Argaç, argıç veya argeç, dokuma tezgâhlarında enine atılan iplik, atkı.
Günümüzde "ağartı" şeklindeki kullanımı yaygın olan ağar, beyazlık manasına gelir. Siyah, karanlık, zulmet ve saye, ağar sözcüğüyle zıt anlamlıdır. Beyza ve Sefid kelimeleri de aynı anlamda kullanılır.
Yaşlılık nedeniyle beyazlaşan saçlara ve sakallara ağarmış denir. Temizlenen şeyler için de aynı kelime kullanılır. ''Çocukluğundan beri çektiği sıkıntılar yüzünden saçları çok erken yaşta ağardı.''
Bağırmak, sesli sesli ağlamak. Ağrımak. Anırmak, haykırmak.
“Sav” olarak adlandırılan bu ürünler bugünkü anlamda atasözüdür. Uzun gözlem ve deneyimlerin sonucunda söylenmiş, gerçekleri yansıtan sözlerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Güdüm, yönetmek anlamına gelir. Kişinin, toplum içinde nasıl davranacağını belirleyen ve düşüncelerine yön veren her türlü etki de güdüm olarak nitelendirilir. Askeri alanda, hedefe ve düşmana yönelik silahlar ise ''güdümlü'' olarak adlandırılır.
Muhakeme; usa varma, hüküm verme ve bir durum karşısında sorunu çözmek için çıkar yol arama anlamlarında ifade edilmektedir. Muhakeme Etmek Ne Anlama Gelir? Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir.
Ay gibi güzel ve parlak olan kız.
Aygar kelimesi geveze, terbiyesiz, yaygaracı anlamlarına gelmektedir.
Aşkar kelimesi birden farklı anlam taşıyan bir kelimedir. Aşkar kelime anlamı ile çil, şekil, hayvanların başındaki beyazlık gibi anlamlar barındırmaktadır. Fakat en çok kullanılan anlamı edepsiz kadın şeklindedir.
Doğru kullanımı müşkül şeklinde olmalıdır.
(Ağ/Ak) kökünden türemiştir. Ağmak, akmak, beyazlamak, ışımak, yükselmek, yukarı çıkmak veya aşağı inmek gibi anlamlar taşır. Ağalbay sözcüğü, saygıdeğer demektir.
[1] Gün doğmaya başlarken, şafak vaktinin alaca karanlığında.
Ağa kelimesi Türkçe kökenlidir, Türkçede kullanılan kelime ise "ağabey" anlamına gelen Eski Türkçe akadan gelmektedir. Moğolca aqa veya aka kelimesinin eşdeğeridir. Moğolcada da aka/aga kelimesi, “büyük erkek kardeş” anlamına gelmektedir.
Gayr kelimesinin çoğulu olan ağyar sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Divan edebiyatında yar kelimesinin karşıtı olarak kullanılan bu sözcük, yabancı ve rakip anlamına gelir. Gazel ve kasidelerde, aşık ile maşukun arasına giren kişi ağyar olarak nitelendirilir.
Agar Agar, kırmızı deniz yosunlarının ekstrakte edilmesi ile elde edilen bir polisakkarittir. Bu deniz yosunlarının cinsleri daha çok Gelidium ve Gracilaria şeklinde olup farklı ülkelerden toplanmaktadır. Agar tek bir kimyasal madde olmayıp Agaroz ve Agaropektin polisakkaritlerinden oluşan bir polimerdir.
Kısrak TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından kelime anlamı eşliğinde kısrak kelimesi, 'Dişi at' şeklinde ifade edilmektedir. Yani atların dişi olan türleri için genelde kısrak ismi verilir.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Geçimsiz, aksi, ters (kimse), Aptal, şaşkın.
Diplomasi, uluslararası siyasî ve hukukî iletişim demektir. Sorunların çözümü için karşılıklı (iki veya daha fazla ülkenin bir araya gelmesiyle) anlaşma/antlaşma imzalanır. Devletlerin temsilcilerinin sözlü veya yazılı konuşma eylemlerini ifade eder.
Ketum kelimesi aynı zamanda Arapça kökene sahiptir. Ketum Nedir? Payitaht kelimesinin anlamı, sır saklamayı bilen, sır saklayan, ağzı sıkı demektir. Daha da doğrusu sır saklamayı bilen insanlara ketum insan denmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müşahede, ''şühud'' kökünden türetilmiştir. Şühud, gözle görmek manasına gelirken, müşahede maddi alemden olmayan kutsal ve ruhani bir şeyi kalp gözüyle keşfetmek demektir. Tasavvufta önemli bir yer tutan müşahede, Allah'ın zatı ve sıfatları ile ilgili bir kavramdır.
Ikilem TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mantık İki önermesi bulunan ve her iki önermenin vargısı olan tasım, kıyasımukassem, dilemma. İnsanı istenmeyen seçeneklerden birini, çoğunlukla iki seçenekten birini izlemeye zorlayan tartışma, sorun veya usa vurma durumu.
Filoloji; dillerin yapısını, tarihsel gelişimini ve birbirleri ile ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Eski Yunancada philos (sevgi) ve logos (söz) sözcüklerinin birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır ve birebir çevirisi "kelime sevgisi"dir. "Betikbilim" olarak da adlandırılmaktadır.
Zanaat, sermayeden çok nitelikli emeğe dayalı; öğrenimin yanı sıra el becerisi ve ustalık gerektiren meslek. Bu tür mesleklerin erbâbına zanaatkar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri