- Yolun daraldığı alanlarda geçiş önceliğine sahip olan araçlara öncelik vermemek asli kusur hali olmaktadır. - Seyir halindeki sürücülerin karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve durma durumu için gerekli olan tedbirlerin almaması durumunda meydana gelen kazalar asli kusur sayılmaktadır.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Bilirkişi olayın meydana gelmesinde asıl kusurun faile ait olduğunu tespit ederse, fail 'asli kusurlu' sayılır. Asli kusurlu sayılırsa alt sınırdan daha yukarıda bir ceza alacaktır.
Trafik kazasında kusurlar iki şekilde olur. Birisi asli kusurdur, diğer ise tali kusurdur. Asli kusur motorlu taşıta arkadan vuran kişiye denir. Tali kusur da ise sürücünün kusuruna göre ceza olur.
İlgili 18 soru bulundu
Bu ihlalin derecesinin artması bir diğer ifade ile bilinçli taksir-olası kast aralığında kalması sürücüyü asli kusur çizgisine yaklaştırır. Mesela taşıt giremez levhası ihlali asli kusurlardandır. Ancak çoğu levha yada yer işaretlerine uymama asli kusur hallerinden sayılmaz.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir. Asli kusurlu olan taraf, doğrudan elde etme yolu olan davranış veya koruma nedeniyle sorumlu tutulma ve tazminle ilgili hükümler.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Hukukta kusur, işlediği haksızlıktan dolayı failin kınanabilmesi anlamına gelir. Kusur, ceza sorumluluğunun esasını oluşturan bir müessesedir. Ceza hukuku uygulamasında kusurluluk esastır. Ceza hukukunda “eylem olmadan haksızlık olmaz, haksızlık olmadan kusur olmaz, kusur olmamadan da ceza olmaz” kuralı geçerlidir.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Sigorta Hasarı Karşılar mı? Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
Bir günde 2 defa trafik cezası alınması mümkündür. Ancak aynı yerde ve aynı saatte aynı araç için iki defa trafik cezası yazılamayacağı belirtilmektedir. Mevcut uygulamalara bakıldığında art arda aynı mesafede 3-4 defa hız ihlali nedeniyle ceza uygulanması hukuka aykırı olarak görülmektedir.
Eğer farklı kusur oranı veren bir sigorta şirketi olursa dosya, Kaza Kusur Değerlendirme Komisyonu'na veya bir diğer adıyla Tutanak Değerlendirme Komisyonu'na iletilir. Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Çıkan karar kesin kabul edilir ve hasar ödemeleri gerçekleşir.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Park halindeki araca çarpma kanun maddesine göre kurallara aykırı bir park eylemi gerçekleştirmeyen araçlara çarpılması durumunda çarpan kişi aynı şekilde %100 kusurlu bulunur. Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri