Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Tavan fiyat uygulamasına göre, bir hissenin değeri bir önceki kapanış fiyatının en fazla %10 fazlası olabilir.
Tavanda bekleyen lot sayısı nasıl görünür
Tavanda bekleyen lot sayısını görmek için, bankanız ya da aracı kurumunuz üzerinden hisse senedi derinlik paketi satın almanız gerekmektedir. Müşteri temsilciniz ile iletişime geçerek derinliği kolaylıkla açtırabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Tavan kapatan hisse senetleri, yüksek talep nedeniyle bu fiyatta kalmıştır ve ertesi gün bu talebin devam etmesi beklenir. Ancak piyasa koşulları ve arz-talep dengesi gibi faktörler, hisse senedinin performansını etkileyebilir.
Tavan yapan hisseyi satmak son derece basittir. Tavandan işlem görmeye devam eden bir hisseyi satmak için o gün geçerli herhangi bir fiyattan emir verilmesi yeterlidir. Hissede alıcılar güçlü ve tavan kilit olduğundan, satış emrinizi hangi fiyattan yazmış olursanız olun tavan fiyattan satış gerçekleşecektir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Borsa işlemlerinde bir seans bittiği zaman seansta satılan hisselere göre yeni seanstaki satışlara ait fiyatların belirlenmesini tahtacı gerçekleştirmektedir. Tahtacı bir seanstaki fiyata göre en düşük ya da en fazla ücreti verebilmektedir. Bu sebeple seanstaki en güçlü olan kişiler tahtacılardır.
Borsa işlemleri için geçerli olan emir geçerlilik süreleri yani hisse senedi alırken alış geçerlilik süresi emir tipine göre farklılık gösterir. Günlük, İKE ve tarihli olarak süre seçilebilir.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Bir başka deyişle F/K oranı hisse fiyatının ucuz mu yoksa pahalı mı olduğunu gösteren önemli bir kriterdir. Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir.
Şirket, öz sermayesine oranla piyasada çok mu pahalı yoksa çok mu ucuz kalmış, bunu gösterir. Aynı F/K (Fiyat/Kazanç) oranında olduğu gibi, PD/DD oranında da bu oranın yüksek olması şirket hisselerinin pahalı, düşük olması ise şirket hisselerinin ucuz olduğu kanısını doğurur.
Borsa İstanbul pay piyasasında işlem gören hisse senetlerinde işlem saatleri açılış, kapanış ve sürekli seans olarak üçe ayrılmaktadır. Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir.
Borsada hisse senetlerinin bir seans içinde işlem görebileceği en yüksek fiyattır. Her hisse senedi için fiyat ve fiyat adımı göz önüne alınarak ayrı ayrı hesaplanır.
Örneğin hisse senedi tavanda 5 milyon lot alış emri ile güne devam ederken satıcılar bu 5 milyonluk alış emrini bitirecek kadar satış yaparsa ve tavandan başka alıcılar gelerek fiyatı tutamazlarsa tavan bozulur ve alt kademelerden işlem geçmeye başlar.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Bir hisse senedinin borsa değeri kar payı ödeme tarihi yaklaştıkça yükselir. Bu yükselişin miktarı, kar payı ödeme tarihinde, ödenecek kar payı miktarına kadar çıkar. Bu tarihte hisse senedinin fiyatı (normal fiyat M beklenen kar payı) kadardır.
Tavan tabirini, hisse senedinin gün için ulaşabileceği en üst nokta olarak kısaca özetlersek; tavan tavan, hisse tavan tavan gidiyor olarak tabir ettiğimiz nokta, hissenin sonraki günlerde de %10 limitine geldiğinin, yukarıda borsaprogrami.com olarak anlattığımız olayların diğer günlerde de tekrarlanmasını ifade ...
Borsa emir tiplerinden biri olan limit fiyatlı emir, talimatı veren alıcının işlemin gerçekleşmesini kabul ettiği en yüksek; satıcının ise satmayı onayladığı minimum tutardır.
Analistler, yeni düzenleme ile hisse senetlerinin gün içinde, bir önceki kapanışa göre en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğine belirterek, tek emirle yüzde 5'lik bir hareket görülecek olması durumunda ise devre kesicinin çalışacağını ifade etti.
Forte Bilgi İletişim Teknolojileri ve Savunma Sanayi A.Ş.'nin Borsa İstanbul'da FORTE kodu ile işlem gören payları halka arz olduğu tarihten bu yana 20. kez tavanı gördü!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri