Eğer yanında olgunlaşmasını hızlandıracak elma, muz ya da armut gibi meyve varsa bu durumda çok daha hızlı olgunlaşır. 4-5 gün gibi bir sürede. Bu süreden sonra hızlıca bozulmaya başlar. Eğer kese kağıdında meyvelerle birlikte saklardan da 2-3 günden sonra bozulmaya başlayabilir.
olgun avokadolar mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Ancak eğer çok fazla aldıysanız veya hemen tüketemeyecekseniz, bütün bir halde buzdolabına koyabilirsiniz. Avokado, soğuğa alışık bir meyve olmadığı için buzdolabında bekletseniz de 2-3 gün içinde tüketmenizde fayda var.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
Eğer aceleniz yoksa avokadolar 3-4 gün kendi halinde oda sıcaklığında bırakılırsa da olgunlaşacaktır. Olgunlaştırdınız ama o gün kullanmaktan vazgeçtiniz o zaman da buzdolabının sebzeliğinde 2-3 gün saklayabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Avokadonun yüzeyinde ciddi şekilde çukurlar, çizikler varsa, küflenme görülüyorsa veya kötü bir bozuk yiyecek kokusu varsa o avokado yemek için sakıncalıdır ve hemen atılmalıdır. Rengi kontrol et. Farklı avokado çeşitlerinin kabukları farklı renktedir.
Eğer avokadoların daha da geç olgunlaşmasını istiyorsanız her bir avokadoyu tek tek streç film ile sararak buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak tüketmek isteyeceğiniz zamanı iyi hesaplayarak o zamandan önce buzdolabından çıkarmalı ve olgunlaşmasını beklemelisiniz.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Avokado satın alırken bu husus pek işinize yaramayacak. Çünkü meyveyi kesmeden içinde oluşan kahverengi lekeleri görmenizin imkanı yok. Taze ve olgun avokadonun iç rengi açık yeşildir. Şayet sizin kestiğiniz avokadonun içinde kahverengi lekeler varsa kesinlikle o meyveyi yemeyin çünkü bozulmuştur.
- Son olarak buzdolabına yerleştirilerek uzun bir süre saklanabilir. Diğer yandan saklama kabının içine bir miktar su eklemek suretiyle, kesilmiş avokadonun çekirdek kısmı suya değecek biçimde yerleştirilebilir. Bu şekilde buzdolabı içerisinde 2 ya da 3 gün kadar avokadoyu saklamak mümkün.
Avokado'nuz kestikten veya bir kaseye koyup ezdikten sonra kahverengileşirse olan tek şey kimyasal bir reaksiyondur: Meyvenin eti havadaki oksijenle etkileşime girdiğinde melanin üretir. Aynı şey bir elmayı dilimlediğinizde de olur. Elbette, parçalar o kadar net olmayabilir ama yine de güvenle yiyebilirsiniz.
Uzmanlar gün aşırı olacak şekilde avokadoyu yarım olarak tüketmenin daha faydalı olacağı kanaatini taşıyor. Ayrıca bir orta boy avokado, içerisinde taşıdığı 2 gram şekerle kan şekeri ihtiyacınızı da karşılamış oluyor.
Not2: Artan avokadoyu hava almaz kaplarda 1 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.
Günlük beslenmenin bir parçası olarak avokado yemenin, bağırsak sağlığını olumlu yönde etkilediği tespit edildi.
😍 Hemen hemen her öğünde tüketebileceğiniz avokadonun en sağlıklı meyveler arasında yer aldığını da söyleyelim! Haliyle düzenli olarak avokado tüketmek, vücudunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olarak kabul ediliyor.
Avokadoyu kestiğinizde bir süre sonra kararmaya başlar.
Avokadolar çok fazla potasyum içerir, sağlıklı yağ kaynağıdır, lif açısından zengindir, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür, besinlerin emilimini hızlandırır, antioksidanlarla doludur ve cinsel dürtüyü artırır.
Ayrıca, avokadolu bir somon veya avokadolu tavukgöğsü de ayrı ayrı sağlıklı bir akşam yemeği olabilir. Akşam yemeğinde avokadoyu yoğurtla karıştırarak da yiyebilirsiniz.
Olgunluk: Sert avokado henüz olgunlaşmamıştır. Avokado kıvamında yumuşaklığa gelince tüketilmelidir. Yumuşamış avokado oda sıcaklığında en fazla 2-3 gün dayanır. Çok yumuşamış avokadoları almayın, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve bozulduğunu gösterir.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir. E vitamini, yaşlanmayı yavaşlatırken, cinsel organlara oksijen ve kan akışını artıran bir antioksidandır.
Avokado faydalı yağ asitleri yönünden zengindir. Ancak içeriğindeki yoğun yağ oranı sebebiyle fazla tüketiminde kolestrol problemi yaratabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.
Avokado toplandığında serttir ve acı bir tada sahiptir, avokadoyu eve götürüp yemeniz tavsiye edilmemektedir. Evde oda sıcaklığında 3 ya da 5 gün arasında beklemelidir. Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri