Hararet müşürü denilen parça bozuksa yanlış ölçüm yapabilmektedir. Bu yanlış ölçüm de radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. Böylece yokuşta arabada hararet artmaktadır. Soğutma suyu yetersiz ve soğutma fanı da çalışmıyorsa araba yokuşta hararet yapar.
Rampa aşağı inerken hararetin düşmesi normal bir durumdur. Çünkü rampa aşağı gaz vermeden iniyoruz ve silindirlerde yakıt yanmıyor. Isı kaynağı olmadığı için de sıcaklık düşüyor.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Motor soğutma sistemindeki arızalar motorun ısınmasının önüne geçemediğinden dolayı aracın harareti yükselir. Çeşitli sürücü hataları da arabadaki hararetin yükselmesine sebep olabilir. Örneğin hatalı vites değişimi, motoru fazla zorlama ve aracın uzun süre boyunca yüksek hızda kullanılması bu hatalardan bazılarıdır.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Su radyatöründe soğuyan su, pompa vasıtası ile motora taşınmaz ise araç hararet yapar ve conta yakar. Ayrıca fan müşürü veya termostatın açmaması durumunda da conta yanar.
Hararet müşürü denilen parça bozuksa yanlış ölçüm yapabilmektedir. Bu yanlış ölçüm de radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. Böylece yokuşta arabada hararet artmaktadır. Soğutma suyu yetersiz ve soğutma fanı da çalışmıyorsa araba yokuşta hararet yapar.
Hararet Göstergesinin Düşmesinin Nedenleri
Termostatın zamansız açılıp kapanması, hararet müşüründeki arızalar ve nadiren de göstergedeki sorunlar sebebiyle araç hareket halindeyken hararet göstergesi düşer.
Araç motorunun sıcaklığının normalin üstü bir şekilde artması ve bunun fark edilmemesi üzerine, belli bir süreden sonra aracın motor aksamından ve su haznesinden buhar çıkmaya başlar. Bu durum, aracın ısısının yükseldiğinin yani hararet yaptığının en önemli göstergesidir.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Motorun aşırı ısınmasının önüne geçen ise soğutma sistemidir. Soğutma sıvısı, motorda bulunan devirdaim ile motor içerisinde dolanır. Motorun sıcaklığını alan sıvı, radyatörde soğuk hava ile karşılaşır ve soğur.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Aracın hararet göstergesi normal bir ısınmada sabit olarak 85 ile 90 aralığında olmalıdır. Trafiğin yoğun olduğu zamanlarda bu değer 100 dereceyi bulabilmektedir. Ancak bu derecelere yükseldiğinde tekrar 90 seviyesine düşmesi gerekir.
Aslında hararet müşürü çok önemli bir parça olsa da hararet müşürünün aracın çalışmasına herhangi bir etkisi yoktur.
Durumu ciddiye almaz ve tamir ettirmeden aracı kullanmaya devam ederseniz; silindir kapağın contası yanar ve bu durumda piston sıkışması sonucu motor kitlenebilir. Böyle yaparak küçük bir maliyet ile tamir ettirmek yerine, ciddi masraflı bir tamir yaptırmak zorunda kalırsınız.
Motor hararet yaparsa ya da hararet göstergesi yükselirse motor istenenden fazla ısınır. Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Motor Neden Hararet Yapar? Aracı kullanım biçimi de motorun daha sık hararet yapmasına neden olabilir. Yanlış vites değiştirme, motoru fazla zorlama, uzun saatler boyunca yüksek hızda ilerleme gibi nedenlerle de motor, hararet yapabilir.
Hararet müşürünün bozuk olması sebebiyle fanların çalışmaması Soğutma fanının düzgün çalışmaması Vantilatör kayışının gevşemesi ya da kopması Motorun sıcaklık seviyesinin belirli düzeyde kalmasını sağlayan devirdaim pompasının bozulması
Motorun hararet yapması, adından da anlaşılacağı üzere motor ısısının normal seviyelerinin üzerine çıkması yani aşırı ısınması ile meydana gelir. Aşırı ısınan motor çalışamayacak hale gelir ve seyahatin kesintiye uğramasına neden olur.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Arabanın kaputunu açtığınızda motorunun siyah dumanla kaplı olduğunu görürseniz, contanız yanmış olabilir. Bu, karbüratörlü araçlarda yaygın bir sorundur. Arabanız sorunsuz çalışıyorsa ve yine de yüksek bir vuruntu sesi duyuyorsanız bu durum yine çeşitli riskler barındırır.
Kapak Contası Yandığı Nasıl Anlaşılır? Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri