Evleri az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere ve fiilen ikamet edilmeyen konutlara barınma desteği yapılmamaktadır. Konutu hasarlı olan afetzedelerden konteyner talebi olanlara sadece taşınma yardımı yapılacak olup, ayrıca kira yardımı yapılmayacaktır.
2 3 Afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı? Konutları yıkık/acil yıktırılacak/ağır/orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere, acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başı 10.000₺ nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek.
İtiraz tespitlerinde konutlarının hasar derecesi ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede vatandaşlarımız da kesin hasar tespitlerinde konutlarının tespiti hiç yapılmamış ya da hasarsız/az hasarlı olarak tespit edilmiş olsa dahi nakdi yardımlardan faydalanabileceklerdir."
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda. Evimin masrafı en az 35 - 45 bin tl arasında ancak tarafıma yatırılan rakam boya parası bile etmiyor.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
10 bin TL deprem yardımı
Evi hasarsız olanlar bu yardımdan faydalanamıyor.
AFAD bize de konut yardımı yapacak mı? Hasarsız ya da az hasarlı bina sahipleri için AFAD kapsamında konut kredisi yardımı yapılmamaktadır.
Az hasarlı bina yardımı almak için öncelikle ilgili kurumlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Başvurular genellikle il/ ilçe belediyeleri, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilir.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar için Afetzede Barınma Desteği verecek. Ev sahibi veya kiracılar için e-Devlet üzerinden Afetzede Barınma Desteği başvurularının alınmaya başladı.
Bina hasar tespit işlemi tamamlanan vatandaşlara bu paralar ödenecek. Edinilen bilgiye göre Ödemelerin depremzedelerin TC Kimlik son numarasına göre her ayın 15 ile 20 arasında yapılacağı öğrenildi.
Bölgede yaralar hızla sarılmaya devam ederken evi yıkılan ya da kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için deprem taşınma yardımı müjdesi verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının bugünden itibaren (28 Şubat 2023) hesaplara yatırılacağını duyurmuştu.
Deprem kira başvurusu, e-Devlet platformu üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bunun için platforma giriş yapıldıktan sonra AFAD'ın Afetzede Barınma Desteği sayfasına erişim yeterlidir. Başvuru sonucunu öğrenmek isteyenler de aynı sayfayı ziyaret ederek gerekli sorgulamayı yapabilir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) tarafından Kahramanmaraş depremde konutu hasar gören vatandaşlara 10 bin liralık hane başı destek ödemeleri gerçekleştiriliyor. 10 bin TL destek ödemesi “Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı” ödenecek olup, başvuru şartı aranmıyor.
Evleri az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere ve fiilen ikamet edilmeyen konutlara barınma desteği yapılmamaktadır. Konutu hasarlı olan afetzedelerden konteyner talebi olanlara sadece taşınma yardımı yapılacak olup, ayrıca kira yardımı yapılmayacaktır.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Evli afetzede, barınma desteği açısından ev sahibi kabul edilip, konut yıkık/acil yıktırılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı ise 60.000-TL barınma, 15.000-TL taşınma desteği yardımı ödemesi yapılacak. 11- Ebeveynine ait bir konutta ikamet eden boşanmış afetzedeler için barınma desteği ödemesi yapılmakta mıdır?
DASK, evi deprem döneminde DASK poliçesi ile teminat altına alınan konut ve işyerleri için ödemeler yapmaktadır. DASK ödeme yaparken, konutun Bakanlık tarafından az hasarlı mı yoksa hasarsız mı olduğu ile ilgilenmez.
Hane başına hasar gören ev destek parası 10.000 TL kiracıya yatırılmış. Binamız hasarlı asansör de ciddi hasar oluşmuş binanın kaplaması iç merdivenlerin mermerleri kırılmış. Evimde duvarlarda çatlaklar oluşmuş bunun ödemesini kim yapacak kiracı mı ev sahibi mi. Kiracı yapacaksa parayı ona versinler.
Hane Başı Destek Ödemesi Hk. Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edilen 11 ilimizde afetzedelerin acil ihtiyaçlarının karşılanması için 10.000-TL "hane başı destek ödenmesine" devam edilmektedir.
Bu vaziyette bile karot testlerinde 5.5 şiddetindeki bir depreme bile dayanamayacak binalara “az hasarlı” raporları verilmesi trajik bir durum. O raporlarda “en az 7.5 şiddetindeki depreme göre dayanır” yazmadıkça kimse güvende değil demektir.
Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Bu haklar, acil yardım, barınma, gıda, su ve temel sağlık hizmetlerini içermektedir. Devletler, depremlere hazırlıklı olmalı ve afet sonrası hızlı bir şekilde müdahale etmelidir. Ayrıca, depremzedelere uygun barınma alanları sağlanmalı, temel ihtiyaçları karşılanmalı ve psikolojik destek hizmetleri sunulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri