BIOS ekranına ulaşmak isteyenler için bilgisayarın açılış ekranında BIOS tuşunun kullanılması gerekmektedir. Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır.
BIOS Kurulum Yardımcı Programının açılması
Bilgisayarı açtıktan hemen sonra Başlangıç Menüsü açılana kadar art arda Esc tuşuna basın. BIOS Kurulum Yardımcı Programını açmak için f10 tuşuna basın.
PC'yi kapatın. Bilgisayarı açın. Hemen ve art arda F2 veya ( Fn+F2 ) tuşlarına basın. BIOS erişim birden fazla deneme gerektirebilir.
Bu tuşlar genellikle F2, DEL, F10 tuşlarıdır. Fakat bazı markalarda farklılık gösterip F2, DEL ve F10 tuşları dışında F1 ve F12 tuşları da BIOS yazılım sekmesini açan tuşlar aarasında yer alır. Bu tuşlar sayesinde açılan BIOS sekmesinde anakart üzerinde istenilen değişiklikler yapılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bilgisayarı yeniden başlatın ve açılış sırasında Önyükleme Menüsüne erişmek için F12 ( Fn+F12 ) tuşuna basın.
Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelen UEFI, işletim sistemi olmadığında donanımı kontol eden bir yazılım olan BIOS'un yerine tasarlanan bir özelliktir. BIOS'dan daha gelişmiş olan UEFI, bilgisayarın daha hızlı ve donanım birimleriyle daha uyumlu çalışmasını sağlar.
Bilgisayarın temel donanımlarının yüklenmesini ve işletim sistemini önyükleme işine yarıyor. Bilgisayarınızı başlattığınızda BIOS, ana karta takılı olan ekipmanların gücünü ve performansını kontrol ediyor, RAM testini yapıyor, sabit sürücüleri tanıtıp onlara bağlanmasını sağlıyor.
Bilgisayar açıldıktan sonra genellikle sol alt köşede BIOS Setup için hangi tuşun kullanılması gerektiği belirtilmektedir. BU tuş genellikle F2, DEL ve F10 olmaktadır. Belirtilen tuşların kullanılması ile birlikte BIOS ekranına erişim sağlanmaktadır.
Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Microsoft'un popüler işletim sisteminin önyükleme seçeneklerine erişmek için bilgisayarınızı yeniden başlatırken Shift tuşuna basmanız gerekir. Özelliği kullanabilmeniz için ilk olarak Shift tuşuna basılı tutmanız ve hemen ardından "Başlat>Aç/Kapa>Yeniden Başlat" yolunu izlemelisiniz.
Kullanılan bilgisayar modeline göre değişen bu tuşlar genel olarak “F2”, “F10” ve “DEL” tuşu olarak bilinmektedir. Bilgisayar modellerinin büyük bir çoğunluğunda “F2” tuşu ile BIOS menüsüne giriş yapılır.
CLRTC iki pimli tip olduğunda gücü kapatın ve güç kablosunu çıkarın. İki pime tornavida gibi metal bir nesneyle 5-10 saniye boyunca dokunun. Güç bağlantısını yeniden yapıp bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra, ayarları sıfırlamak üzere BIOS'a girmek için klavyenizdeki Delete ya da F2 tuşunu basılı tutun.
Bilgisayar açılırken BIOS ekranına giriş yapabilmek “F2”, “F10” ya da “DEL” tuşlarına basılı tutup daha sonrasında bilgisayarın güç tuşuna basarak gerçekleştirilir.
BIOS yapılandırmasına girdikten sonra, [F8] Kısayol tuşuna basın veya ekranda görüntülenen [Önyükleme Menüsüne] tıklamak için imleci kullanın①. Önyükleme Menüsünde② kullanmak istediğiniz USB belleği/CD-ROM'u seçin, ardından sistemi USB bellekten/CD-ROM'dan başlatmak için Enter tuşuna basın.
1. Adım BIOS EZ Moduna girmek için "F2" veya "DEL" tuşuna basın. 2. Adım Gelişmiş Moda girmek için "F7" tuşuna basın (ROG serisi anakartlar "F2" veya "DEL" tuşuna bastıktan sonra direkt olarak Gelişmiş Moda girebilir, ayrıca "F7" tuşuna basmanıza gerek yoktur).
BIOS ayarları menüsüne girmek için ekran boşken F10 tuşuna basın. Bazı bilgisayarlarda BIOS ayarları menüsüne F2 veya F6 tuşuna basılarak erişilebilir. BIOS'u açtıktan sonra önyükleme ayarlarına gidin. Dizüstü bilgisayarlar: Storage (Depolama) > Boot Options (Önyükleme Seçenekleri) öğesini seçin.
Bilgisayarı yeniden başlatın ve F2, F10, Del veya Enter tuşuna sürekli basarak BIOS menüsüne girin. BIOS güncelleme beş dakika kadar sürebilir. Güncelleme boyunca PC'yi kapatmayın.
Press Windows + R tuşuna basın. Çalıştır iletişim kutusuna msinfo32 yazın ve Enter tuşuna basın. Sistem Bilgileri penceresinde, BIOS Version/Date (BIOS Sürümü/Tarihi) sekmesini arayın (Şekil 1).
Anakart üreticisinin web sitesine giderek, anakartınız için en güncel BIOS yazılımını indirin. Yazılımı bilgisayarınıza indirdikten sonra, yazılımı çalıştırın ve güncelleme işlemi başlatın. BIOS güncelleme işlemi sırasında, bilgisayarınızın kapatılmaması ve güç kaynağından ayrılmaması önemlidir.
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
UEFI Ve Legacy Arasındaki Farklar
UEFI sayesinde bilgisayarlar daha hızlı kapanıp açılır, donanımlar arasındaki iletimler daha doğru olur. Legacy ise eski donanım ve işletim sistemlerin çalışan bir yazılımdır. Legacy eski sistem anlamına gelir. UEFI, BIOS sistemini değiştirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Hem BIOS hem de UEFI işletim sisteminiz yüklenmeden önce bilgisayarınızın donanımını başlatan yazılım biçimleridir. UEFI daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri, daha hızlı önyükleme sürelerini, daha fazla güvenlik özelliğini ve daha fazla grafik ve fare imleci seçeneğini destekleyen bir yazılım biçimidir.
BIOS, Basit Giriş/Çıkış Sistemi anlamına gelir ve anakart üzerindeki bir çipte bulunur. UEFI ise Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelir ve BIOS'un yerini almaya başlayan daha gelişmiş bir sistemdir diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri