TDK Sözlüğünde yer alan bilgide 'bir gün' kelimesi ayrı olarak yazılır. Bitişik olma durumu söz konusu olmayan 'bir gün' kelimesi için bitişik yazıldığını savunanlar da bulunabilmektedir. TDK'nın ayrı olduğuna yönelik bilgi paylaşımı neticesinde; kelimenin ayrı yazılışının doğru olan olduğu kabul edilmektedir.
TDK'ya göre bugün kelimesinin kesinlikle ayrı yazılmaması gerekmektedir. Yerine göre bugün kelimesinin ayrı olarak yazılması sınavlarda soruları yanlış yapmanıza, elinizle yazdığınız koca bir sayfayı baştan yazmanıza ya da belgelerin kabul edilmemesine sebebiyet verebilir.
Bugün kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bugün" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bu gün şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğü içerisinde yer alan bilgilere göre birkaç kelimesinin anlamı “çok olmayan, az sayıda olan” olarak belirtiliyor. Yani birkaç kelimesi birleşik şekilde yazılıyor. Bu kelimenin “bir kaç” şeklinde yazılması yanlış kullanım olarak biliniyor. ÖRNEK 2 Birkaç gün sonra seni arayacağım.
“Bir” nasıl yazılır? — “Bir” sözcüğü aşağıdaki belirsiz miktar belirten sözcüklerde bitişik yazılır. — İstisnai olarak bitişik yazıldığı yukarıdaki durumlar dışında bir sözcüğü daima ayrı yazılır.
İlgili 27 soru bulundu
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bu kelime her daim cümle içerisinde kullanılırken bitişik bir şekilde yazılmalıdır. Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
Bir gün kelimesi birleşik bir isim değildir. Dilbilgisi kurallarına göre sadece birleşik ve kaynaşmış isimler bitişik yazılır. Bu nedenle ''bir gün'' sözcüğünün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Bir gün kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılmaktadır. Bir ve gün kelimeleri ayrı olarak yazım şekli doğru olan yazım şeklidir. Kelimenin doğru yazımına dair pek çok örnek cümle bulunur.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"bir gün"dür.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Yine aynı şekilde kelimenin yazılışı ise “her gün” şeklinde olarak ifade edildi. HER GÜN NASIL YAZILIR? TDK'nın sözlüğünde yer alan ifadelere göre bu kelime ayrı şekilde yazılır.
'Hergün' şeklinde kullanım dil kullarına aykırıdır. Her kelimesi de gün kelimesi de tek tek kullanılan bireysel kelimelerdir. Bundan dolayı kelimeler ayrı yazılır. Her gün kelimesi de ayrı yazılan kelimelerden biridir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Yanlış kelimesi "yanlış" şeklinde yazılması gerekiyor. Pek çok kişi bu kelimeyi doğru şekilde yazabilmek için internet üzerinde araştırıyor. Yanlış kelimesi pek çok kişi tarafından "yalnış" şeklinde yazılıyor. Fakat bu şekilde yazılması her zaman yanlış olarak kabul edilecektir.
TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Zarf olarak kullanılan "bir an" kelimesinin TDK'ya göre anlamı ise şöyle: Çok kısa bir süre.
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
TDK BİRDE YAZIMI
Ek olarak birden fazla anlamına gelen bir de bağlacı ayrı yazılır. Türk Dil Kurumu'na göre bu bağlacın doğru kullanımı bir de şeklindedir.
Herhangi bir TDK yazımının nasıl olduğuna bakacak olursak da Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime "herhangi bir" şeklinde ayrı yazılmalıdır.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
Bu kelimenin “başüstüne mi, baş üstüne mi” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı başüstüne şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Belli bir amaca ulaşmak için türlü işler arasında bağlantı, ilişki, düzen ve uyum sağlama, koordinasyon gibi anlamlara gelen eş güdüm kelimesi sıklıkla bitişik yazılarak hata yapılır. Ancak ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle eşgüdüm şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri