Malzemeler: 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu. 1 adet yumurta.
Bir yemek kaşığı yani yaklaşık olarak 7 gram öğütülmüş keten veya chia tohumunu üç yemek kaşığı (45 gram) su ile tamamen emilip koyulaşana kadar çırpmak gerekiyor. Bu oran bir yumurta yerine kullanılıyor.
Keten tohumu: Bir yumurta yerine 3 yemek kaşığı su ile karıştırılmış 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu kullanılabilir. Kabartma tozu ve sirke: Bir yumurta yerine 1 yemek kaşığı beyaz sirke ile karıştırılmış 1 yemek kaşığı kabartma tozu kullanılabilir.
Teflon tavaya yağı koyun ve hafif ısınmaya bırakın. Zeytinyağı ısınınca içine çırpışmış yumurta beyazlarını ilave edin. Yumurtanın üzerine tuzu, karabiber ve keten tohumlarını ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Yumurtayı servis ederken yanına kıyılmış maydanozu eklemeyi unutmayın.
İlgili 18 soru bulundu
Keten tohumu salata ve yoğurda serpilerek tüketilebilir. Öğütülmüş formda ekmek, kek, börek ve kurabiyelere eklenebilir. Bunların yanı sıra çorba, pilav gibi birçok yemekte piştikten sonra serpilerek tüketimi sağlanabilir. Ayrıca kahvaltılık gevreklere ya da smoothieye eklenebilir.
Keten tohumu tozunu suya ya da yapacağınız faydalı içeceklere ekleyebilirsiniz. Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz. Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
Ancak diyette yumurtanın tüketim şekli son derece önemli olmaktadır. Yumurtanın haşlanarak tüketilmesi tüm diyetlerde önerilmektedir. Bu nedenle de hızlı ve kalıcı kilo verdiren haşlanmış yumurta diyeti uygulanmaktadır. Haşlanmış yumurtayı ağırlıklı olarak tüketerek 1 haftada 4-6 kilo vermek mümkün olmaktadır.
Aquafaba. Aquafaba, fasulye veya baklagillerin pişirilmesinden kalan sıvıdır. Konserve nohut veya fasulyede bulunan sıvı ile aynıdır. Sıvı, çiğ yumurta beyazına çok benzer bir kıvama sahiptir ve böylelikle yumurta ikamesi olarak iyi bir seçimdir. 3 yemek kaşığı aquafaba, tariflerde yumurta yerine kullanılabilir.
Malzemeler: 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu. 1 adet yumurta.
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR SORUSUNA CANAN KARATAY ÖNERİSİ
Keten tohumu çok fazla olmamak kaydı ile azar azar yemek ya da yoğurt gibi gıdaların içine eklenerek kullanılabilir. Keten tohumu kabızlık için kullanılabileceği gibi aşırı tüketimlerde ishal yapabilir. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
Zengin lif ve omega-3 kaynağı olan alfa-linolenik asit(ALA) içeren keten tohumu, sert dış kabuğu nedeniyle öğütülmeden tüketildiğinde yararları oldukça azalıyor.
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli? Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir.
Keten tohumu günde kaç kaşık tüketilmeli? Genelde önerilen günlük keten tohumu miktarı 1 ile 2 yemek kaşığıdır. Bu miktar genel sağlık için yararlıdır ve beslenme ihtiyaçlar bu miktarın üzerinde tüketim bazı durumlarda sindirim problemlerine neden olabilir.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Yumurta, besin değeri çok yüksek en temel besin kaynaklarımız arasında yer alır. Özellikle de kahvaltı sofralarımızda en fazla yer verilen ürünler arasında yer alıyor. Fakat günde haşlanmış ya da tavada pişirilmiş 4 adet yumurta tüketmek kilo almayı önemli ölçüde hızlandırır.
Bu diyette, su ve şekersiz çay veya süt veya kremasız kahve gibi kalorisiz içeceklerin tüketimine izin verilmektedir. Yumurta diyeti genellikle 7 gün uygulanır. Diyet süresince 3 ila 7 kilo verilebileceği belirtilmektedir. Diyet, sağlıklı besin gruplarını içerir.
Yumurta özellikle kavun gibi meyvelerle tüketilmemelidir. Ayrıca yumurta et, süt, yoğurt, peynir ve baklagiller ile birlikte de tüketilmemelidir. Tahıllar meyveler ile birlikte tüketilmemelidir. Limon; salatalık ve süt ile birlikte tüketilmemelidir.
Bununla birlikte uzmanlar özellikle günde 2 adet haşlanmış yumurta yemenin sağlık açısından çok faydalı olduğunun altını çiziyor. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri içeren haşlanmış yumurta ayrıca folik asit, demir, çinko, fosfor ve protein bakımından zengindir.
Süt ile Beraber Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir. Ayrıca beslenme uzmanları süt ve ekşi gıdaların (örneğin; sirke, şarap) aynı gün tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Keten tohumu ve yoğurt ne zaman yenmeli diye soranlar için hemen açıklayalım. Yemeklerden 1-2 saat önce, yani aç karnına tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Keten tohumu yoğurt karışımı hazırlayarak günde 2 kere bu karışımı tüketebilirsiniz.
Keten Tohumu Her Gün Yenir Mi? Keten tohumlarını her gün tüketmek istiyorsanız, önerilen miktarı aşmamaya dikkat ederek yavaşça başlamalı ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini gözlemlemelisiniz. Çünkü, keten tohumları yüksek miktarda lif içerdiğinden dolayı aşırı tüketimi sindirim sorunlarına sebep olabilir.
Keten tohumunu çiğ olarak tüketmemekte fayda vardır. Çiğ ya da olgunlaşmamış keten tohumları toksin içerebilir. Pişireceğiniz yemeklere keten tohumu katmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri