Boğulurken çok acı çekmez sadece ciğerlerinde yanma olur ve yetişkinler 50 saniyede çocuklar 20 saniyede suya batar. Su içerisinde beyin ölümü suyun sıcaklığına göre değişir ama yetişkinlerde 3-4 dk. bebeklerde 5-6 dk.'dır. Boğulma Tehlikesi Geçiriyorsak Şunları Yapmalıyız!
Boğulma en basit tanımı ile nefes alamama durumunda vücuttaki dokulara yeterli miktarda oksijen gitmemesi ve dokularda bozulma meydana gelmesi demektir. Anoksemi olarak da adlandırılan boğulma sonucunda kişi kurtarılabileceği gibi ölümle de sonuçlanabilmektedir. Her iki durumda da yaşanılan olayın adı boğulmadır.
Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakika yani yaklaşık 10 solunum ile devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır.
Önce az miktarda suyun larynxe (boğaz alt kısımı) teması ile bu bölgede spazm (kasılma) meydana gelir. Böylece akciğerlere suyun gitmesi engellenir. Ancak nefes de alınamaz. Devamında bilincin kaybolmasıyla birlikte larynx gevşer ve akciğerlere su girer.
İlgili 26 soru bulundu
Dokuların oksijeni alamaması sonucu meydana gelen ölümler, solunum enzimlerini bloke eden kimyasal maddelerle meydana gelen entoksikasyonlarda olduğu gibi,ir, çabuk meydana gelir, yüz şiş ve mordur. Dudaklar ve kulak çeperleri daha mordur. Tırnaklar mordur. Ölü sertliği çabuk oluşur ve serttir.
Ama aşırı aspire eden hastalarda tatlı su boğulmalarında hiponatremi görülürken, tuzlu suda boğulmalarda hipernatremi ve hiperkloremi gözükmektedir. Nadiren aşırı tuzlu su boğulmalarında hiperkalsemi ve hipermagnezemi görülmektedir.
Fakat kişinin su yutması durumunda yoğunluğu artacağı için su üzerinde kalması da imkânsız bir hal alır. Bu esnada akciğerlerin de etkilenmesi sonucu kişi nefes alamadığı için bayılma vb. sorunlar ile karşılaşarak daha da dibe batar ve boğulma tehlikesi geçirir.
"Boğulmalarda en önemli etken paniğe kapılmaktır" “Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasıyla akciğerlere su girmektedir. Boğulan kişiye ilk müdahale olarak suni solum ve kalp masajı yapılmalıdır. Saniyelerin bile önemli olduğu bu anlarda suni solunum su içinde de yapılabilmektedir.
Suda boğulmalarda, nefes borusunun kasılmasına bağlı olarak çok az miktarda su akciğere girer. Fakat bu suyu çıkarmak için vakit kaybetmeden hemen suni solunuma başlanması ve ambulans çağrılması gerekir.
Boğulma geçiren hastalarda belirgin sıvı kaybı olacağından sıvı desteği de mutlaka başlanmalıdır. Boğulma sonrası en sık ölüm sebebi zatürreye bağlı solunum yetmezliği ya da oksijensiz kalmaya bağlı kalıcı organ hasarlarıdır.
Uzmanlar uyardı: Boğulanların yüzde 70'i yüzme biliyor. En büyük etken alkol. Havaların ısınmasıyla birlikte suda boğulma olgularında belirgin artış görüldüğü belirtilirken, boğulmaların kaza sonucu meydana gelen ölümler arasında üçüncü sırada yer aldığı bildirildi. Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uzman Dr.
Kazazede sudan çıkarılır çıkarılmaz, solunum yolları temizlenmeli, başı iyice arkaya yatırılarak alt çenesi iki elle kavranıp aşağıya ve geriye çekilmeli, bu arada ağzı açık tutmalı, ağızdan ağza yapay solunum uygulanmalı ve göğüs kafesine düzenli aralıklarla bastırarak kapalı kalp masajı yapılmalıdır.
Sıcak havaya sahip bölgelerde yaşayan ve/veya suya kolay erişimi olan kişilerde boğulma daha sık görülür. Risk faktörleri arasında alkol kullanımı, epilepsi ve düşük sosyoekonomik durum bulunmaktadır.
Denizde boğulanın şehit sayılacağına dair hadis sahihtir. Deniz kenarında serinlenmek veya yüzmek için gitmiş olsa bile boğulan mü'min biiznillah şehit sevabı kazanmış mü'mindir.
Canlının havasızlıktan ölmesine asfiksi denir. Bazı yazarlar asfiksi terimini hipoksi (oksijen eksikliği yada azlığı) ve anoksi (oksijen yokluğu) ile aynı anlamda kullanmaktadırlar.
A) Boğulma sırasında nefes girişinin kasılması nedeniyle akciğerlere çok az miktarda su girer. B) Suda boğulanlarda özellikle soğuk havalarda 15-20 dakika geçtiyse suni solunum ve kalp masajı yapılmamalıdır.
Suda boğulma, yaz aylarında özellikle deniz kıyısındaki ya da havuz bulunan yerleşim yerlerinde en sık görülen acil durumlar arasında yer alır. Sadece yüzme bilmeyenler değil, vücut krampları ve aşırı dalga gibi etkenler nedeniyle yüzme bilen insanlar da boğulma tehlikesi yaşayabilirler.
Hayır uzayda bu şekilde bir boğulma riski yoktur. Ağzımıza alıp küçük parçalara böldüğümüz, dişlerimizle iyice öğüttümüz besin maddeleri yemek borusuna girdikten sonra, yemek borusunda ki istemsiz kasların, yutkunma hareketleri ile midemize ulaşır.
Suda boğulmanın aşamaları şu şekildedir; – Şaşkınlık ve panik halde kişi suya battığında bilinçli olarak nefesini tutar ve su yüzeyinde derin nefes alır. – Su altında soluk borusuna su girmesi ile refleks olarak nefes tutulur. – Kanda karbondioksit seviyesi yükselir ve kişi derin nefes alır ve su akciğerlere girer.
rüyada denizde boğulmak rüya sahibinin bir hastalığa yakalanabileceği üzerine yorumlanır. Ayrıca bu durum rüya sahibinin çevresindeki bazı insanlar üzerinden de söz konusu olabilir. Eğer rüyada denizde boğulurken kurtulmak durumu yok ise, o vakit kişinin hayırlı bir kısmet ile evleneceği yönünde delalet eder.
Boğulma vakası geçiren kişi su altında nefes alabilmek için farkında olmadan yüksek miktarda su yutar. Yutulan su akciğerlere dolmaktadır. Bu suyun çıkarılması gerekmektedir. Bu yüzden ilk yardım olarak suni teneffüs yapılır.
Boşluğa dolan sıvı, akciğerleri bası altında bırakarak soluk alıp vermeyi güçleştirebileceği gibi, sıvının iltihaplanması sonucu ciddi enfeksiyon hastalıklarına ve hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. Akciğerde su toplanması için kan sıvısının damar dışına çıkmasına neden olan bir mekanizmanın varlığı gereklidir.
Suda boğulma; suda batma sonucu boğularak ölme durumu olarak tanımlanırken boğulayazma; kişinin yaşamasıyla sonuçlanabilen suda batma durumudur.
Tıkanıklık oluşturan cisim çıkmadıysa başı gövdesinden aşağıda olacak şekilde sırtüstü tutulur. 5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmına karın basısı uygulanır. Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir. 112 Acil Servis aranarak tıbbi yardım talep edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri