Kocaeli. Dalı, Hemşirelik Bölümü, Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi. Nevşehir. Bilimsel makaledeki “sınırlılıklar”, tartışma bölümünün içinde ya da genelde olduğu gibi, tartışma bölümünden sonra ayrı bir bölüm olarak yer almaktadır.
Sayıltı: Denenmeyen yargıdır. Sınırlılıklar, araştırmanızın temeli, uygulanması ve sonuçları açısından sınırlarını belirlediğiniz bölümdür.
Varsayımlar araştırmacı tarafından bilinmeli ve mümkün olduğunca az sayıda tutulmalıdır. sebeplerden dolayı vazgeçmek zorunda kaldığı her şey araştırmanın sınırlılığıdır. Sınırlılıklar araştırmacının kendisinden kaynaklanabileceği gibi, çevresel faktörlere bağlı da olabilir.
Başka bir deyişle nelerin araştırma kapsamına girdiği, nelerin girmediği belirtilmelidir. Araştırmanın kapsamının ve sınırlılıklarının ifade edilmesi, araştırmanın sınırlarının çizilmesi, araştırmanın neleri içerdiğinin ve neleri içermediğinin belirlenmesi anlamına gelir.
Örneğin, “Araştırmada kullanılan ölçme aracı geçerli ve güvenilirdir.” gibi bir ifade sayıltı olarak yazılmamalıdır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır. Varsa bu kısma varsayımlar/sayıltılar yazılacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
VARSAYIM (SAYILTI), SINIRLILIK VE TANIMLAR Varsayımlar (Sayıltılar): Araştırmada bazı başlangıç noktalarının, kanıtlanmasına gerek duyulmadan “doğru” olarak kabul edilmesi gerekebilir. Bu kabule varsayım denir.
2.6.
Varsayımlar araştırma sonuçlarını ve araştırmanın geçerliğini etkileyen temel kabuller veya doğruluğundan araştırmacının emin olduğu önermeler olarak da ifade edilebilir (Kumar, 2019: 164).
Tezinizin konusunun ve amacın en ayrıntılı ve alt başlıklarla birlikte açıklandığı bölüm tezin kapsam ve içeriği bölümüdür. Bu kısımda tezin konusunu ve kapsamını en ince detaylarıyla okuyucuya vermeniz gerekmektedir.
1-TEZİN AMACI: Tezin niçin, hangi amaçla yapılmak istenildiği açık bir biçimde ifade edilmelidir. Tezin birden fazla amacı olması halinde, her bir amacın ayrı ayrı açıklanması gerekir. 2-KONU VE KAPSAM: Burada, hangi konunun araştırılacağı açıkça belirtilmeli, amaç ile ilişkisi açıklanmalıdır.
Özgün araştırma raporlarının içeriği şu sırayı takip eder: Başlık, Özet, Giriş, Kuramsal / Kavramsal Çerçeve, Yöntem, Bulgular, Tartışma ve Sonuç, Notlar, Kaynakça ve Ekler.
Örneğin, metodolojik bir araştırmada herhangi bir zorunluluk olmaksızın “ölçeğin yalnızca faktöriyel geçerlilik ve iç tutarlılığının (güvenirlik) incelendiği, ancak geçerlik ve güvenirliğin diğer formlarının (biçimlerinin) incelenmediği” sınırlılık olarak belirtilmiştir.
Dolayısıyla hipotez, bir iddiayı kapsarken; varsayım, gerçek dünyanın karmaşıklığı içinde, kullandığımız değişkenleri daha kontrollü test edebilmemiz için kullandığımız bir Page 5 BURHAN BALOĞLU 129 soyutlamadır.
Kısıtlar teorisi, işletmenin amaçlarına ulaşmasını engelleyen sorunları belirlemeyi ve bu sorunları ortadan kaldırmak için gerekli değişiklikleri uygulamayı sağlayan bir yönetim disiplinidir.
Araştırma evreninden, evreni temsil etmesi için seçilen örneklerden oluşan gruba örneklem denir. Araştırmacı, örneklemden elde ettiği bulguları evrene genellemek ister. Eğer örneklem seçimi, olasılığa dayalı örnekleme yollarından biriyle seçilirse, istatistikler yardımıyla böyle bir genelleme yapılabilir.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
AÇIKLAMA: Tez önerisi konusunun kapsamı ve sınırları, tezin araştırma sorusu veya problemi açık şekilde ortaya konulmalıdır. Tez konusu ile ilgili alanda ulusal ve uluslararası literatür taranarak, ham bir literatür listesi değil, kısa bir literatür analizi verilmelidir.
Tezsiz projelerde analiz olmaz. Genelde tezsiz yüksek lisans projeleri 40 ile 60 sayfa arasında değişmektedir. Genelde üniversite öğrencileri 1 ay gibi sürede yazabilir. İş sağlığı güveniği, işletme, eğitim yönetimi, MBA projeleri de ortalama bu süre içinde yazılabilir.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir. Bu başlık altında “ne yapılacağı değil neden yapılacağı” ortaya konulur.
Giriş ise kendinden sonraki bölümlerin aksine bir tezde ismi değişmeyen ve ilk sırada yer alan bölümdür. Tezin giriş bölümü temel olarak okuyucunun teze hazırlandığı bölümdür. Bu bölümde tez konusunda ön bilgiler verilir ve okuyucunun tezin neden ve nasıl yapıldığı ile ilgili olarak bilgi sahibi olması amaçlanır.
- Girişte, konuyla doğrudan ilgisi olmayan genel çalışmalara atıf yapılmamalıdır. - Temel nitelik taşımayan detaylardan kaçınınız. Bunun yerine konuyla ilgili bulgulardan, yöntembilimsel sorunlardan ve esas sonuçlardan bahsediniz.
Tüm tez boyunca 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır. Gerektiğinde tablo veya şekillerin içindeki metinlerde 1 satır aralığı seçilebilir. Paragraflar satır başından başlamalı (girintisiz) ve paragraflar arasında 1 satır boşluk bırakılmalıdır.
Hipotez bir iddiayı kapsar. Varsayım ise gerçek dünyada kullanılan değişkenleri kontrollü test edebilmemizi sağlar. Sonuç olarak varsayım ve hipotez kavramları aynı anlamda kullanılmaları yerine birbirini tamamlayan aşamalar olarak tanımlanmalıdır.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Araştırma raporunun bu bölümü; Giriş, Yöntem, Bulgular ve Yorum olmak üzere üç bölümden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri