Dil tembelliği nedir ve nasıl giderilir ? Bir kelimenin veya cümlenin telefuz esnasında ağızdan doğru şekilde çıkmasını engelleyen bir problemdir. Dil tembelliği egzersizleri ile bu problem çok rahat bir şekilde giderilebilir.
Konuşurken yuvarlama, hızlı yada yavaş konuşma gibi konuşma bozuklukları yaygın biçimde dil ve dudak tembelliği, yeterli ağız açıklığının olmaması ve eksik bilmekten kaynaklanır. Hâlbuki dil dudak ve yanak da tıpkı kollarımızdakiler gibi birer kastır ve çalıştırılmaları gerekir.
DİL VE DUDAK TEMBELLİĞİ
Fiziksel olarak konuşmayı sağlayan organların hemen tamamı, kaslardan oluşmaktadır. Bu kaslardaki çeşitli işlevsel bozukluklar konuşmayı olumsuz etkileyecektir. Dil ve dudak tembelliğinin temelinde de dil ve dudak kaslarının yeterli işleve sahip olmamaları yatmaktadır.
Dil Egzersizi
Bu egzersizde dilinizin ucunu üst ön dişlerinizin hemen arkasına değdirin. Sonrasında 3 dakika boyunca dilinizi geriye kaydırın. Bu egzersizi günde 3 ila 5 defa tekrarlayabilirsiniz. Dil kaslarının gelişmesini ve güçlenmesini sağlıyor.
Artikülasyon bozukluğu, kişinin konuşma seslerini yanlış veya eksik üretmesidir. Artikülatör organlar (dil, dudak vb.) yanlış pozisyona girdiğinde artikülasyon bozukluğu ortaya çıkar.
İlgili 37 soru bulundu
Dudak Tembelliği İçin Kalem Çalışması; Kalemi ağzınıza yatay şekilde yerleştirin ve dişlerinizde kalemi çok sıkmadan ağzınızda tutun ve yukarıda verdiğim kelimeleri bu sefer ağzınızda kalem ile söylemeye çalışın. Buda dudak tembelliğini ve dil tembelliğini bitirmek için önemli egzersizlerden biridir.
İçe veya dışa doğru gezinen göz, derinlik algısında zayıflık ve gözlerin birlikte hareket etmemesi yaygın göz tembelliği belirtilerindendir. Erken teşhisinde tedavi ihtimali yüksek olan göz tembelliği genellikle göz bantları, göz damlaları, gözlükler veya kontakt lenslerle tedavi edilir.
Eğer ağız yapımızda, onu oluşturan çene, diş, damak, dudak gibi organlarımızda bir sorun yoksa anlaşılır bir konuşma yapmamız beklenir. Yapmıyorsak, sesleri boğumlandırmada, artikülasyonda bir sorunumuz var demektir, yani ya sesleri yanlış noktalardan biçimlendiriyoruz ya da ağız tembelliğimiz var demektir.
Tutuk Afazi: Bu tür afazinin görüldüğü kişiler ne demek istediğini bilir ancak fikirlerini söylemede ve başkalarıyla iletişim kurmada zorluk yaşar. “Dilimin ucunda, ama bir türlü söyleyemiyorum.” Tabiri bu tür için kullanılır. Tutukluk hem yazılı hem de sözlü iletişimde görülmektedir.
Eğer çocuğunuzun dil veya konuşma gelişimi konusunda şüpheleniyorsanız bir dil ve konuşma bozuklukları uzmanına başvurunuz.
Konuşma sesi bozukluğu tanısı için sıklıkla başvurulan hekim çocuk ve ergen psikiyatristidir. Eğitsel değerlendirme ve tanılama, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, il ve ilçelerde hizmet sunan rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan özel eğitim de- ğerlendirme kurullarınca yapılmaktadır.
Kişinin konuşmasının akışı, ritmi, ses birimlerinin çıkarılışı, anlatımda bozukluk olması dil ve konuşma güçlüğü olarak adlandırılmaktadır. Pek çok nedene sahip olan bu sorun, bireyin normal bir iletişim içerisinde olmasını engellemekte, bu durumun birey üzerinde çeşitli psikolojik etkileri bulunmaktadır.
Dil ve Konuşma Terapisi
3 yaş öncesi başlayan tedavi çocuğun gelişimsel eğrisini değiştirmek erken müdahale sayesinde ise mümkündür. Hem dil ve konuşma hem de eşlik edebilen başka bozukluklar için erken müdahalenin faydalı olduğu belirlenmiştir.
Konuşma ve dil terapisti konuşma ve dil patoloğu, konuşma bozuklukları ve işletişim sorunlarını değerlendirir, teşhis koyar ve bunu tedavi eder. Hekimler de dil konuşma terapistine yönlendirebilir.
Nörolojik konuşma bozuklukları, genellikle beyindeki konuşma merkezinde meydana gelen bir hasar sonucunda görülen konuşma bozukluklarıdır. Özellikle kafatası yaralanmalarında beyindeki çeşitli alanların etkilendiği hasarlar ile beraber konuşma ve dil alanları genellikle etkilenmektedir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Konuşma Bozukluğu Tedavisi
Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.
Boğumlama, konuşmamızı sağlayan dudak, dil, damak, yanaklar, çene ve boğazın aynı anda çalışarak ses çıkarmasına denir. Aynı zamanda sesli ve sessiz harflerin seslendirilmesinde harflerin, hecelerin yükselerek vurgulanmasıdır.
Bebekler, taklit ederek dili öğrenmeye başlıyor. Anne tarafından sunulan sözel uyaranlar, dil gelişimini olumlu yönde destekliyor. Çocukla konuşmak, oyun oynamak, kitap okumak dil gelişimi için çok önemli. Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları, çocuğu dinlediğini belli etmeleri gerekiyor.
Nedeni belli olmayan konuşma ses bozuklukları; artikülasyon ve fonolojik bozukluk, nedeni belli olan konuşma sesi bozuklukları da apraksi, dizartri, yarık damak-dudak (tavşan dudak), işitme kaybına bağlı konuşma sesi bozukluğudur.
Dil tamamen damağa temas etmeli.
Dil damaktayken alt ve üst dişler birbirlerine hafifçe temas etmeli veya boşluk kalsa bile çok az olmalı. (Normalde dinlenme pozisyonunda dişlerin birbirinden hafif ayrı olması gerektiğini kabul ederiz ama John Mew bu fikre katılmadığını belirtiyor.)
Zayıf olan gözün uyarılabilmesi için uygulanan bu yöntemde; sağlıklı gözün üzerine bir göz bandı takılır ve çocuğun zayıf olan göz ile görmeyi öğrenmesi amaçlanır. Günde 2-6 saat süreyle kullanılan bu bantlar gözlerdeki görme fonksiyonunun eşitlenmesine yarar.
CAM, hastanede uygulanır. Özel bir cihaz yardımıyla hastanede yaklaşık 10 seanslık programlar şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Cerrahi girişimi ya da ilaç kullanımını gerektirmez, her seans yaklaşık 30 dakika kadar sürer ve etkinliği kanıtlanmıştır.
Göz tembelliği tedavisine 10 yaşına kadar devam edilmelidir. Tedavinin en etkili olduğu yaş, 3 yaşa kadar olan dönemdir. Göz tembelliğinde başarı indeksi tedavinin başlangıcındaki görme ve tedaviye erken başlanması ile orantılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri