03.12.2009 tarihinde Coğrafi İşaret alarak Muğla'nın coğrafi işaret tescili alan ilk ürünü unvanına sahip olan, kendine has kokusu, tadı ve bol sulu ve çekirdekli Bodrum mandalinası dünyaca ünlüdür.
Sevdiklerinize Bodrum'a özgü bir hediye almak isterseniz birçok seçenek bulunmakla birlikte bunun başlıcaları; Bodrum Sandaleti, Su Kabağı Lambası, Mandalina Reçeli, el yapımı kolye veya bilezik , Otantik Halı, Mandalina Lokumu'dur.
Bodrum'da Nereler Görülmeli? Bodrum'a gittiğinizde Bodrum Kalesi, Yalıkavak Marina, Akvaryum Koyu, Bodrum Yel Değirmenleri ve Tavşan Adası istisnasız Bodrum Gezilecek Yerler arasında.
İlgili 35 soru bulundu
Aralık ayı geldiğinde Muğla'nın sokaklarında parfüm etkisi oluşturan Bodrum mandalinası, hem faydalarıyla hem de çok farklı tariflerle tüketilmesi yönüyle pek çok kişi tarafından sevilmektedir. Kendine has bir şeker aroması olduğu için bu mandalinayı tüketirken ya da tariflere eklerken şeker ekleme gereği duyulmuyor.
Halikarnassos'ta (Bodrum'un eski adı) M.Ö. 484 yılında doğan ve "Tarihin Babası" olarak bilinen HEREDOT'a göre Bodrum Dor'lar tarafından kurulmuştur. Daha sonra Karya ve Leleg'ler bu bölgeye yerleşmişlerdir. M.Ö.650 yılında Megeralılar gelerek şehri genişletmişler adını da Halikarnassos olarak değiştirmişlerdir.
27.000 hektarlık alana yayılan yöremizin önemli bir bölümünü ovalar oluşturur. Mevsimine göre bu ovalarda; buğday,mısır, darı, narenciye, zeytin, susam, yer fıstığı ve pamuk gibi ürünleri görebilirsiniz.
Muğla, mermer yatakları ve mermer sanayisi açısından ülkemizin en önde gelen şehirlerinden biridir. Türkiye mermer üretiminin yaklaşık %20' sini oluşturan, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerindeki mermer ocaklarından çıkan hammadde, yine bu ilçelerde işlenerek dünyanın dört bir yanına yaklaşık 60 ülkeye ihraç edilir.
Muğla Usulü Saraylı Tatlısı (Bayramların Vazgeçilmezi)
Muğla yemekleri dendiğinde ilk akla gelen lezzetlerin başında tarhana geliyor. Yaz aylarında avlularda ve evlerin damarında kurutulan tarhana kış mevsiminde sofraları şenlendiriyor. Bir başka lezzet ise keşkek yemeği.
Bodrum deniz ürünleriyle de oldukça ünlüdür. Satılan balıklar genellikle yakın yörelerde avlanan balıklardır. Barbun, Çipura, İzmarit, Karagöz, Küpes, Levrek, Lağos, Siğnarit, Tekir, Sarpa, İskorpit, Mercan, Kefal, Isparoz, Kalamar, Ahtapot bunlardan bazıları.
1974 imar planlarına göre iki katlı yapılan evlerin beyaza boyanması sıcak yaz ayları boyunca evlerin içerisinin serin olması için alınmış bir önlem. Beyaza boyanmış evler sıcak havalarda diğerlerine göre daha serin oluyor. Işığı en çok yansıtan renk olan beyaz sayesinde evlerde doğal bir koruma sağlanmış oluyor.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Bodrum, Ege'nin en güzel tatil yörelerinden biridir. Akdeniz esintilerinin de yer aldığı bölgede, tatil sezonu oldukça uzun sürecektir. Denize girmek isteyenlerin Mayıs ayında başlayan deniz sezonu Ekim ortalarına kadar devam eder.
"Bodrum" şarkısının söz ve müziği Sinan Akçıl'a aittir. Tamamı Akçıl tarafından yazılan Hande Yener şarkılarından biridir.
Her zaman gözde olan Bodrum Yarımadası, Anadolu'da iz bırakan sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Dorlar, Karyalılar, Lelegler, Megeralılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Osmanlılar bu uygarlıklar arasındadır.
Bodrum adı, Kale'nin kurucularından olan St. Petrium şövalyelerinden gelmektedir. O dönemde, burada yaşayan Türkler tarafından BODRUM olarak telaffuz edilen bu isim, Cumhuriyet'in kurulmasıyla birlikte Bodrum olarak kesinleşmiştir.
Bodrum merkezinde bulunan Çarşı, Yeniköy, Tepecik, Eskiçeşme, Kumbahçe ve Yokuşbaşı Mahallelerinin dar sokakları, ziyaretçileri büyüleyici bir atmosferle karşılıyor. Bu sokaklarda yeni badanalanmış bembeyaz evler, begonvillerin pembe tonları ve rengarenk sardunyalarla süslenmiş.
Gümbet denilince genellikle ilk akla gelen yerlerden biri de yel değirmenleri. Bu yel değirmenleri her ne kadar insan yapımı olsa da Gümbet'in gezilip görülmesi gereken yerlerinden biri haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri