Gerçek altın hiçbir farklı ışık altında değişmez. Sahte altın çok daha hafif olur. Gerçek altın bükülmez, kırılmaz ve parlaklığını kaybetmez.
Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
Altın kolaylıkla çizilebilen, yamulan ve şekil alabilen yumuşak ve hassas bir madendir. Her ne kadar satıcılar bu yöntemi sevmese de eğer altını ısırdığınızda üzerinde diş izleri çıkıyorsa bu altının gerçek olduğunu gösterir. Sahte altınlarda ise diş izi çıkmaz.
Altın takı modelleri veya külçeler üzerinde bir damga bulunur. Bu damgada, altının saflık derecesi belirtilir. Örneğin, 24 ayar altın, 999 veya 999.9 damgası ile işaretlenir. Bu damga ise altının gerçek olduğunu gösterir.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
İlgili 35 soru bulundu
Sirke Testi
Elinizdeki altın zincir, yüzük, küpe gibi aksesuarların yüzeyine birkaç damla sirke damlatarak gerçekliğini test edebilirsiniz. 15 dakika sonra ürünü kontrol ettiğinizde renk değişimleri gözlemlediyseniz ürününüz sahte demektir.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
14 Ayar Altın Takı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
14 ayar altın, özellikle gündelik takılarda tercih edilir. 14 ayar altın takı alırken 585 rakamını ya da 14k ibaresini görmeniz gerekir çünkü bu değer, takının milyem değerini veya karatını gösterir.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Değerli madenler arasında en eski geçmişe sahip olan altın, kolay şekil alması, zaman içinde deforme olmaması ve ağırlığını kaybetmemesi, ayrıca nadir bulunduğu için yüzyıllardır hep revaçta kalmıştır. Ülkelerdeki altın stokları ülkelerin ekonomik gücünün göstergesi olmuş, altın için savaşlar yapılmıştır.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Kuyumcular tarafından da kullanılan nitrit asit yöntemi, birçok bayan tarafından da kullanılır. Bu yöntem takının altın mı yoksa altın kaplama mı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olur: Takının üzerine bir veya birkaç damla nitrit asit damlatılır. Eğer takıda bir renk değişimi yaşanıyorsa altın değil, altın kaplamadır.
Diğer elementlere güçlükle tepki verir. Fakat yine de 118 farklı seçeneğin bulunduğu periyodik tabloda, insanın, para birimi olarak seçtiği tek element.
Bu bağlar zayıfladıkça önce katı halde yumuşama, akabinde sıvı hale geçme ve en sonunda buharlaşma meydana gelir. Altın için de bu durum “normal şartlar altında” geçerlidir. 1,064°C'ye kadar ısıtılan altın erir ve farklı formlarda şekillendirilir.
Rüyada altın yüzük kaybetmek, kaçırılan fırsata işaret etmektedir. Rüyayı gören kişinin maddi sıkıntıların içine düşeceğine, elindeki imkanları kaybedeceğine ve bundan dolayı zor zamanlar yaşayacağına işaret edilmektedir. Rüyada yüzük kaybetmek sıkıntı ve keder demektir.
Gümüş asit ile kolay tepkime verebilen bir metal ve parmakta kararma yapma olasılığı yüksek. Daha önce de söylediğimiz gibi, altın takılarda dahi kararma olayına maruz kalabilirsiniz.
Alyans yüzükler zamanla ve kullanım süresine bağlı olarak çizilebilir. Alyans çeşitleri için meydana gelen bu eskimelerde hava kirliliği, yanlış yüzük kullanımı (sabun, deterjan gibi kimyasallara maruz bırakma) ya da doğal sebepler söz konusudur. Bu noktada alyanslar eski haline getirilebilir ve parlatılabilir.
Pırlanta yüzüklerinin altın ayarı genelikle 14 (585) ve 18 (750) ayardır, elmas ürünler de ise genellikle 8 (333) ayar altın kullanılır. Yüzüğün altın ağırlığını da yine bütçenize göre belirleyebilirsiniz.
En çok kullanılan altın ayar ve milyemleri; 14 ayar 585 milyem, 18 ayar 750 milyem, 22 ayar ise 916 milyemdir. 24 ayar ise iki farklı milyemden oluşur, 995 ve 999,9.
Altın alyans ayarları 18,22 ve 24 olur. Uzun yıllar alyansınızı kullanacağınız için sağlam olmasına dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı en fazla seçeneğe sahip olan 14 ayar altın alyans modellerini rahatlıklar tercih edebilirsiniz. Bu ayardaki altınlar sert oldukları için çizilmeye veya yamulmaya karşı dayanıklılardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri