Aracınızı Ilık Suyla Yıkamalısınız Arabanızı yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Arabayı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamak doğru değildir, araba yıkamada en ideali ılık su kullanmaktır.
Tüm sabun kalıntılarını gidermek için iyice duruladığınızdan emin olun ve herhangi bir elektrikli parçaya su girmesini önleyin. Ani sıcaklık değişimi hassas parçalara zarar verebileceğinden, motoru sıcakken yıkamaktan kaçınmak da önemlidir.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Öncelikle temizlemek için sıcak su kullanmak boyaya zarar verir, buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle kullandığınız su sıcak olmalıdır. Ev çevresinde kullandığınız çamaşır suyu ve kimyasal içeren her türlü temizlik ürünleri aracınızın boyasına zarar verir.
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
İlgili 20 soru bulundu
Su basıncının şiddetine ve aracın boyasının yaşına/dayanıklılığına göre su yakından tutulduğunda deformasyonlar gözlemlenebiliyor. Özellikle küçük taş izlerinin veya boya kalkmasının olduğu alanlarda çok dikkatli olmak gerek.
Araba yıkama işlemi sırasında öncelikle arabanızın en kirli kısmını yani genellikle tekerleklerini yıkayarak başlamalısınız. Kir ve kiri aracınızın boyasına bulaştırmamak için lastiklerinizi yeni bir kova su ile ayrı yıkayın.
Kaportada oluşan ufak tefek göçükleri sıcak suyla düzeltebileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl yapılacağını merak ediyorsanız yazımızı dikkatlice okumaya devam edin. Sıcak suyu plastik olan yere dökmeniz gerekiyor aksi halde aracın boyasına zarar verebilirsiniz.
Kuş pisliklerini temizlerken kesinlikle kuru peçete, ıslak mendil, fırça gibi ürünler kullanılmamalıdır. Kuş pisliği ilk etapta sıvı bir haldeyken katı hale geçtiği zaman çok sert bir hal alır. Bu sertlik boyanızda derin çizikler yaratacaktır.
Bişey olmaz. O kadarda kaynar su dökmeye gerek yokki... Kuş pisliği boyayı mahvediyor.
Arabanızda oluşabilecek yağ lekelerine kadar yağları çözücü ve yüzeyi parlatıcı özelliği ile Asperox Sarı Güç her arabada bulunması gereken bir temizleyicidir.
Mikrofiber bezi veya yıkama eldivenini sabunlu suya daldırdıktan sonra daha önce suyla yıkadığınız boyalı yüzeyleri hafifçe ovalayarak temizleme işlemine geçebilirsiniz. Boya üzerinde çiziklere neden olmamak için fırça kullanımından kaçının. Aracın yüzey temizliğini yaparken yukarıdan aşağıya doğru hareket edin.
Araç yıkama sıklığının; arabanızın kirlenmesine, mevsim koşullarına ve daha birçok nedene bağlı olmakla beraber ortalama olarak 2 haftada bir olması gerekmektedir. Kışın, havaların genelde yağışlı olmasından dolayı daha az yıkamanız gerekebilir.
İyi bir süngerle yıkarsanız fırçadan kat kat iyi olacaktır süngerin suya girince kum tanelerini bırakmaması süngerin kötü olması demektir. Fırça eğer arabada çamur vs. varsa kolay çıkartır ancak çıkartana kadarda arabanın boyasına zarar verir kılcal çizikler oluşturur.
Aracın Boyasına Zarar Veren Deterjanlar
Aracı yıkanması sırasında kiri arındırmak için deterjan kullanılmaktadır. Ama kullanılan deterjanın yüzey temizleyici veya bulaşık deterjanı olmaması gerekir. Bu tarz deterjanlar kimyasal olarak güçlü yapıya sahiptir. Genellikle de yağ çözücü özellikleri vardır.
ARAÇ KOLTUKLARI TEMİZLİĞİ Sıcak su ve yumuşatıcı karışımını araç koltuklarına da rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bu yöntemle aracınızda gün içinde biriken kokulardan ve kirden kolayca arındırabilirsiniz.
Dışarıda aracımızı yıkatırken ne kullandığını bilmediğimiz otomatlar, İnternet üzerinden satılan lisanssız, kalite belgeleri olmayan ürünler, tiner, fren hidroliği, çamaşır suyu gibi sert kimyasallar kullanımı veya aracınızla teması durumunda aracınızın verniğine farklı ölçülerde zararlar verecektir.
Aracın fırça ve benzeri sert aparatlarla yıkanması, uygun olmayan yıkama maddelerinin kullanılması, yıkandıktan sonra ıslak bırakılması, güneş altında yıkanması, güneşin altında uzun süre beklemesi boyanın yıpranmasına, çizilmesine, matlaşmasına ve renginin solmasına neden olur.
Arabayı çok sık yıkamak pek tavsiye edilmez. Kirlenip,çamurlanırsa ihtiyaç varsa tabii ki yıkanmalı ancak her seferinde gıcır gıcır kalsın parlasın diyerek haftada bir kaç defa yıkamak uzun vadede boyayı yıpratır.
Göçük oluşan kısma silikon yardımı ile yapıştırma işlemi yapılır ve birkaç defa hafif hafif çekmenin ardından hızla çekilir. Hatta bazı yöntemlerde arabanın göçük kısmına sıcak su dökerek vakum ile çekilir. Buda başarılı bir yöntem olarak bilinir. Bu şekilde kesinlikle arabanın boyasına zarar gelmez.
Pistonların sıkıştırma hareketinde su sıkışamaz ve piston kolu yamulur. Motor çalışmaya devam ederse silindiri berbat eder. Alınan suyun çokluğuna, motorun o anki çalışma devrine göre araç blok dahi patlatabilir. Motor bloğunun patlaması bir aracın başına gelebilecek en kötü sorundur.
Su ve damlalar camlardan, kasadan uçup gider. Su birikintisine hızla girmek dengeyi bozar araba spin atabilir. 30 cm den derin sulara girmek bazı modellerde tehlikelidir. Hava filtresi altta olanlar oradan su çeker. Eski arabalarda pek sorun olmaz.
Araba yıkarken önce köpük mü yoksa su mu sorusu cevabı :
Köpük bütün arabaya tamamen uygulandıktan sonra ilk köpük atılan yerden başlanarak tüm araç basınçlı su ile yıkanır.
ARAÇ DIŞ TEMİZLİĞİ Yıkamaya önce dış temizlik ile başlayıp sonra araç içi temizlik ile devam etmek en doğrusudur.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Deterjan araçtaki kiri çıkarmak için etkili bir temizleyicidir. Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri