Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt kadayıf, künefe ve katmer ile ününe ün katmaktadır. Çeşit çeşit lezzetleri ile damak tadında zirveyi yaşatan Antep üzüm pekmezini de kullanarak cevizli sucuk ve muska gibi lezzetleri de önümüze sunmaktadır.
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Yöresel ürünler bir bölgeye ait olan ürünler ile üretilen çeşitli yemeklere ve içeceklere verilen isimdir. Ülkemiz dört mevsimin aktif bir şekilde yaşanabildiği ülkelerden bir tanesi olma özelliği sayesinde birbirinden farklı ürünlerin birbirinden farklı bölgelerde yetiştirilebildiği bir ülkedir.
Şanlıurfa'ya özgü yemekler arasında lahmacun, etsiz çiğ köfte, Urfa kebabı, patlıcan kebabı, şabut balığı, üzlemeli pilav, ciğer kebabı, içli köfte, yöresel çorbaları, şıllık tatlısı, aya köftesi, ağzı açık, ciğer kebabı gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Kahramanmaraş'a özgü yemekler arasında Maraş tarhanası, Maraş dondurması, Maraş köfte, acem pilavı, Maraş Tava, cevizli kırma tatlısı, sömelek köfte, mumbar dolması, çöş börek, un sucuğu, ciğerli bulgur pilavı, pazı sarması, eli böğründe, Maraş paçası gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
sıf. (< yöre+sel) yeni. Bir yöreye has olan, yerel, mahallî, mevziî.
Yöresel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Belli bir yöre ile ilgili, yerel, mahallî, mevzii, lokal. Belli bir yöreye özgü
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Gaziantep'te yetişen meyve ve sebzelerin çeşitliliği birçok yöreye göre farklı özellikler gösterir. Yörede yetiştirilen Antep fıstığı, zeytini, domatesi, biberi, patlıcanı, acuru, turpu, havucu, salatalığı, haylan ve kış kabağı, tüylü acuru, tarhunu, haspiri (safran) tamamen yöreye özgüdür.
İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
yapılamayacak (veya yapmak istemeyeceğin) bir şeyi yapacağını söylemek, hatta abartmak, bunun çok kolay bir şey olduğunu bile iddia etmek.
Türkçede civar kelimesi 'buralara yakın' anlamında kullanılmaktadır. Bu bölgeye yakın anlamında kullanılan civar kelimesi günümüz Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğünde yöre, dolay ve yakında olan anlamındadır. Yöre ve dolay isimdir.
Gaziantep'te gün epey erken başlıyor ve Antep'lilerin beyran çorbası, cartlak (ciğer) kebabı ve kavurması, katmer tatlısı gibi bol enerjili yöresel kahvaltıları epey değişik ancak harika lezzetler. Geleneklere göre esnaf dükkanını açmadan önce, tüm gün kendisini tok tutacak 'beyran çorbası' ile güne başlarmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri