mesela ortam arkadas ve (nasil desem)agır bi ortam ise "selamun aleykum" derim. eger entel bi ortam varsa merhaba diyorum. Merhaba, oturan kişiye söylenir bir mekana giriyor ve orada oturuyorlarsa merhaba diyebilirsin.
Eğer siz bir ortama sonradan girerseniz içeridekileri selamlamanız gerekmektedir. Selam verirken yerine ve zamanına göre selam verilir. Yani iyi akşamlar ve iyi günleri yerinde kullanmalısınız.
Selâmlaşma, Müslümanlardan birinin diğerine “Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun” anlamına gelen “selâmün aleyküm/es-selâmü aleyküm” diyerek hayır duada bulunması; diğerinin de “ve aleyküm selâm/aleykümü's-selâm” diyerek aynı duayla karşılık vermesidir.
Bir ortama giren veya ilk gören kişi, “es-selâmü aleyküm” yani “Allah'ın selamı üzerinize olsun” der. Bu selamı alan kişi de “ve aleykümü's-selâm” yani “Allah'ın selamı sizin de üzerinize olsun” diyerek selamlaşmayı tamamlar. İslamiyet'te selamın bu şekilde yapılması müstehaptır.
İslamî uygulamada selamlaşma, taraflardan birinin diğerine “Selamün aleyküm” (selâm, esenlik ve güven sizin üzerinize olsun) demesi; diğerinin ise “Ve aleyküm selâm” (Sizin üzerinize de selâm, esenlik ve güven olsun) şeklinde cevap vermesi ile gerçekleşir.
İlgili 35 soru bulundu
"Merhaba", "günaydın", "selâmün aleyküm", "iyi günler", "iyi akşamlar", "iyi geceler" gibi sözcük ve söz grupları selamlaşmanın Türkçede görülen selamlaşma sözlü kalıplarıdır. Bu kalıpların neredeyse tamamı diğer dillerde de görülmektedir.
İki Müslüman karşılaştıkları zaman önce "Esselâmü Aleyküm" "Ve aleykümüsselam" diyerek selâmlaşırlar, musafaha yaparlar ve "Allahümme salli âlâ seyyidinâ Muhammed" diyerek Peygamberimiz (asm)'in üzerine salavat getirirler. Bunların hepsi de sünnettir. Hiçbir zaman bid'at ve uydurma olamaz.
Esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü denilir. Anlamı ise Allah'ın rahmeti, bereketi ve selameti sizin üzerinize olsun demektir. Cevap olarak ise ve aleyküm selam ve Rahmetullahi ve berekatühü olarak yanıtlanır.
Merhaba, oturan kişiye söylenir bir mekana giriyor ve orada oturuyorlarsa merhaba diyebilirsin. Genelde böyle şeylere takıntım var yoldan geçerken merhaba demem. Merhaba, oturan kişiye söylenir bir mekana giriyor ve orada oturuyorlarsa merhaba diyebilirsin.
Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir. Aynı kökten türeyen ezen bolzın ise “güle güle” demektir.
Cevab: Selâm verirken “Esselâmü aleyke” (Selâm üzerine olsun) değil “Esselâmü aleyküm” (Selâm üzerinize olsun) demelidir.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
”Es-Selamu-Aleyküm” ifadesini kullan. (“Selam üzerinize olsun”). Bu ifade, “es-se-laam-muu-a-ley-küm” şeklinde telaffuz edilir. “Es-Selam-u-Aleykum ve-rahmetullahi ve-berakatüh” (“Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun”) şeklindeki daha uzun selamlama ifadesini de kullanabilirsin.
özelliğidir selam vermek. Bir işe başlarken besmele çekeriz ama bir yere girerken selam veri- riz. Bir radyo veya televizyon programına başlarken dinleyici ve izleyicileri selamlamak, yayıncılık geleneğidir.
sakalı var bunun, öyle diyeyim de beni çok sevsin. dükkana allah'ın selameti(kötülüklerden koruması bir nevi) senin olsun diye dua ederek girmektir. müslüman müslümanı ilk gördüğü andan itibaren dua eder, bu dinimizin mükemmelliğinden gelen güzel bir sünnettir.
Mesela, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerîm okuyanlara, ezan okuyan ve dinleyene, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selam verilmez.
İlgili maddedeki, “Sağ elini Dört parmak bitişik, baş parmak bitişik, baş parmak ucu şahadet parmağın ikinci boğumu üzerine ve el hafifçe bükük avuç içi yere dönük ve cepheden görünmiyecek şekilde sağ kaşın hizasında şapkanın güneşliği kenarına gelecek surette sertçe kaldırır” ifadeleri dikkat çekiyor.
Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Selamın en kamil şekli sağa ve sola dönerek iki kere esselamu aleyküm ve rahmetullah demek. Kişi birincisinde sağ yanağı görününceye ikinci selam da sol yanağı görününceye kadar başını çevirir.
En İyi Cevap
Dolayısıyla size selam yazan birine aynı şekilde karşılık verin yeterli olur. "Merhaba, selam." gibi kelimelerle karşılık verebilirsiniz.
İslam kelimesinden türetilmiş olan selam, esenlik ve barış demektir. Selam dışında, merhaba, günaydın, iyi akşamlar ve tünaydın da günlük hayatta sıklıkla kullanılan selamlaşma sözleri arasında yer alıyor.
Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
Kurtlar kendi aralarında birbirlerine hislerini geçirebilmek ve tanıyabilmek için şakak kısımlarını birbirlerine değdirirler. Bu onların bir yaşam biçimidir. Ergenekondan kurtulmanın sevinci ile İnsanoğluda bu dönemlerde birbirleri ile şakaklarını tokuşturarak selamlaşmaya başlamışlar.
' Ayet ve hadislerden de anlaşılacağı üzere selâmı yaymak Müslümanlar arasında teşvik edilen ve aralarında ülfeti sağlayan genel bir ibadettir. Kadın kadına; erkek erkeğe, erkek hanımına ve mahremlerinden birine selâm verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri