Literatürde algılama hataları genel olarak (Tablo 2), Algısal Savunma, Basmakalıplaştırma, Model Oluşturma, Hale Etkisi, Yansıtma, Beklenti, Kendi Kendini Gerçekleştiren Kehanet, Seçici Algılama, Zıtlık Etkileri olarak yer almaktadır.
Algıda seçiciliği etkileyen dış etmenler; uyarıcının şiddeti, aşırı zıtlık, hareketlilik, süreklilik, tekrar, alışılmışın dışındaki uyarıcılar ve tanışıklıktır.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Algı, psikoloji ve bilişsel bilimlerde duyusal bilginin alınması, yorumlanması, seçilmesi ve düzenlenmesi anlamına gelir. Algı, duyu organlarının fiziksel uyarılmasıyla oluşan sinir sistemindeki sinyallerden oluşur. Örneğin, görme gözün retinasına düşen ışıkla, işitme kulağa gelen ses ile oluşur.
İlgili 45 soru bulundu
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Beden algı bozukluğu nedir; Dismorfik Bozukluk kişinin bedeninde gerçekte olmayan ya da varsa bile belli belirsiz olan bir şeyden sürekli rahatsızlık duyup bunu takıntı haline getirmesidir.
Kişinin algıda seçici olmasına neden olan birçok faktör bir araya gelerek belli uyaranları dikkate almasını sağlar. Bunu etkileyen faktörler kişinin yetişme tarzı, karakter özellikleri, eğitim seviyesi ve iletişimde olduğu sosyal çevresiyle ilişkisine bağlı olarak değişir.
Algı süreci, algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama olmak üzere üç aşamada gerçekleşir.
Algılama Yeteneği: Kişinin işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, diğer bir deyişle anlayabilme, kavrayabilme yeteneğidir.
Algı, 6 ana türe ayrılır: duyma, konuşma, dokunma, tatma, diğer duyular ve sosyal dünya. Algı süreçleri ise kabul etme, seçme, düzenleme ve yorumlama süreçleri olarak dört ana aşamadan oluşur.
1.1 Algıda değişmezlik Bir kez algılanan nesnelerin şekilleri, renkleri, büyüklükleri değiştiği halde, organizma o nesneleri hep aynı biçimde algılar. Nesneleri değişik ortam ve şartlarda yine aynı şekilde algılama eğilimine algıda değişmezlik denir.
Algılama farklılıklarına yol açan dışsal faktörler; hareketlilik, yoğunluk, tekrarlama, yenilik, benzerlik gibi faktörlerdir.
Bu ilkeye göre insanlar çeşitli nesneleri algılarken birbirine yakın olanları grup oluşturarak algılarlar. Bu ilke günlük hayatta sık sık reklam amblemlerinde, olayın ilişkili yönünü vurgulamak için kullanılır.
Yani ne kadar insan, o kadar farklı bakış açısı; ne kadar insan, o kadar algı çeşitliliği. Her insanın algısı, içine doğduğu kültürden, içine doğduğu aileden, biyolojik durumundan, doğuştan getirdiği özelliklerden ve birçok sebepten dolayı farklı farklı gelişir; yani herkes nevi şahsına münhasırdır diyebiliriz.
Algı kişinin beş duyu organı ile almış olduğu bir durumu farklı dış faktörlerin etkisiyle değerlendirdikten sonra onunla ilgili bir fikir etmesidir. Eğitim açısından değerlendirdiğimizde ise eğitim algıyı etkileyen faktörlerden biri değildir.
Varlıkların olduğu gibi değil de, bize göründüğü biçimde algılanmasına “algı yanılması” denir. Algı yanılmalarının bir bölümü, duyu organlarının bozukluğundan ileri gelir. Gözlerinde astigmatizm olanların, varlıkları titrek ve gölgeli görmesi ya da renk körü hastaların, çayırjarı kırmızı, ateşi yeşil görmeleri gibi.
Algılama süreci insanların beş duyu organlarıyla çevrelerini kişilik, tutum, inanç ve deneyimlerinin süzgecinden geçirerek anlamaya çalıştıkları bir süreçtir. Maruz kalma, tüketicinin uyarıcı ile fiziksel olarak kontak kurmasıdır. Girdilere ulaşmamıza, yani maruz kalmamıza duyu organlarımız yardımcı olur.
Duruşunuz, tavrınız, yaklaşımınız, görünümünüz, enerjiniz, yaptığınız ya da anlattığınız şeye olan inancınız, gülüşünüz, samimiyetiniz, rutinden çıkan uygulamalarınız, bilgi derinliğiniz, daha önceki temaslarınız… Bunlar gibi onlarca şey algıyı etkiler ve bu fonksiyonlar yönetildiği andan itibaren algı yönetimi devreye ...
Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır. Kavramaları biçimlendirirken problemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır.
Algısal yanılsamalar, beynimizin aldığı bilgiyi yorumlamakta yaptığı hatalardır. Bu hatalar, gerçeklikle bağdaşmayan bir algılamaya neden olur ve sonuçta doğru olmayan bir sonuca ulaşmamıza sebep olabilir. Algısal yanılsamalar, herkesin karşılaşabileceği bir durumdur.
Ancak doktorunuz yoksa ve hangi doktora başvurmanız gerektiğini bilmiyorsanız, nöroloji bölümüne gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Genelde nöroloji bölümünde size bazı testler uygulanır.
Tüm bu nedenlerden dolayı BDB hastalığı kendi kendine geçen bir problem değildir. Beden algı bozukluğu tedavisi bilişsel davranışçı yaklaşımlı terapiler, EMDR yöntemi gibi yöntemlerle tedavi edilebileceği gibi ilaç tedavisi de uygulanabilen bir problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri