Buna göre söz Allah lafzı ile başlar veya Allah lafzı cümlenin devamında olup kendinden önceki kelimenin son harekesi üstün ve ötreli olursa bu durumda Lafzatullah'ın ل'ı kalın bir (â) sesiyle okunur.
📌 Lafzatullah; Allah lafzı anlamına gelmektedir. ➡ Kur'an-ı Kerim'in tilaveti sırasında Allah lafzı lam harfinin almış olduğu harekeye göre kalın veya ince okunur. Şayet Allah lafzından önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa 'lafzatullah'ın lamı kalın, esre olursa ince okunur.
Aynı manada ism-i celâl tabiri de kullanılır. Tecvîd ilminde Lafzatullah konusu, “Allah” lafzının hangi durumda nasıl okunacağı hususunu ihtiva eder. Bilindiği gibi lâm (ل) harfi, aslında ince bir harftir. Bu harf, Allah lafzında bulunduğunda ise makablinin harekesine göre kalın da okunabilmektedir.
Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi üstün veya ötre olursa lâm harfi kalın okunur. Lâm ( ل ) harfinden önceki harfin harekesi esre ise lâm harfi ince okunur.
اللهِ Lafza-i celâlin ikinci “lâm”mı medd-i tabiî (Bir elif miktarı) kadar (ALLah - ALLLah) uzatmak gerekir, hükmü vâcibdir. Bu hususta mezheblerin görüş birliği vardır. Lafza-i celâlin sonundaki “he” harfi mutlak olarak telâffuz edilmelidir.
İlgili 25 soru bulundu
“Allahım!” mânasına gelen Arapça bir dua sözü. Allah Teâlâ hakkında kullanılan bir saygı ifadesi. Allah'ın kahır ve gazabına delâlet eden isim ve sıfatları için kullanılan bir tasavvuf terimi. Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri.
Allah ve 19 mührü, Kuran'da Allah kelimesi ve türevleri 2698 kez geçmektedir. Bu 19'un tam katıdır. Kuran'da Allah isminin tüm türevleri 1820 ayette olmak üzere toplam 2698 adet geçmektedir (Numarasız Besmeleler hariç).
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır.
Kur'an Dersleri 11. Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
Kur'an lafzı, Yüce Allah insanlara uyması gereken, sakınması gereken söz ve manaların aktarılması, ondan başka ilah olmadığının aktarılması olarak geçmektedir. Allah ile kişilerin hayat başlangıcının olduğu, son da Allaha olacağının mana ve lafzını taşımaktadır.
Tecvid kuralları Kuranı Kerimi okumada uyulması gereken kurallar olmaktadır. Kuranı Kerimde yapılan bir harf okuma hatası kelimenin manasını değiştirebileceği için her sure ve ayette okuma esnasında tecvid kurallarına riayet ederek uzatmalara dikkat ederek okumak faziletlidir.
Cevap : Râ harfi beş yerde kalın okunur: 1- Râ harfinin harekesi üstün veya ötre olduğu zaman kalın okunur. 2- Râ sâkin olup makabli meftuh veya mazmum olsa kalın okunur. 3- Râ sakin olup râdan önceki harf de sakin ise, bu sâkin harf'den önceki harf meftuh veya mazmum olduğu zaman yine râ kalın okunur.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Bu durumda ra harfi, sükun kendinden önceki harfin harekesi esre olduğu için ince okunması gerekir gibi görünse de buradaki esre arizi yani geçici olduğu için kalın okunur.
Allah Kelimesindeki Lâm Harfinin Okunuşu
Eğer Allah ( لله ) kelimesindeki Lâm ( ل ) 'dan önce gelen harfin harekesi üstün veya ötre olursa kelimedeki Lâm harfi kalın, esre olursa ince okunur. Kısaca önceki harfin harekesi yukarıdaysa Lâm kalın, aşağıdaysa ince okunur.
Kalın sesli harfler, sesli harflerin içinden, söylenişi sırasında ağzın aldığı biçim daha yuvarlak olan seslere karşılık gelen seslere karşılık gelen harflerdir. Kalın sesli harfler "a, ı, o, u" harfleridir.
Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2. İnce ünlüler: e, i, ö, ü
Kalın harflerde uygulama
Sesin kalın alınabilmesi için, dilin (özellikle dilin köke yakın kısmının) üst damağa doğru kaldırılması gerekir. Bunun için, alt ve üst çene bir miktar açılır, ses ağzı doldurarak yukarı yönelir. Bu konuda en ideal çalışma, her harfin önüne Elif ( ا ) getirerek uygulama yapmaktır.
Arapça'da harfler kalınlık ve peltekliğine göre aşağıdaki gibidir: Kalın Harfler : خ (hı) , ص (sad) , ض (dad) , ط (tı) , ظ (zı) , غ (ğayn) , ق (kaf)
ح (Ha): Boğazın ortasından, boğaz hafif sıkılarak çıkarılır. İnce ve yumuşak okunur.
Kur'an'ın yedi harf ile inmesi, yedi vecihle inmesi anlamındadır. Çünkü ahruf kelimesinin müfredi olan harf, vecih anlamına gelir.
"Kur'an'ın bu apaçık beyanları da gösteriyor ki Kur'an-ı Kerim hem lafzıyla hem de manasıyla Yüce Allah'ın katındandır ve her şeyiyle ona aittir. Anlatılan kıssalar da gerçekten yaşanmış olaylara aittir ve gayb haberleri olarak vahyedilmiştir. Sonuç olarak Kur'an-ı Kerim, lafız ve manasıyla Allah'ın kelamıdır.
Yaradan, Tanrı, Rab, Mevla. İnsanı, dünyayı, kainatı, görülen veya görülemiyen bütün varlıkların yaratıcı. Allah ezelidir; yani varlığının başlangıcı yoktur, çünki yaratılmamıştır ve varlığı devamlıdır, sonsuzdur.
Kuranı Kerim'de Allah, Esma'ül Hüsnadaki isimleriyle ayrıntılı olarak tasvir edilir. Örneğin Samet ismi, O'nun kimseye muhtaç olmadığı, herkesin O'na muhtaç olduğu anlamına gelir. O doğmamış ve doğurmamıştır. Ezeli ve ebedi olan Allah'ın bir başlangıcı ve sonu yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri