Şimdi, onlardan bahsedeceğiz. Kırmızı buğay unu, kirik buğday unu, menekşe unu, kunduru unu ve üveyik unu diğer sağlıklı un çeşitleri arasında yer alır. Nohut, kestane, badem ve keçiboynuzu unları da beyaz un yerine tercih edilebilir.
Beyaz un ise tahılın endosperm (nişasta içeriği yüksek olan kısım) denilen kısmından üretilir. Tam buğday unu ile beyaz un arasındaki fark buradan kaynaklanır. Tam buğday unu lif içerir. Lif sindirim sistemi için önemli bir gıda bileşenidir.
Beyaz un kullanmak istemeyenler için alternatif olan tam buğday unu sizin de mutfağınıza girdiğinde enfes yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Üstelik tam buğday unu faydası hakkında yazılanları duyduğunuzda, daha önce neden kullanmadığınıza pişman olabilirsiniz.
Kalori sayanlar için badem ve amaranth unu bu listede en düşük değere sahip.
İlgili 18 soru bulundu
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Tahıllardan elde edilen gıda maddeleri besin piramidinin temelini teşkil eder. Halk arasında beyaz ekmek olarak anılan ekmek, buğdayın kepek ve rüşeym kısımları ayrıldıktan sonra kalan kısmının öğütülmesi sonucunda elde edilen beyaz undan üretilir.
1.Glüten İçermez
Günümüzde vücut sağlığının baş düşmanlarından biri sayılan glüten, mısır ununda bulunmaz. Mısır unu, glütenden uzak durmak isteyenler ve çölyak hastaları için sağlıklı bir alternatiftir. Siz de beyaz un ya da buğday unu gibi seçeneklerin yerine mısır unu kullanabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
İrmik sarı renktedir ve sert bir buğday çeşidinden yapılır. İrmik yüksek miktarda glüten ve önemli miktarda protein içerir. Beyaz Unun Kullanım Alanları: Çok amaçlı beyaz un pahalı olmadığı için evlerde en çok kullanılan un çeşididir.
Söke Böreklik ve Pastalık Un, geniş kullanım alanı için idealdir. Her çeşit börek, poğaça ve açma gibi mayalı ürünler, kuru pasta, kek, pandispanya gibi unlu mamuller yapımına uygundur. Yüksek su kaldırması ile veriminizi artırır.
Rafine unların aşırı tüketimi trigliseritlerde artışa, HDL (iyi kolesterol) düzeylerinde düşüşe ve kan şekerinde artışa yol açar. Vücutta daha fazla glikoz ile diyabet geliştirme riski artar. Rafine unlar vücut ağırlığında önemli bir artış sağlayabilir ve şişkinlik problemlerini artırabilir.
Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır. Un topakları kalın olursa tavada yanar ve balığın lezzetini bozar" diye konuştu.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Kilo almak isteyenlere genellikle yatmadan önce yemek yemesi tavsiye ediliyor. O yüzden bu durum kilo aldıran bir durumdur. Gece saatlerinde midenin yatıştığı zamanlarda yemek yemek her zaman fazla kilo alımına neden olacaktır. Kilo alımından hariç birçok hastalığı da beraberinde oluşturuyor.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Muz çok fazla tüketildiği takdirde kilo aldırabilir. Sindirim sisteminin hızlanması için de muzun düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Yüksek miktarda lif içeren muzun kilo aldırmaması için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
Tıp Fakültesi olmayan Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasını incelediğimizde ilk sırada Orta Doğu Teknik Üniversitesi bulunurken İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesini ve üçüncü sırada Boğaziçi Üniversitesi yer alıyor.
Neden beyaz un tüketmemeliyiz? Asidik: Beyaz unu rafine etme işlemi sırasında tüm besin maddeleri uzaklaştırılır ve beyaz un asidik hale gelir. Fast food gibi beyaz un mamülleri yoğun miktarda asitli içeriğe sahip olurlar. Bu da vücuttaki kalsiyumu azaltır ve dolayısıyla kemik yoğunluğunu etkiler.
Eğer “enerji gereksinimini” kolay ve ucuz yoldan çözmek açısından bakılırsa, beyaz un tabii ki önemli bir besin maddesi. Ama tıpkı şeker ve tuz gibi onun da gereğinden fazla tüketilince sağlığa zararlı olabileceği anlaşılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri