Bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayacağınız gargarayı dişlerinizi fırçaladıktan sonra uygulayarak hem ağız içerisindeki mikropları önemli ölçüde azaltabilir, hem de boğazınızı yumuşatabilirsiniz.
Evet, tuzlu su veya antiseptik bir gargara boğaz ağrısını hafifletebilir. Bu, boğazdaki mikropları öldürmeye ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.
Tuzlu su ile gargara yapmak, birçok iltihap ve enfeksiyonun iyileşmesinde etkili olduğu gibi boğaz iltihabının iyileşmesinde de adeta ilaç rolü üstlenir.
Tuzlu su veya karbonatlı su ile gargara yapın
Tuzlu su mukusu gevşetmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Tuzlu su gargaraları, ağızda ve boğazda hafif ağrı, rahatsızlık ve gıdıklanmanın tedavisinde etkili olabilir. Tuzlu su gargaraları, boğaz ağrısı rahatsızlığını gidermenin etkili bir yolu olabilir .
Boğazı nemli ve yumuşak tutmak için bol sıvı tüketilmelidir. Günde en az sekiz bardak su içmek vücuttaki su dengesinin korunmasına da yardımcı olur. Boğazdaki şişliği ve ağrıyı hafifletmek için ılık su veya balla karıştırılmış çay gibi içecekler tüketilebilir.
Viral boğaz iltihaplanması ortalama 7-10 günde geçer. Bu sürecin hızlanması hastaların istirahat etmesine, bol sıvı tüketmesine ve evde uygulayabilecekleri diğer yöntemlere bağlıdır. Bakteri kaynaklı boğaz enfeksiyonunda ise antibiyotik kullanmak gereklidir, bu da sürecin uzunluğunu değiştirir.
Sıcak veya soğuk içecekler: Ilık su, bitki çayı veya tuzlu su gargarası gibi sıcak içecekler boğazdaki tahrişi yatıştırabilir. Soğuk içecekler veya dondurma da geçici rahatlama sağlayabilir. Ağrı kesiciler: Eğer boğaz ağrısı şiddetli ise doktorun önerisi doğrultusunda ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ağız gargarasını ağzınızın her yerinde dolaştırarak gargara yapmalı ve sonra tükürmelisiniz. Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız.
Diş fırçalama, diş ipi kullanımı sonrasında gargara kullanımı önerilir. Az miktarda (5 çay kaşığı kadar) gargara, genellikle 30 saniye kadar ağızda çalkalanarak tükürülür. Gargaraların bazılarında çalkalama süresi 1 dakikaya kadar çıkabilir. Ürünler ağız duşu cihazlarıyla beraber de kullanılabilir.
Tuzlu su gargarası yapmak
Enfeksiyon nedeniyle oluşan bademcik şişmesine karşı tuzlu su ile gargara yaparak boğazın temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Ilık içecekler, yutkunmayı kolaylaştırmanın en basit ve etkili yollarından biridir. Örneğin, ılık su ve bal karışımı boğazın yumuşamasını sağlar. Bununla birlikte, yutkunmayı daha da zorlaştıracak asit oranı yüksek meyve ve içecekler, baharatlar, alkol, kahve ve atıştırmalık kuru gıdalardan uzak durulmalıdır.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Ada çayı, rezene çayı, karbonatlı veya tuzlu su, papatya suyu, ballı su, elma sirkesi, zencefil boğaz ağrısına evde iyi gelecek doğal çözümler arasında yer almaktadır.
Antibiyotik Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlar için “Bademcik iltihabını ne kurutur?” sorusunun yanıtı çoğu zaman antibiyotiklerdir. Doktor önerisiyle antibiyotik kullanmak, enfeksiyonu tedavi eder ve komplikasyon riskini azaltır.
Ada çayı, farenjitin neden olduğu boğaz iltihabına da iyi gelir. Yine limon suyu ve demlenmiş ada çayı ile gargara yapmak da farenjite iyi gelir. Antiseptik özelliği bulunan sarımsağın, bakteriyel enfeksiyona yardımcı olarak farenjitin yol açtığı boğaz ağrısını hafifletmeye katkı sağlar.
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.
Yutma güçlüğü sağlıksız dişler, uygun olmayan takma dişler veya soğuk algınlığı gibi basit nedenlere bağlı olabilir. Yutma güçlüğünün en yaygın nedenlerinden biri mideden yemek borusuna geri kaçıştır. Bu durum mide asitinin yemek borusundan yutağa doğru yukarı hareketinin sonucu oluşur.
İki-Üç Haftayı Geçen Ağrılara Dikkat! “Yutma güçlüğüne sebep olan, yutkunurken kulakta ağrı hissedilen, tedaviyle düzelmeyen, nefes darlığının eşlik edebileceği, iki-üç haftayı geçen boğaz ağrılarında aile hekimleri ileri inceleme için hastaları kulak burun boğaz uzmanlarına yönlendirmeli” diye konuştu.
Gece yatmadan önce pekmez içmek soğuk algınlığını semptomlarından olan öksürüğü ve boğaz ağrısını hafifletebilir.
Gargaraların içerisinde yer alan ve diş/dişeti sağlığı ile ilgili olan bazı komponentler su ile temas ettiğinde reaksiyona girerek etkinliğini kaybedebilmektedir. Bu yüzden ağız gargaraları/solüsyonları kullandıktan sonra yaklaşık yarım saat ağza su dahil hiçbir şey alınmamasını tavsiye ediyoruz.
Gargara yapmak, üst solunum yollarınında oluşan boğaz enfeksiyonunu ve solunum problemlerini hafifletir. Bu, solunum sistemi ve sindirim sistemindeki enfeksiyon ve virüs riskini bir dereceye kadar azaltmaya yardımcı olur. Bunun için günde 3 defa tuzlu su ile gargara yapmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri