Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Ülkemizde muz yetiştiriciliği, Akdeniz Bölgesinde, Mersin - Antalya kıyı şeridinde, Toros Dağları tarafından korunmuş, mikro-klima olanaklarının daha uygun bulunduğu Anamur, Bozyazı, Alanya ve Gazipaşa'da yaygın olarak yapılmaktadır.
Muz Türkiye'de Hangi İllerde Yetişir? Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir. Özellikle Gazipaşa, Alanya ve Anamur ilçelerinde muz üretimi ön planda yer almaktadır. Bunun yanı sıra Bozyazı'da da yetiştirilmektedir.
Sıcak ve nemli iklim seven muz, Türkiye'de de Mersin ve Antalya başta olmak üzere güney kıyı kesiminde yetiştirilir. Muz, sıcak iklim meyvesi olmasına rağmen kış aylarında yetiştirilir. Sonbaharın sonlarından ilkbaharın başına kadar da hasadı devam eder.
Muz bitkisi, toprağın tuz dengesine karşı çok hassas bir bitkidir. Biraz alkali topraklar, muz yetiştirmek için oldukça uygundur. Eğer evinizde bol vitaminli bir muz meyvesi yetiştirmek istiyorsanız; seçeceğiniz toprağın besin maddeleri açısından zengin ve bol humuslu toprak olmasına özen göstermelisiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir. Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar.
Toprak yapısının humus bakımından çok zengin, kumlu ve de killi olması gereklidir. Ayrıca toprağın genel geçirgen toprak olması muz meyvesi yetiştirilmesi için çok önem taşımaktadır. Muz meyvesi toprağın pH derecesinin de 6 ve ya 7 olduğu bazı yerlerde daha da verimli yetişir.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Muz ağacı, meyveleri yetişirken olgunlaşmadan hasadı yapılan, geniş, büyük ve yelpaze şeklinde yaprakları olan bir ağaçtır. Tüm dünyada yetişebildiği gibi, ülkemizde de yetiştiği bölgeler vardır. Muz ağacının Latince ismi musa sapientum olarak bilinmektedir. Muz ağacı, gövdesi toprak altında olan bir ağaçtır.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3'ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır.
6.6.
Muz yapraklarının geniş olması dolayısıyla terleme yoluyla çok miktarda su tüketir, sürekli nemli toprak ister. Bitki besin maddelerini bol miktarda almak için toprağın nemli olması gerekir. Bir çok meyve ağacı ile karşılaştırıldığında daha yüzeysel bir kök sistemine sahiptir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Mavi Muz, Kuzey Batı İngiltere üzerinden batıda Büyük Londra'dan Benelux devletleri ve Almanya'da Renanya, Güney Almanya, Fransa'nın Alsas bölgesi ve güneyde İsviçre'den Kuzey İtalya'ya kadar uzanmaktadır. Nüfusu 111 milyona kadar ulaşmaktadır.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
Muz Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Ömrü 10 yıl olup sürekli kendini yenilen muz ağacından 1 dekarda 180-200 muz ağacı yetiştirebiliriz. Açık alanda yetişen bir muz ağacından 20 kilo hasat yapılırken serada yetişen bir muz ağacından yaklaşık 50 kilo hasat yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri