edilmektedir.
Alerjik egzama (Atopik Dermatit), genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkan, kaşıntılı, düzelme ve alevlenmelerle seyreden kronik bir cilt hastalığıdır. Genetik (kalıtım) ve çevresel etkenlerin etkileşimi ile ortaya çıkar.
Patch Testi: Egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde kullanılan bir testtir. Bir bant üstüne kimyasal maddeler dökülür ve bu bant hastanın sırtına yapıştırılarak 2 gün beklenir. Kızarıklığın olduğu bölgeler alerjen maddenin tespitini sağlar.
Hastalığa, bağışıklık sistemi hücrelerinin birikimine bağlı ciltte oluşan bir tür alerjik iltihap neden olur. Bu iltihabi sürecin tedavi edilmesinde kortizon içeren ilaçlar, egzama alanlarına uygulanan merhemler etkilidir. Kortizon içermeyen bazı merhemler de bu amaçla kullanılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Egzama Neden Olur? Egzamaya sabun, deterjan, şampuan ve banyo köpüğü gibi tahriş edici alerjenlerle temas, soğuk ve kuru hava, nem, toz, polen ve küf gibi çevresel faktörler ya da stres ve genetik geçiş gibi uyaranlar neden olmaktadır. Ayrıca staphylococcus aureus adlı bakteri de egzamaya neden olur.
Bebek ve çocuklarda en sık görülen egzama türü atopik dermatittir. Erişkinlerdeki gibi bebek ve çocuklarda da kuru, kırmızı ve kaşıntılı cilt alanları ile karakterizedir. Yine erişkinlerde olduğu gibi saman nezlesi, astım ve/veya ailede alerji öyküsü bulunması bebek ve çocukların Egzamaya yatkınlığını arttırır.
Egzama Nasıl Teşhis Edilir? Dermatolog tarafından muayene bulguları ve ciltteki belirtilerden yola çıkarak egzama teşhisi koyabilir. Bunun yanı sıra, egzamalı kişilerde sık görülen bir takım alerjik durumları tespit etmek için Deri Prick Testi ve kan testi gibi bir takım alerji testleri istenebilir.
Egzama Kaşıntı Tetikleyicileri
Birçok çevresel tetikleyici faktör, alerjik reaksiyonlar veya tahriş edici maddeler nedeniyle egzamada kaşıntıya neden olabilir.
Egzama, bir alerji veya stres neticesinde ciltte meydana gelen ve halk arasında yaygın olarak görülen bir deri hastalığıdır.
Uygun tedavi ve cilt bakımı yapıldığında atopik dermatite bağlı cilt lezyonları genelde iz bırakmazlar. Normal lezyonların üzerine ikincil cilt sorunları eklendiğinde nadiren bu sorunla karşılaşılabilir. Bu nedenle uygun tedavi ve düzenli cilt bakımı önemlidir.
Strese bağlı egzamanın belirtileri, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, cilt kuruluğu ve ciltte tahriş şeklinde olabilir. Stres, egzamanın şiddetini artırabilir veya alevlenmeleri tetikleyebilir.
Dermatoloji, cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı. Deri bilimi olarak da adlandırılmaktadır. Saç dökülmesi hangi nedene bağlı olursa olsun eğer bir kişi böyle bir durumdan yakınıyor ise hiç paniğe kapılmadan bir Deri Hastalıkları (Dermatoloji=Cildiye) uzmanına başvurmalıdır.
Alerjik deri hastalıklarında dermatolojik muayene sonrası gerekli laboratuvar testlerinin yanı sıra “prick test” ve “patch (yama)” test yöntemleri kliniğimizde uygulanır, değerlendirilir. Sonuçlar hastanın yaşam koşulları ile karşılaştırılır, korunma tedavisi olan çözümler üretilir.
Egzama, diğer bir adıyla atopik dermatit, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ve kızarıklık, kaşıntı, şişlik, veziküller gibi belirtilerle kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Toplumda sık rastlanan cilt hastalıklarından biridir.
Egzama gibi cilt sorunlarına dermatoloji bölümü bakar.
Egzamayı şiddetlendiren yiyecek ve içecekler belirlenmeli ancak gerçek alerji oldukları düşünülmemelidir: histamin (alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sistemindeki hücreler tarafından salgılanan biyolojik molekül) açısından zengin veya histamin salınımını tetikleyen gıdalar (ör. çikolata, domates, şarap, kabuklu ...
6) Elma Sirkesi
Elma sirkesinin içerisinde yer alan malik asit hastalığın sebep olduğu mantarları tedavi etmede birebirdir. Bir miktar elma sirkesi ve aynı miktarda su eklediğiniz karışımı saç egzaması olan bölgeye yaklaşık 10 dakika boyunca uygularsanız hastalığın etkilerini gitgide azaldığını görebilirsiniz.
Bu yaklaşım özellikle çocukluk çağındaki egzamada yararlı olur. Süt ürünleri, yumurta, yer fıstığı, domates, yapay renklendirici ve koruyucuların elenmesi gibi basit bir yol olguların en az %75'inde önemli bir düzelme sağlar.
Egzama, ağrılı, kaşıntılı veya pul pul cilt lekeleri ile karakterize bir grup inflamatuar cilt durumu için kullanılan genel bir terimdir. Egzama döküntüleri aşırı derecede kaşıntılı olabilse de kaşıma onların büyümesine veya yayılmasına neden olabilir.
Sinirsel Egzema( Stres egzeması) ya da nörodermatit dediğimiz egzema türü genellikle stres sonrası kaşınma hissi ve kaşımaya bağlı derinin zaman içinde koyulaşması ve kalınlaşması ile karakterizedir. En sık 30-50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Egzamanın tedavisi alt türüne göre farklılık gösterse de genel olarak tedavide nemlendiriciler, kortizon içeren krem ve losyonlar, antihistaminik haplar (kaşıntıyı azaltan alerji hapları) kullanılır. Şiddetli egzama tedavisinde ise bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri