Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Hem beyni hem de kalbi olmayan hayvan, denizanalarıdır. Denizanalarında hem beyin hem de kalp bulunmuyor.
Ahtapotlar kapalı dolaşım sistemine sahiptirler yani kan damarlar içinde kalır. Üç kalpleri vardır: vücutta kanın dolaşmasını sağlayan sistemik kalp ve her iki solungaçtan kanın geçmesini sağlayan iki solungaç kalbi. Hayvan yüzerken sistemik kalp etkin olmadığı için çabuk yorulur ve sürünerek ilerlemeyi yeğler.
Beyin (Eski Türkçede meñi, Orta Türkçede mengi ya da meyin), sinir sisteminin merkezi olarak hizmet eden bir organıdır. Bütün omurgalı hayvanlar ve çoğu omurgasız hayvan -bazı süngerler, knidliler, tulumlular ve derisi dikenliler gibi omurgasızlar hariç- beyne sahiptir.
Ahtapotların 9 tane beyni bulunmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Denizanalarının beyinleri yoktur. Bunun yerine sinir sistemleri ışığa ve kokuya duyarlı şekilde gelişmiştir. Küçük balıklarla ve diğer küçük deniz canlılarıyla beslenirler.
Dünyadaki en büyük beyne sahip (ortalama dört buçuk kilo) olan fillerin popülasyonu son yıllarda giderek azalıyor. Bilim insanları Afrika'da kilometrekare başına düşen fil sayısının 0,58 ifade etti.
Sülüklerin tam 32 beyni vardır. Sinir sistemleri bizimkine çok benzediği için, omurgasız sinir sistemleri ile beyin ve kalp-damar hastalıklarının incelenmesinde sıklıkla kullanılırlar. Sülüklerde vücut tipik olarak dorso-ventral yassılaşmıştır.
Yunus Balığı Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Şempanzeler. Bazı hafıza testleri gösteriyor ki, şempanzelerin hafızaları biz insanoğlundan daha iyi bir durumda. Biyolojik anlamda yaşayan en yakın olan şempanzelerle, DNA'larımızın neredeyse yüzde 99'unu paylaşıyoruz.
Dünya üzerindeki en büyük hayvan olan mavi balinaların kalbi, suyun altına daldıkları sırada dakikada sadece iki kez atar. Bir insanın normal kalp atım hızı ise dakikada 60 ile100 arasındadır.
Ornitorenk, yumurtlayan memelilerden olan tek deliklilerin bir üyesidir. Bu hayvanın midesi yoktur. Bunun yerine, gırtlağı doğrudan bağırsaklarına bağlıdır. Bu da mide gibi güçlü asitler ve enzimler sağlayarak ağızdan gelen besini sindirmeye yarayan bir organın olmadığı anlamına gelir.
Sırt damarı, kanı peristalsis aracılığıyla öne doğru pompalayan ana kalp olarak işlev görür . Solucanın baş tarafına yakın yerde, sindirim kanalını çevrelemiş beş çift damar, sırt ve karın damarlarını bir birine bağlar. Bu çift damarlar, kanı karın bölgesine gönderen yardımcı kalpler olarak işlev görürler.
Kötü namlarını Valdes adında İspanyol bir fatihten alan tembel hayvanlar, tarihe 'dünyada bulunabilecek en aptal hayvan' olarak geçtiler. Valdes'in tembel hayvanlarla tam olarak ne yaşadığını bilmesek de şunu biliyoruz; tembel hayvanlar, Panama tropikal ormanındaki memeli biyokütlesinin yüzde yirmi beşini oluşturuyor.
Tek hücreli hayvanlarda ve bazı çok hücreli hayvanlarda kan yoktur. Bu canlılar basit yapılı olduklarından gerekli olan oksijeni ve besinleri çevreden alabilir, atıklarıysa yine kana ihtiyaç duymadan çevreye boşaltabilirler. Buna örnek olarak Medüzleri (denizanaları)verebilirim. Medüzlerde beyin ve kan yoktur.
Karada yaşayan omurgasız hayvanların akciğerleri yoktur. Bu hayvanlar trake solunumu ya da deri solunumu yaparlar. Suda yaşayan omurgasız hayvanlar ise solungaçlarıyla solunum yapar.
Gezegenin en tehlikeli hayvanı sineklerdir. Çoğumuz onları tehditten ziyade sinir bozucu olarak görse de sivrisinekler, yılda yaklaşık 725.000 insanın ölümüne neden oluyor.
“Su ayısı” olarak da tanınan bir milimetre boyutundaki mikroskopik canlı türü tardigradlar, gezegenin en güçlü hayvanı.
Gözleri en keskin hayvanlar kartal, atmaca gibi yırtıcı kuşlardır. Senden 7-8 kat daha iyi görürler.
Ahtapotlara ait olan bir diğer özellikte kollarının sayısıdır. Ahtapotun 8 kolu bulunmaktadır. Aslında kalp sayısının fazla olmasının nedeni de 8 ayrı kalbe kan pompalamak için tek bir kalbin yetersiz olmasıdır. Yine ahtapotlar diğer canlılara nazaran tek beyne değil 9 beyne sahiptir.
denizanası olamaz. nihayetinde o bir ana. kalpsiz ana mı olur?
Hayvanlar alemindeki en çok göze sahip olan hayvan kız böceğidir.
Çiğdem Öztabak anlatıyor. Hadi dinle! Deniz canlıların en akıllısı Yunuslardır. Hatta aslında gezegendeki de en akıllı hayvanlardan birisidir.
Bir karıncanın beyni yaklaşık 0,3 mg'dır. Karıncaların beyninde insan beynindeki nöronların sadece bir kısmı bulunsa da bir karınca kolonisi bir süper organizmadır. 40.000 karıncalık ortalama bir yuvada bir insanınkine eşit sayıda beyin hücresi vardır.
İnsan beyni ortalama 1300 – 1400 gram ağırlıktadır ve hareket, düşünce, konuşma gibi bütün fonksiyonların merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri