Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil meleklerinin bulunduğu gök katı demektir. Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir.
Arsa, toprak alan, boş arazi, yeryüzü parçasıdır. Köy, kasaba ve kent sınırları içindeki toprak parçalarına verilen genel isimdir. İmar görmüş tarlaya (konut arsası, ticari arsa vs) arsa denir.
Arş ise, yaratıkların tavanıdır. Yüce Allah Arşın üstünde yükselmiştir. Bu konu Kur'an'da yedi yerde geçmiştir. Arşa istiva ettiği (yükseldiği) biliniyor, nasıllığı bilinmiyor, buna iman etmek vaciptir.
Ala kelimesinin doğru yazılışı ala şeklinde olanıdır. Bir diğer anlamında ise âlâ şeklinde de yazılması doğrudur.
"Arş", izzet, sultan, memleket ve mülk3 anlamlarına gelir. Kur'ân'da "arş" çeşitli anlamlarda kullanılmıştır: 1- Hz. Yusuf'un ve Saba melikesi Belkıs'ın tahtı anlamında.
İlgili 16 soru bulundu
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir. Yahudilikte Araboth, İslam'da Arş olarak isimlendirilir.
Kur'an ve hadiste ilâhî hükümranlık ve taht anlamında kullanılan bir terim. Allah'ın zâtının âlemle münasebetini konu edinen sıfatlardan biri. Naslarda ilâhî hükümranlığı ifade eden bir terim.
Arşın kelime manası kürsü, taht, yüce makam demektir. Arş-ı A'zam ise Allah'ın kudret ve saltanatının tecelli yeri anlamına gelip en büyük arş, Cenab-ı Hakk'ın arşı mânâsındadır.
İnsan kalbi bütün isimlerinin arşıdır. Her bir varlık ve her bir unsur Cenâb-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının hükmettiği birer tahttır veya birer arştır. Ancak “Arş-ı Âzam” tabir edilen Büyük Arş ise, “Kâinatın daire-i azamının unvanıdır.” arşların arşı, kâinatın payitahtı ve merkezidir.
Tavan, çatı, dam, çardak. Bir eve nisbetle tavanı; tavanına nisbetle üstündeki çatısı, kubbesi, tepesindeki köşkü. Çadır ve çardak gibi yükselen, gölge veren her şeye arş denir.
İstivâ, Allah'ın göklerin üstünde bulunan ve melekler tarafından taşınan arşa oturması mânasına gelir. Çünkü hadis rivayetlerinde arşın yedinci göğün üzerindeki cennetin üstünde yer aldığı (Tirmizî, “Tefsîrü'l-Ḳurʾân”, 58) ve Allah'ın da arşa istivâ ettiği bildirilmiştir.
Arsa değeri, bir arsanın piyasa değeridir ve genellikle arazinin bulunduğu bölgenin konumu, büyüklüğü, imar durumu, altyapısı gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.
O Rahmandır (bütün mahlûkata şefkat eden, onları rızıklandırandır.) Arş'a (kâinatın bütün idare merkezlerine) hâkim olandır. Rahmân, hükümranlık tahtına kurulmuştur. Rahman (olan Allah), Arş'a istiva etti: yarattığı her şeyin kanununu koymuş ve onlar üzerinde egemenlik tahtına kurulmuştur.
tel altları kamulaştırıldıkça da devam edecektir. Bir arsa üzerindeki imar hakkının tamamının veya bir kısmının kullanım hakkının yasaklanması neticesinde , bahsi geçen arsanın imar hakkını başka bir arsa üzerinde kullanması hakkına transfer arsası (Taşıma arsası) denir.
i. (Fr. archiduc) Avusturya – Macaristan imparatorluk âilesinden olan prenslere verilen unvan.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Kürsî arşın altında ve yedinci kat göğün üzerinde bulunan nesnel bir varlık olmakla birlikte Allah'ın zâtıyla ilgili bir yön veya mekân teşkil etmez; bu konuda İbn Abbas'a atfedilen rivayet maddî anlamda yorumlanamaz.
"Hamele-i Arş şu anda dörttür, Kıyamet günü Allah onları bir dört melekle daha kuvvetlendirir, böylece sekiz olur" (Kurtubî, el-Cami`u fî-Ahkâmi`l-Kur`ân, XII, 266).
Genel olarak Allah'tan başka bütün varlıklara Allah'ın arşı (arşullah) denildiği gibi özel olarak Allah isminin mazharı olan insana da bu isim verilir.
Allah Birdir
Arş-ı A'la da, Levh-i Mahfuz da, Kürsî de mahluktur, yani yaratılmıştır. Aksi takdirde tevhid inancına ve “Lâ ilahe illallah” kelimesine aykırı düşer. Şirk olur.
Fussılet sûresinde, dokuzuncu âyetde meâlen, (Yer küresini iki günde yaratdı) buyuruyor. Arş, âlem-i halkdan önce yaratıldı. Nitekim, Hûd sûresinde, yedinci âyet-i kerîmede meâlen, (Allahü teâlâ, gökleri ve yeri altı günde yaratdı ve Arşı, su üzerinde idi) buyuruldu.
Arş, Kürsü'den daha büyüktür. Arş, yaratılan varlıkların en büyüğüdür. Rabbimiz Allah Teâlâ celâline yaraşır bir şekilde onun üzerine istivâ etmiştir. Arş'ın ayakları vardır ve onu büyük yaratılışlı melekler -Arş'ı taşıyan melekler/Hameletu'l-Arş- taşımaktadırlar.
O yüce [kerîm] Arş'ın sahibidir. Hak mülk sahibi olan Allah (boş amaç uğruna yaratmaktan) pek yücedir. Ondan başka ilah yoktur. Yüce olan egemenlik tahtının Rabbidir.
Arş'ın su üzerinde olması demek Allah'ın hayat verme gücünün, daha önce var ettiği suda tecellisi d... Devamı.. Henüz su üzerinde egemen iken (âlemler yaratılmadan önce), hanginizin daha güzel amelde bulunacağını denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O'dur.
Değerli kardeşimiz, Arş: Taht, koltuk demektir. İstiva ise, kurulmak, oturmak, istila etmek, hakimiyet kurmak, hükümran olmak gibi manalara gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri