(2) Kapsamı birinci fıkrada tanımlanmış olan denetim izleri asgari 3 yıl boyunca banka nezdinde saklanır.
Bu süre 10 yıldır.
Kapanan hesabın ekstresini maliye alıp inceleme başlatabilir mi? Hesap hareketleri hiçbir şekilde silinmez bankalar sürekli elinde bulundurur, eğer öyle bir durum varsa inceleyebilirler. Mantıken evet.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Hesap üzerinden yapılan her bir işlem banka hesap hareketlerine kaydedilir. İşlemler burada kaydedildiği için kişiler hesaplarına yönelik takip yapmak istediklerinde de yine banka hesap hareketlerini inceleyebilirler. Hesap hareketlerini erişim kısıtlaması bulunur.
İlgili 17 soru bulundu
Vize başvurusu yapmak için hesap dökümleri, banka şubelerinden temin edilir. Bireysel olarak çıkarılan banka hesap dökümlerinin kabul edilmesi mümkün değildir. Banka hesap dökümü, çalışılan bankadaki müşteri temsilcisinden alınması gereken bir evraktır. İmzalı ve kaşeli olarak bulunması gerekir.
Banka hesap hareketlerini kimler görebilir? Banka hesap hareketlerini, hesap sahibinin doğrudan kartını ve şifresini ya da internet bankacılığı bilgilerini vermediği hiçbir üçüncü şahıs görüntüleyemez. Buna birinci dereceden aile üyeleri de dahildir.
Banka hesap işletim ücretlerini 10 yıl geriye dönük alabileceksiniz!
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
Bankaların verdiği dekontu sorgulamak için o bankaya ait olan hesabınıza giriş yapmanız gerekir. İnternet bankacılığı şifreniz ile hesabınıza girdikten sonra son işlemler menüsünden dekontu görebilirsiniz. Yaptığınız işleme tıkladıktan sonra dekontu görüntüle seçeneği çıkacaktır. Bu sayede dekontunuza ulaşabilirsiniz.
Boşanmada kişisel banka hesapları on yıl süre ile incelenir. Bu süre tarafların mal rejimlerinin sona erme tarihi olan boşanma davasının açılış tarihi ile geçerli olur.
Aslında icra ve mahkeme dosyalarında, banka kayıtlarının istenmesini gerektiren uyuşmazlık dışındaki konularda kayıtlar üzerinde inceleme yapılmamaktadır. Bu nedenle kayıtların yetkili icra dairesi ve mahkemeye gönderilmesi gizlilik açısından pek de önemli değildir.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Banka kayıtları, bir kişinin sahip olduğu banka hesaplarının bilgisi, kredi kartı ekstreleri, vadeli/vadesiz altın, döviz, tl vb. tüm hesap dökümlerini ifade etmektedir.
Bir mevduat hesabı sahibinin belli bir dönem boyunca hesaplarındaki faaliyetlerin periyodik olarak raporlandığı belgeye hesap özeti denir. Hesap özetleri sayesinde tüm para hareketleri ve hesap bilgileri kolaylıkla takip edilebilir.
TTK'ya göre 10 yıl olan saklama süresi VUK'da (ve Sosyal Sigorta Đşlemleri Yönetmeliğinde) beş yıla indirilmiştir. Yine TTK'ya göre, defterler son kayıt tarihinden, belgeler ise tarihlerinden itibaren 10 yıl süreyle saklanmalıdır.
Kişisel Verilerin Saklama Sürelerinin Yer Aldığı Kanunlar
6563 Sayılı Kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde ise 3 yıl , Hukuki ilişki son erdikten sonra 10 Yıl.
İspat külfeti kendisinde olan kişi tarafından yazılı bir belge ile iddiasını ispatlayamaması halinde banka dekontu, mektup, yazışmalar gibi birtakım belgelerin olması halinde bu belgelerin delil başlangıcı sayılacaktır[14].
Dekont almak istiyorum. Ne yapmam gerekir? İnternet ve mobil bankacılıkta işleminiz gerçekleştirildikten sonra mail adresinizi yazarak dekontun mail adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.
içerisinde yer alan “BELGELERİM” menüsünden ulaşabilirsiniz. Kredi kartı ve üye işyeri işlemlerine ilişkin hesap özetlerine ise, İşCep ve İnternet Şubesinin yanı sıra, Maximum Mobil ve Maximum İşyerim uygulamalarında yer alan Hesap Özetlerim menüsünden ulaşabilmektedir.
e-Devlet sistemine gelen yeni özellik ile “benim hangi bankada hesabım var?” sorusunun cevabına artık kolay bir şekilde ulaşabileceksiniz. Bu ekrandan banka hesaplarınızı sadece isim olarak görüntüleyebiliyorsunuz. Bunun dışında farklı hiçbir işlem yapamıyorsunuz.
Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almış olan vatandaşlara mirasçısı olunan kişinin hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabı olduğu bilgisi "Murise Ait Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" isimli e-Devlet Kapısı hizmeti üzerinden sunulmaktadır.
2- Vefat eden yakınımın bankalarda hesabı olup olmadığını öğrenmek istiyorum. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümleri bankaların müşteri sırrı niteliğindeki bilgileri bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklamasını yasaklamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri