Stres kaynaklı uykusuzluklardan da kurtaran bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde asabiyet ve gerginlik gibi olumsuz ruh hallerine iyi geliyor. Polifenoller açısından zengin olduğundan antioksidan özellikler gösteriyor, vücudu toksinlerden, yani zararlı maddelerden koruyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bergamotun kokusu serotonin ve dopamin salımını artırır. Yapılan çalışmalar, bergamot esans yağı ile yapılan aromaterapi tedavisinin, anksiyete ve diğer fiziksel ve psikolojik stres semptomlarını azalttığını göstermiştir.
Bergamot ağacının yaprakları ya da bergamot meyvesinin kabuğu ile çeşitli şekillerde yapılabilen bergamot çayı, oldukça yararlı bir bitkisel çaydır. Kaynamış suya ekleyerek demleyebileceğiniz çayın aromasının kuvvetli olmasını isterseniz, demleme süresini uzun tutabilirsiniz.
Bergamot, özellikle çay olarak tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Bergamot, az miktarda da olsa kafein içerdiğinden vücuda enerji verir. Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığına da katkıda bulunan bergamot, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırması sayesinde, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturur.
· Cildi temizler, arındırır ve dengeler. · Leke önleyici bakım yapar. · Ev kokuları ve doğal deodorantlarda kullanılır. · Suya 1 damla eklenerek gargara olarak kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Bergamotun en güzel yanı çaya kattığı enfes koku ve eşsiz lezzet olur. Ayrıca kabuğunun sıkılmasıyla elde edilen esans, parfüm yapımında dahi cezbedici kokusu nedeniyle kullanılabilir. Pek çok insanın hafızasında bergamot kokusu, rahatlatıcı ve huzur verici şekilde yer eder.
İnce ve karmaşık bir kokudur aslında. Tatlı, çiçeksi ve ekşi bir karakteri vardır. Bergamotun parfümeri için eşsiz bir malzeme olmasının sebebi onun hemen her notayla uyum sergileyebilmesidir. Bu uyum, kullanılan notaya göre keskin, tatlı, meyvemsi veya floral olabilir.
Bergamot (Citrus bergamia), sedef otugiller (Rutaceae) ortalama 4 m boyunda bir ağaç türü. Esas vatanı Batı Hindistan'dır. Yaprakları uzun ve koyu yeşildir. Çiçekleri beyaz renkli ve küçük olup, meyveleri küre veya armut biçiminde, 5–7 cm çapında etli kısmı ekşi lezzetli, kabuk kısmı limon sarısı renklidir.
Aşırıya kaçmadan tüketilen bergamot çayı vücut sağlığı için oldukça yararlıdır. Bergamot çayını düzenli tüketirken herhangi bir rahatsızlık hissederseniz doktora danışmalısınız. Kısacası bergamotlu çay aşırıya kaçmadan tüketilmelidir; fakat bergamotlu siyah çay daha fazla tüketilebilir.
Yine de en doğal ve #sağlıklı olanı bergamotun kurutulmuş kendi halidir. Not: Bu yazı Müslüman Gıda Hassasiyetine sahip olanlar için kaleme alınmıştır diğerlerinin üzerine alınmasına gerek yok. Teşekkürler. Şu an #Nurçay markalı tomurcuk çay #Gimdes helal belgeli, Çaykur çaylarda TSE helal belgelidir.
Doğal bergamot kokusu ve kullanılan tazecik filiz yapraklarıyla tüm çaylarla harmanlanabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çaydır. Neşeli, keyfine düşkün çay severlerin hayatına renk vermekte üstüne yoktur.
Seçenekler: 500 gr. 1000 gr85,95 TL/kg.
Bergamot çayı; depresyon, gergin ruh hali, korku ve stres gibi duyguların yerine ferahlık ve huzur getirmeye yardımcı olan aromatik bir kokuya sahiptir. Bergamot çayı içinde bulunan narenciye özü sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olan etkilere sahiptir.
Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile; C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir.
Osmanlı tıp kitaplarında bergamot ağacından narenç ve ağaç kabuğu gibi isimlerle bahsedilmektedir. Bergamot ağacı Latince "Citrus Bergamia" olarak adlandırılır.
Bergamot Çayının Yan Etkileri
Bu yan etkiler arasında rahim kasılmalarını, adet düzensizliklerini sayabiliriz. Bu nedenle bergamot çayını molalarla tüketmelisiniz. Örneğin bir hafta boyunca içtikten sonra bir hafta ara verebilirsiniz. Hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmez.
Turunçgiller hangi meyvelerdir sorusu sofralarda sıklıkla yer alan, tanıdık simalar ile yanıtlanır. Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!
bergamot orange (mentha citrata) i. bergamot (monarda didyma) i.
Ürün içeriğinde aroma verici olarak yer alan bergamot bir turunçgil çeşididir. Bu bitkinin limonu andıran bir lezzeti vardır. Bergamot aroması, çaya eşsiz bir lezzet katarak bir tat dengesi sağlar. Bu meyvenin aromatik bir kokusu vardır.
Bir ılıman iklim bitkisi olan bergamot, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Ülkemizde en çok yetiştirilen şehirlerin başında İzmir, Aydın, Antalya, Denizli ve Afyon geliyor.
Earl Grey, Turunçgiller familyasından bergamot meyvesinin kabuğundan çıkarılan rayihalı yağla tat verilen çay harmanı.
Hani şu bir çoğumuzun “tomurcuk” çay diye bildiği çay varya heh onlar “bergamot aromalı” çay demek aslında. Bu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun koku vermesi için aroması kullanılır ve bu aromayı çözmek icin etil alkol kullanılır %90.
3.Ferah Kokular
Otsu, narenciye ve okyanus kokuları bu kategoriye girer. Erkek kokularında kadın kokularından daha sık kullanılan taze kokular, daha güçlü bir koku oluşturmak için baharatlı notalarla eşleştirilir. Aromatik, ekşi notalar veya meyveli kokularla karıştırılmış olarak da bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri