TDK sözlüğüne göre ismin -de hali ve iyelik zamiri almış olan "bendeki" sözcüğü birleşik yazılır. De'yi ayırmaya gerek yoktur. Ben zamiri isimdir. Bu nedenle küçük harflerle yazılır ve gelen ekler kesme işaretiyle ayrılmaz.
Karıştırılan Bazı Kelimeler(ilk yanlışı sonra doğrusu):
Buradaki kullanım amacı sıfattır.Sıfat ki kullanırken de daima ayrı değil bitişik yazılır.Yani yazımı: => Bendeki olacaktır. Başarılar!
Türkçede yazılışı en çok karıştırılan eklerden biri de -de ve -da ekleridir. Ben de kişiyi niteleyen ve aynı zamanda kendisinin de dahil olduğunu belirten bir kullanıma sahiptir. Kelimenin doğru yazılışında ek her zaman ayrı olmalıdır ve kelime de ben de şeklinde yazılmalıdır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
TDK'ye göre "bende" kelimesi ayrı yazılmaktadır. Yani bu kelimenin doğru yazılımı BEN DE şeklinde olmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor. Bende şeklindeki yazımı yanlış olarak biliniyor. Düzenli ve akıcı bir metin hazırlamak için kelimelerin doğru anlamında ve doğru yazım şeklinde kullanılması önemlidir.
Ek olduğu için kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır. Cümleye çoğunlukla “bulunma” anlamı katar.
Bu ek, büyük ünlü uyumuna uymaz. Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
Ki'nin yazımını doğru yapabilmek için sonunda 'ki' olan sözcüğe '-ler' eki getirdiğinizde, sözcüğün anlamı bozulmaz. Bunun için 'ki'yi 'kiler' olarak değiştirin ve cümleyi tekrar okuyun. Eğer cümle anlamsız hale gelmiyorsa, 'ki' bitişik yazılır. Bazı sözcüklerde ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır.
Ki yazarken ayrı mı yoksa birleşik mi yazılması gerektiğini anlamanın en kolay yolu ise -ki ekinden sonra cümleye getirilecek olan -ler -lar ekinin anlamı bozup bozmadığını kontrol etmek olmalıdır. Oluşan yeni kelimenin anlamının bozulmaması durumunda -ki ektir. Birleşik olarak yazılması gerekir.
BENİMKİ, benim olan, benimle ilgili olan anlamına gelir. Bu da aitlik eki olan "ki" ekine eş değerdir. → Bir de bağlaç olan "ki" vardır. Bu daima ayrı yazılır.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir.
BENİMKİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.
Seninki yazımı aitlik bildiren ve ikinci tekil şahsa ait olan bir şeyi ifade eder. Seninki kelimesinde yer alan –ki ilgi zamiri görevi görür. TDK yazım kurallarına göre ilgi zamirleri bitişik yazılır.
Türkçe yazım kurallarını ihlal etmemek isteyen kişiler için doğru olan bu ne yazımı ile söz edilen sözcüklerin yanlış kullanımı aşağıdaki gibi sıralanabilir: Bu ne (doğru yazılışı) Bune (yanlış yazılışı)
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
İçinde bulunulan günden bir önceki gün dünkü olarak ifade edilir. Yani aynı zamanda dün yapılan herhangi bir durum ya da olay biçiminde öne çıkar. O yüzden bu kelime bitişik biçiminde ele alınır ve 'Dünkü' şeklinde yazılır.
Burada iyelik veya ilgi eki görevinde kullanılan ki eki bitişik yazılması gerekir. Yarınki kelimesi de bunlardan birisidir. Burada yarınki kelimesindeki ki eki bitişik yazılmalıdır.
Şu an ki nasıl yazıldığına dair de oldukça kafa karışıklığı bulunmaktadır. Kelime ile 'şuanki', 'şu an ki' ya da 'şu anki' gibi farklı şekillerde görülebilmektedir. Ancak kelimenin doğru yazılışı şu anki şeklinde olmalıdır.
Cevap: Bu ayki denemem derken "ki" bitişik yazılır.
Eğer sözcük anlamlıysa bitişik, anlamsızsa ayrı yazılır. Sendeki(ler), oradaki(ler) = anlamlı > bitişik yazılır. Demek ki(ler), kaldı ki(ler) = anlamsız > ayrı yazılır.
Ortaya, anlamsız saçma sapan bir şey çıkıyorsa ayrı; anlamlı bir şey çıkıyorsa bitişik. Örnek: 'Ben de özledim. ' > 'Ben de (de) özledim. ' Anlamsız olduğu için ayrı yazılıyor!
Açıklayınız. Cevap: bende kelimesi ayrı yazılmalıdır ama çoğunlukla yazım kurallarına dikkat edilmediği için bitişik yazılır ama doğrusu olan ben de şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri