Mastit, bakterilerin tıkanan süt kanalından girerek meme dokusunda enfeksiyona sebep olması durumudur. Enfeksiyon kapan göğüste kızarıklıklar oluşurken, meme çevresinde bölgesel ateş ve şiddetli ağrı görülebilir. Bu durum, annenin emzirirken acı çekmesine ve bebeğini emzirememesine sebep olmaktadır.
Memedeki iltihap zemininde apse gelişmişse görüntüleme eşliğinde ya da cerrahi olarak boşaltmak gerekiyor. Zamanında müdahale edilemeyen vakalarda ciddi septik tablolar oluşabiliyor. Emziren anneler penisilinler, alerji varsa sefalosporin, klaritromisin, eritromisin benzeri antibiyotikler kullanabiliyor.
Ciltte kızarıklık, şişme, meme dokusunda - koltuk altında ele gelen kitle, ateş, meme başından veya ciltten akıntı ve ağrı gibi şikayetlere neden olan meme enfeksiyonunu tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
İltihabı ve apsesi olan hastalar uygun antibiyotik tedavisi ve apse drenajı ile tedavi edilebilir. Yaygın tutulumu olan ya da tedaviye dirençli hastalarda steroid tedavisi kullanılabilir. Steroid tedavisinin yetersiz kaldığı nadir durumlarda metotreksat tedavide alternatif olarak kullanılabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Genelde meme iltihabı rahatsızlığı tedavisinde en fazla uygulanan yöntem antibiyotik tedavisi olarak ortaya çıkar. 15 ila 20 gün boyunca tedavi süresi uygulanır ve tedavi başladıktan sonra iki üç gün sonrasında antibiyotiğin etkisi ile iltihaplanmalarda azalma ortaya çıkar.
Emzirme döneminde göğüste biriken sütün düzenli olarak boşaltılmaması, mastit oluşmasında en sık görülen etkendir. Bebeği aniden sütten kesmek, süt birikmesine neden olarak enfeksiyon oluşmasına yol açar. Dar kıyafetler ya da sutyenler mastit riskini artırır.
Meme de enfeksiyon oluştuğunda ağrı, bölgesel ısınma, kızarıklık, vücut ateşinde yükselme, titreme gibi şikayetler meydana gelir. Bu şikayetlere bazen elle hissedilen sertlik de eklenebilir. Koltuk altında ağrılı bir kitle gözlemlenebilir.
Genelde Staphylococcus türündeki bakterinin sebep olduğu bu enfeksiyon memedeki yağ dokularını etkileyerek şişme, ağrı ve kızarıklığa neden olur. Meme enfeksiyonu emzirme, yaralanma ya da kanser dışında fazla rastlanan bir hastalık değildir. Bazen meme enfeksiyonu meme içerisinde apse ile birlikte seyreder.
Emzirme nedeniyle memede apse sorunu
Ancak tedavi edilmezse vakaların üçte birinde mastit (iltihap) gelişebilir, antibiyotik ile bu oran yaklaşık yüzde 5'lere düşebilir. Böyle durumlarda emzirmeye devam etmek veya sütün pompa yardımıyla boşaltılması apse oluşumunu azaltabilir.
Memede mastitin belirtileri nelerdir? Mastit olan hasta öncelikle ağrı yakınması ile doktora başvurur. Ağrıya eşlik eden diğer bulgular ise kızarıklık, lokal ısı artışı, şişlik, meme dokusunda apseleşme, bazen akıntılar, genel vücutta ateş yüksekliği, kırgınlık ve kol ağrısı olmaktadır.
Burada laktasyonel mastit dediğimiz doğum sonu emziren annelerde görülen mastiti konuşacağız. Mastit, emziren annelerde %3-20 oranında görülür. En sıklıkla da doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde ortaya çıkar. Laktasyon süresince herhangi bir zamanda görülebilse de 3 aydan sonra görülme oranı azalmaya başlar.
Annenin yaşadığı soğuk algınlığı ve benzer rahatsızlıklar, süt yoluyla bebeğe geçmez. Ancak soluma, dokunma, öpme ve temasla geçebilir. Bu dönemde anne her emzirme öncesinde ellerini yıkamalı, maske takarak bebeğin yüzüne solumamalı ve emzirmeye devam etmelidir.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Apse olan memede genellikle şişkinlik, kızarıklık, ağrı ve ciltte ısı artışı hissedilir. Bunlar memede görülen bulgulardır. Bunun haricinde tüm vücudu ilgilendiren ateş, titreme, terleme, iştahsızlık, halsizlik gibi genel belirtiler de ortaya çıkar. Tanı genellikle zor değildir.
Meme Ağrısı Olan Mutlaka Doktora Görünmelidir
Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Emziren kadınlarda memede kitle de görülebilir. Memede kitle, gebelik sırasında ortaya çıkmış olabilir. Emzirme sırasında memede kitle olabilir. Emziren anneler memelerinde oluşan kitleler ve değişiklikler konusunda uyanık olmalıdır.
Kadının adet döngüsü içinde olması memede sızlamaya yol açabilir. Hormonal meme büyümesi ve gelişim çağında memenin gelişmesi gibi durumlarda da memede sızlama meydana gelebilir. Kadının hamile olması da memede sızlamaya yol açar.
Memede ağrı, enfeksiyon için hangi doktora gidilir? Meme hastalıkları konusunda eğitim almış genel cerrahlar ve meme ile özel olarak ilgilenen genel cerrahi uzmanları yani meme cerrahları özellikle tercih edilmesi gereken doktorlar olmalıdır.
İltihap söktürücü bitkilerden birisi de zencefildir. İçerdiği gingerol isimli iltihap giderici bileşim ile doğal bir iltihap kurutucu olan zencefili iltihapların engellenmesi ve kurutulması için kullanabilirsiniz. Zencefil düzenli kullanım ile eklem romatizmaya bağlı ağrıları azaltmakta, şişlikleri yok etmektedir.
Akıntının iki memeden, çok kanaldan gelmesi, yağlı ve süte benziyor olması meme kanseri dışında hormonal veya psikosomatik nedenlere işaret edebilmektedir. Ancak tek memeden kanlı ya da açık renkte bir akıntı varsa bu altta yatan muhtemel erken evre meme kanserini belirtisi olabilmektedir.
Ancak kendiliğinden geliyor ise mutlaka gerekli tetkikler nitelikli bir şekilde uygulanmalıdır.Meme başından gelen akıntı kanlı ise bu durum meme kanseri ile ilişkilendirilebilmektedir. Meme ucundan gelen akıntı kötü kokulu ve irinli ise bu durum meme iç dokusunda oluşan bir abzeden kaynaklanıyor olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri