Yenidoğan bebeğe banyo yaptırırken… Bebeklere özellikle yaz dönemlerinde her gün banyo yaptırılabilir ancak önerilen ilk 1 ay için göbek düşene kadar haftada 2-3 kez, göbek düştükten sonra her gün banyo yaptırılmasıdır.
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Yenidoğan bebeğin göbek bağı düşmesinden sonra hâlâ hassas olan bu bölgeyi doktorunuzun önerdiği gibi steril bir şekilde temizleyebilirsiniz. Bölgenin nemli kalmamasına özen gösterin çünkü nemden dolayı bakteri üretimi tetiklenebilir ve bu durum bebeğinizin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.
Temiz tutun. Sağlıklı bebeklerde göbek bağı düşene kadar herhangi bir şeyle silmeden kuru bakım yapılır. Eğer kordon, idrar veya kaka ile kirlenmiş veya yapışkan hale gelmişse su ve sabunla temizleyin ve iyice kurutun. Emici bir bez ya da kağıt ile ıslaklığını alarak ve havalandırarak kurumasını sağlayabilirsiniz.
Göbek düştükten sonra iki gün pansumana devam edilmelidir. Göbek çevresinde kızarıklık, akıntı, kötü koku veya kanama gözlenirse mutlaka doktorla görüşülmelidir. Yenidoğan bebeğin göbeği 5 ile 10 gün arasında kendiliğinden düşer. Bu süre 15 güne kadar uzayabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Göbeğe sadece doğumda kesilme öncesi batikon uygulanmakta ve sonrasında üzeri temiz bir gazlı bez ile kapatılmakta, sonrasında ise ek bir bakım uygulanmamaktadır. Bu nedenle bebeğin göbek düşmeden yıkanması da doğru değildir. Tercihen göbeğin düşmesini takip eden ikinci günde bebeğiniz yıkanabilir.
Göbek deliği iltihabının belirtileri nelerdir? Bebeklerde göbek deliği enfeksiyonu hafif ya da ağır olabilir. Hafif enfeksiyonlarda, göbekten sarı-yeşil renkli bir akıntı ve göbek çevresinde hafif bir kızarıklık görülür. Ağır enfeksiyonlarda ise, göbek çevresindeki kızarıklık belirgindir.
Temiz tutun: Bebeğinizin her bezini değiştirdiğinizde, göbek kordonu parçasına %70 alkol ile bakım yapın. Kordon; idrar ve kaka ile kirlenmiş veya yapışkan bir hale gelmiş ise ılık su ile temizleyin.
Batikonun zararları ise şunlardır: Nadiren, bazı kullanıcılarda alerjik reaksiyonlara veya cilt tahrişine neden olabilir. Uzun süreli ve aşırı kullanım, ciltte kuruluk ve hassasiyet artışına neden olabilir. Yenidoğan bebeklerde ve hamile kadınlarda kullanımı sınırlıdır ve doktor kontrolünde olmalıdır.
Bebeğin ilk banyosu doğum sonrası hemen yapılması yerine, doğum sonrası 12 ila 24 saat içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğin vücut sıcaklığı düzelir ve cilt bariyeri olgunlaşır.
Göbek deliği
Çoğumuz genellikle göbek deliğinin temizliğini görmezden gelir veya yanlış şekilde temizleriz. Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın.
Göbek düşüklüğü, kişinin ani hareketleri, ağır kaldırması, üşütmesi vb. sonucunda göbeğinin yer değiştirmesi olarak bilinir. Hastalığın ishal, mide bulantısı, kusma, halsizlik, karın ağrısı, karında şişkinlik, gaz sıkışması ve göbek veya çevresinde ağrı gibi belirtileri vardır.
Göbek bağının düşmesinin ardından göbeğin şeklini düzeltmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmamalısınız. Özellikle bebek bezlerin iyileşme süresinde bu bölgeye dokunmaya kaçınmanızda fayda vardır. Çünkü göbek bağının düşmesinden sonra bölgenin kuruyup, kendi kendine şekillenmesi beklenir.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Bebeğin saçlı derisi haftada bir veya iki kez, gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkanmalıdır. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edilmelidir. Banyo bitiminde nemlendiricilerin sürülmesi gerekir. Sürülen nemlendiricilerde katkı maddesi olmaması, kokusuz ve parfümsüz olmasına dikkat etmelisiniz.
Batikon ilacın içerisinde bulunan etken madde povidon-iyot olarak bilinmektedir. İçerik yapısı sayesinde kullanımı sırasında yara yüzeyinde oluşan mikropların direnci kırılmaktadır. Ayrıca yapısal olarak da hem hayvanlarda hem de insanlarda kolay bir şekilde kullanımına olanak sağlar.
Tentürdiyotun cilt üzerindeki istenmeyen etkileri daha sık ve daha ciddi olarak görüldüğü için kullanımda ilk olarak Batikon seçiliyor. Tentürdiyota oranla cilt tarafından daha kolay emiliyor ve ciltte daha uzun süre etki gösteriyor.
3. BATTICON nasıl kullanılır? Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: Enfeksiyon tedavisi için maksimum 14 gün günde bir veya iki kez uygulanır. Enfeksiyonun önlenmesi için gerektiği sürece haftada bir veya iki kez uygulanır.
Bebeklerde göbek bağı ıslanırsa, göbek bağı enfeksiyonu riski artar. Göbek bağı, bebeğin doğumunun hemen sonrasında hala plasentaya bağlı olduğu için, suya maruz kalmak göbek bağının enfeksiyon riskini artırabilir. Göbek bağının islak olması, bakterilerin üremesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir.
Doğum anında yeni doğan bebeğin göbek kordonunda önemli hücresel veriler taşıyan kök hücreleri de içerisinde bulunduran kordon kanı bulunur. Kordon kanı ileride çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere alınabilir, saklanabilir ve korunabilir.
Gece uyumadan önce göbek deliğinizin çevresine 3 damla zeytinyağı ya da hindistan cevizi yağı sürün ve 4 cm kadar etrafına yayın. Şifa bulacağınızdan emin olabilirsiniz.
Göbek deliği iltihabı, göbek bağı düşene kadar devam eden bakım sürecinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar, hijyen eksiklikleri, yetersiz bakım veya bağ dokusundaki anormallikler gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve akıntı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Tedavi edilmediği durumlarda iltihap vücuda yayılarak sepsis adı verilen hastalığa sebep olarak hayati riske dönüşebilmektedir. Tedavi edilmeyen göbek deliği iltihabı bebeklerde karaciğer kapı veni tıkanıklığına ve riskli karaciğer sorunlarına sebep olabilmektedir.
Göbek deliği iltihabı hafif seyrederse ve hızlı bir şekilde müdahale edilirse ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermez. Ancak tedavi edilmediği takdirde yayılırsa zararlı olabilir ve ağrı, kızarıklık, şişlik, cilt çatlakları gibi semptomlara neden olabilir.
- Göbek düşene kadar (1-3 hafta), bebeğin bezi göbek kordonu dışarıda kalacak şekilde aşağıdan bağlanmalıdır. - Göbeği düşmemiş olan bebek suya sokularak banyo yaptırılmamalıdır, sadece silinmelidir. - Doktorun tavsiye ettiği şekilde (alkol/batikon/pansumansız) göbek bakımı yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri