Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
Limon suyu ve bal, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için balgam söktürücü etki içerir. Öksürüğü hafifletebilen ve soğuk algınlığı ve grip iyileşmesini hızlandırabilen solunum yolu iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir.
Doğru beslenme balgam üretimini dengeler. Bol bol su, adaçayı ve ıhlamur gibi bitkisel çaylar içmek göğsümüzdeki balgam birikimini yumuşatacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Balgam Söktüren Besinler
Ayrıca limon balgamı söker mi sorusu ise sıkça merak edilenler arasında yer almaktadır. Balgamı söktüren besinler arasında şunlar yer almaktadır: Limon, portakal, ananas, greyfurt.
İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir.
Nane çayı:
Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir. Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Öksürük ve solunum yolları hastalıkları için keçiboynuzu pekmezi tüketin. Astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi geldiği bilinen keçiboynuzu pekmezi, kuru öksürükte iyi bir balgam söktürücü olabilir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, genellikle doğal bir tıkanıklık giderici olarak kullanılır. Bunun nedeni, burun akıntısına yardımcı olduğu bilinen potasyum içeriğidir. Elma sirkesi ayrıca, aşırı balgam üretimine neden olan enfeksiyonlarla mücadelede yardımcı olabilecek doğal antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bunun yanı sıra sürekli balgam çıkarmak kistik fibroz, kalp yetmezliği, akciğer apsesi gibi hastalıkların belirtileri arasındadır. Sürekli balgam çıkarmak akciğer kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarından birinin de belirtisi olabilir.
VICKS VAPOSYRUP'un etkin maddesi guaifenesin, ekspektoranlar (balgam söktürücüler) olarak adlandırılan ilaç grubunda yer alır. Guaifenesin solunum yolundaki salgıların yapışkanlığını azaltarak balgamla atılmalarını kolaylaştırır.
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olmaktadır.
Bal, limon, ılık su ve karabiber karışımı balgam söktürerek öksürüğün hafiflemesine yardımcı olacaktır. Okaliptüs, nane, anason, kekik ve rezene çaylarının da balgamlı öksürüğe iyi geldiği bilinmektedir. Civanperçemi bitkisi de balgamlı öksürüğü geçirmede bire bir mucizeler arasında yer alır.
Ihlamur soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir aynı zamanda balgamın vücuttan atılmasına yardım eder. Ihlamur çayı aynı siyah çay gibi demlenir. Balgam söktürücü özelliğinin artması için ebegümeci de ekleyebilirsiniz. 2 kaşık ebegümecini ve 2 kaşık ıhlamuru 3 bardak suya ekleyin. Bu karışımı yaklaşık 20 dakika kaynatın.
İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır. Öksürüğü keser ve balgam söktürücüdür. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda pamukçuk adı verilen ağız içi yaralarının tedavisinde oldukça etkilidir.
Ayvanın balgam söktürücü ve nefes açıcı bir etkisi de mevcuttur.
#8 Balgam Söktürücü Bitki Çayı
Nanenin ve maydanozun yanına kuru kekik, karabiber, bal ve biraz limon suyu ekleniyor ve en etkili ilaçtan daha şifalı oluyor!
Zencefil bal karışımı balgam söktürücüdür. Bu faydası sayesinde solunum sisteminizi zararlı mikroorganizmalardan arındırabilir.
Uzun süreli balgam oluşma durumu bazı hastalıklar nedeniyle görülür. Bunlar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibroz ve astım gibi hastalıklardır. Balgam kahverengi bir görünüme sahipse bu, bakteriyel zatürre, KOAH, kistik fibroz gibi hastalıkların apse yapmasından kaynaklanır.
Ceviz iç kabuğu antioksidan içerir. Ayrıca bu besin kaynağı doğal bir balgam sökücüdür. Balgam şikayeti yaşayan kişiler için tavsiye niteliğinde olarak cevizin iç kabuğu önerilmektedir. Cevizin iç kabuğu balgamı tamamen söker ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Reflü kaynaklı öksürükleri önlemek için uyurken yüksek yastık kullanmakta fayda vardır. Kuru hava solunum yolunu tahriş ettiği için uyumadan önce ortamdaki nemin artırılması işe yarayabilir. Yatmadan önce bal ve bitkisel çay karışımı içmek boğazdaki mukusun gevşemesine yardımcı olur.
Şiddetli öksürük ve boğaz ağrısına mucizevi bir şekilde şifa olan tahin yağı, içildiği an boğazları rahatlatmaktadır. Özellikle uzun süre geçmeyen ya da geçse de öksürüğü geride bırakıldığı hastalıklarda tahin yağı doğal bir ilaç olarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri