Yumuşak, sulu bir elma türü olan Posof elması 2017 senesinde tescillenen bir meyve olarak tanıtıldı. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2017 yılında Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapıldı ve gerekli incelemeler tamamlandıktan sonra bu kırmızı elma, Ardahan için coğrafi bir işaret olarak kayıtlara geçti.
Ardahan'ın Posof ilçesinde yetiştirilen ve içinin de dışı gibi kırmızı oluşuyla dikkati çeken elma, coğrafi işaret olarak tescil edildi.
Göle Peyniri Üretimi
Dolayısıyla bu bölgede mandıracılık oldukça gelişmiştir. Lezzetiyle ün salmış çok özel tatlardan biri olan meşhur Göle tereyağı, Göle kaşar peyniri ve türlü türlü Göle peyniri bu bölgelere geldiğinizde tatmadan gitmemeniz gereken lezzetlerdir.
IV. Yüzyıl sonlarında doğu seferine çıktığı zaman Kafkasya'da ona karşı çıkan kuvvetli bir Türk varlığının olduğu bilinmektedir. Bu Türkler Kafkasların kuzeyinden güneye göçeden ilk Kıpçaklar ile Bun-Türk olarak bilinen Türklerdir.
Türkiye'de yaşayan Ahıska Türklerinin oran olarak en kalabalık olduğu ilçe Posof ilçesidir. Posof'un hemen karşısında Gürcistan sınırlarında Ahıska Türklerinin ana vatanı bulunmaktadır. Donan Çıldır gölü ile meşhur Çıldır ilçesinin nüfusunun yarısı Ahiska Türk'ü, diğer yarısı da Terekeme Türkleridir.
İlgili 40 soru bulundu
Gürcistan'daki Kürtler'in büyük bir bölümü I. Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir.
Posof (Gürcüce: ფოცხოვი; transkripsiyon: “potsh'ovi; Osmanlıca: پوسخو ; “poshov”), Ardahan iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin merkezidir. Osmanlı dönemindeki adı Poshov'dur ve bu ad 1929 yılında Posof olarak değiştirilmiştir.
Nüfus. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kıpçak kökenli Ahıska Türkleri oluşturur. Geriye kalan kısım ise Kürtler, Terekemeler ve Alevi-Türkmenler'den oluşur. Aynı zamanda çoğunluğu göç etmiş olsa da Gürcü, Çerkez, Tat, Lezgi ve Poşalar da Ardahan'da yaşamaktadır.
Posof ilçesi ise yüzde 80 oranında türktür. bunun yanında yüzde 20 oranında kürt nüfus bulunur. Burdaki kürtlerin göle ve merkezdeki kürtlerle bir bağı bulunmuyor.
Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olup, 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türklerinin eline geçerek Ardahan adını almıştır.
Ardahan'ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında isim yapmıştır. Elma dolması, evelik aşı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek aşı ve helvası en ünlü yemek türleridir.
Posof Elması: Ardahan'ın İçi Dışı Kırmızı Meyvesi
Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen kırmızı elma, Posof elması adıyla tüm dünya ülkelerinin dikkatini çekmeyi başardı.
Bölgede Alevi inançlı Kürt köyü yoktur. Göle köylerinden Kundık, Alevi Zaza köyüdür. Göle'nin Gülistan, Yeniköy, Kalecik köyleri Alevi inançlı Türk köyleridir. Ardahan ve Çıldır'da Zaza ve Alevi köyü yoktur.
Halıcılık ve gümüş işlemeciliği ildeki en önemli el sanatlarındandır. Yöre motiflerini taşıyan gümüş kemer, başlık ve takılar yöreye gelen turistlerin ilgisini çeken hediyelik eşyalardır. Kilimlerde bir çok desen kendi özelliğini tek bir kilimde yansıtır.
İlçede büyük oranda meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşan doğal orman alanı içerisinde yer almaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, vişne, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarımsal ürünler yetiştirilebilmektedir.
Posof ilçesi, Erzurum-Kars Platosu'nun en kuzeydoğu ucunda yer alır. Su kaynakları, hayvancılık ve çayırlık alanları bakımından zengin olan bölge, iklim olarak çevre coğrafyalarda görülen karasal iklim özelliklerinin aksine daha ılıman bir yapıya sahiptir.
Ardahan'ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde Konuksever, Çaybaşı, Serhat mahallelerinin tamamı ve Damal'a bağlı köylerin tümünün alevi nüfusundan oluştuğu görülmektedir.
İşgal altındaki Ardahan'ın kaderi, bir yıl suma Paris Antlaşmasıyla belirlendi. İngiltere'nin zorlamasıyla Rusya, Kars ve öteki Osmanlı arazisini boşaltacaktı. 30 Mart 1856'da yürürlüğe giren antlaşmayla Ruslar, Kars ve Ardahan'ı boşalttılar.
Ardahan merkez Türk ve Kürt nüfusun bir arada yaşadığı bir yerleşimdir. Ardahan genelinde Alevi yerleşimleri olmasına karşın Ardahan merkezinde ve köylerinde Alevi yerleşimi bulunmamaktadır.
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı ardından imzalanan Ayastefanos Antlaşması (3 Mart 1878) ile Kars, Batum ve Doğubeyazıt'la birlikte Ardahan da Rus hakimiyetine girmiştir.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Posof'un bir İlçe Belediye Başkanlığı ve 49 Köyü bulunmaktadır. Nüfus: İlçenin toplam nüfusu 12.729'dur.
Posof nüfusu 2022 yılına göre 6.296. Bu nüfus, 3.308 erkek ve 2.988 kadından oluşmaktadır.
75 plaka kodu, Ardahan iline aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri