Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Egzama, besin alerjisi, astım ve alerjik rinit bebeklik döneminde en çok rastlanan alerji türleridir. Genetik yatkınlık bebeğin alerjisini belirlemektedir. Anne babasında alerji olan bebeklerin alerjisinin olma ihtimali daha yüksektir.
Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Klinik belirtiler pişmiş, konserve ya da reçelinden ziyade çiğ meyvelerin yenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Bebeklerin bağışıklık sistemi tehdit olarak algıladığı herhangi bir dışsal faktöre reaksiyon gösterebilir. Hapşırma, deride döküntüler, burun tıkanıklığı, öksürük, gözlerde yaşarma ve kaşıntı en sık görülen alerji belirtileridir. Bu alerjik reaksiyonların her biri farklı sebeplerle görülüyor olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi. Sıkça çikolata ve kakao tüketimi nedeniyle alerjik burun akıntısı, migren, deride kızarma, kaşıntı ve sindirim sistemi bozuklukları görülebilir.
“Bebeklerde besin alerjisi ne zaman geçer?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: Birçok çocuk, erken çocukluk döneminde gıda alerjisinden kurtulabilir. Yumurta, süt, buğday ve soya alerjilerinin %80 ile %90'ının çocuk 5 yaşına gelene kadar ortadan kalkacağı tahmin edilmektedir.
Bebeklerde süt alerjisi ilk 6 ay dahil olmak üzere herhangi bir zamanda ortaya çıkabilmektedir. Bebek şiddetli gaz sancısı hisseder. Bebeği besledikten sonra hemen kusma görülür. Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Besin alerjisine hemen her besin neden olabilirse de en sık neden olan besinler süt, yumurta, buğday, kuruyemişler, soya, kurubaklagiller, susam, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Bu nedenle yüksek alerji geliştirme riski olan besinler bebeğin beslenmesine eklenirken daha dikkatli olunmalıdır.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır. Anafilaksi ise en ağır besin alerjisi reaksiyonudur.
Tüm gıda alerjilerine benzer şekilde muz alerjisi de, bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir şeye aşırı tepki göstermesi ile ortaya çıkar. Muz alerjileri nispeten nadirdir ve en yaygın besin alerjileri arasında yer almaz. Dünyanın çoğu bölgesinde, nüfusun yüzde 1'den azında muz alerjisi vardır.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Yoğurt veya Süt Alerjisi Nedir? İnek sütü ve süt ürünlerine alerji, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın bir gıda alerjisidir; 3 yaşın altındaki çocukların yaklaşık %2,5'inde görülür. İnsanlar genellikle süt alerjisini aşsa da, bazen yetişkinliğe kadar devam edebilir.
Sıcaktan ve aşırı nemden etkilenerek tıkanan ter bezleri bebeğinizin cildinde kızarıklıklar oluşmasına sebep olabilmektedir. Küçük bebeklerde daha sık rastlanan bir sorun olan isilik ya da sıcak döküntüleri hem bebeklerin hem de annelerin keyfini kaçırabilmektedir.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
Bebeklerde alerji belirtileri henüz görülmeden onları korumanın en etkili yolu ise beslenme düzenlerine prebiyotik ve etkinliği kanıtlanmış probiyotik kaynaklı besin kaynaklarını ilave etmektir. Bebeğin içinde bulunduğu aya uygun şekilde beslenmesi konusunda uygun gıda seçimi için için doktorunuza danışabilirsiniz.
Beslenme sonrası kusmalar ve buna bağlı olarak tartı alamama. Kanlı ve sümüksü dışkılama ve bazen de kabızlık. Ciltte egzema tarzında kızarık ve kaşıntılı deri döküntüleri. Geçmeyen bir hışıltı, öksürük, burun tıkanıklığı
Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri
Cilt döküntüsü veya ciltte kızarıklık. Dışkıda kan ve/veya mukus. Yüzde, dilde veya dudaklarda şişme. Aşırı çıkarma, kusma veya ishal.
Belirtileri sıklıkla ciltte döküntü, kızarıklık, kuruluk, kaşınma ve egzema olarak mide barsak sisteminde ise kusma, reflü, ishal, kanlı mukuslu dışkılama bazen de huzursuzluk, karın ağrısı, beslenmeyi reddetme ve gaz sancılarını andıran ağlama krizleri şeklinde olabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bebeklerde alerji riskli mi? Bebeklerde alerji sonucunda nefes darlığından bulantıya, kusmadan kaşıntıya ilerleyen bir süreç görülebilir. Alerji yapan etken maddeye dikkat edilmediği takdirde risklidir.
Atopik dermatit dediğimiz alerjik ve kuru cilt yapısı olan veya banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir. Bunun dışında kalan bebeklere yaz-kış günlük banyo önermekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri