Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yapılan incelemede, işlem anında, bildirime konu olan adreste kayıtlı kişi bulunmadığı tespit edilirse, o adres ''boş adres'' olarak tanımlanmaktadır. Boş adrese adres bildiriminde herhangi bir belge talep edilmez ve ilgilinin bildirimi yeterlidir. Genel kural budur.
İl Nüfus Müdürlüğüne yapılan adres bildirimlerinde beyan edilen adresin boş olması durumuna herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Ancak beyan edilen adres, konutta eski oturan kişinin adresi olarak görünüyor ise, İl Nüfus Müdürlüğüne kimlik, fatura ve kira kontratı ile birlikte başvurulması gerekmektedir.
Bildirim, ilçe nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere şahsen başvuru yapılarak ya da internet üzerinden adres bildirimleri https://www.turkiye.gov.tr/adres-degisikligi-bildirimi adresinden e-Devlet Kapısı kullanıcı şifreniz ile SMS doğrulama yöntemi kullanarak yapılabiliyor.
İkametgahınızı tanıdığınız bir kişinin yanına alacaksanız nüfus müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan adres değişikliği bildiriminde bulunabilirsiniz. Bu özelliği kullanabilmek için adreste oturan bir kişinin size muvafakat vermesi yani onaylaması gerekiyor. Muvafakat işlemini de e-Devlet'ten yapılabilirsiniz.
Yeni bir adrese taşınan kişiler, adreslerini İl Nüfus Müdürlüklerine bildirerek ya da yeni adres girişleri için e devlet sistemini kullanarak ikametgah değişikliği yapabiliyor.
İlgili 45 soru bulundu
Adres değişikliği bildirimleri;
Nüfus müdürlüklerine, Abonelik işlemleri ile sınırlı olmak üzere büyükşehir ve il belediyeleri su idarelerine, Dış temsilciliklere, taşınma tarihinden itibaren 20 iş günü içinde yapılır. Form-5 ve nakil ilmühaberi kaldırılmış olup ayrıca muhtara bildirimde bulunulmaz.
Oturan kaydı bulunan adrese (dolu konuta) adres bildiriminde, kişinin bildirimi yeterli görülmez ve bildirimi teyit edici belgeler istenir. Elektrik, su, doğalgaz, sabit telefon, sabit internet gibi adrese tahsis edilmiş aboneliklerden birine ait abonelik sözleşmesi veya faturası bildirimi teyit edici belgelerdir.
Boş Konutlar İçin Adres Değişikliği Talebi
İnternet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ resmi sitesine girilir. E-Devlet şifresi, mobil imza ya da Kuveyt Türk dijital kanal ile E-Devlet sistemine giriş yapılır. “Adres Değişikliği Bildirimi (Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü)” sayfasına girilir.
Adres beyan işlemi sırasında beyan yapılacak adres dolu gözüküyorsa e-devlet üzerinden işlem yapılamıyor. Bu sorunla karşılaşan vatandaşların nüfus müdürlüğüne gelerek işlemlerini yaptırması gerekmektedir.
Bir Başkasının Yanında Kalacak Vatandaşlarımız Adres Beyanlarını e-Devlet Kapısı Üzerinden Yapabilirler. Paylaş: Çeşitli sebeplerle bir yakınının yanında kalacak olan yetişkin vatandaşlarımız artık adres beyanlarını, e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilirler.
Son olarak sistemde cep telefonunuzun kayıtlı olması gerekir. Bu şartları sağlayan herkes e-Devlet üzerinden ikametgâh değişikliği yapabilir. Nüfus müdürlüğünden başvuru yaparken olduğu gibi yeni konutunuza taşındıktan sonra 20 gün içinde adres değişikliği için başvuru yapmalısınız.
İkametgah değişikliği yapmak için bulunduğunuz ilçenin nüfus müdürlüğünü ziyaret etmeniz yeterlidir. Belli şartlar altında ise bu işlem e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilir. Eğer yurt dışında yaşıyorsanız ve yerleşim yeriniz yurt dışında bulunuyorsa da dış temsilcilere başvurarak adresinizi bildirebilirsiniz.
Kişilerin yerleşim yeri (ikamet) ve diğer adreslerini yazılı olarak bildirmeleri esastır. -Dış temsilciliklere,. -Adrese dayalı hizmet alınacak kuruma, 20 iş günü içinde yapılır.
Oluşabilecek adli veya güvenlik gerekçeli kontrollerden olumsuz etkilenmemek adına için ikinci ikametgâh adresi bildirmek önemlidir. İkinci İkametgâh Adresi Almak İçin Nereye Başvurulur? İkinci ikametgâh adresi almak için başvurular bulunulan ilin veya ilçenin nüfus müdürlüğüne bireysel olarak gidilerek yapılabilir.
Adres Beyanında Bulunmama Cezası
Adres bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen kişilere 451,00 TL, Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunan kişilere ise 9441,00 TL.
Adreste oturan ve ikametgahı bu adrese kayıtlı kişinin e-Devlet hesabına girin. e-Devlet'te Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki “Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme” hizmetini seçin. 2. “Yeni Muvafakat” butonuna basın. “Adres Beyanı için Muvafakat Ver” seçeneğini seçin.
Adrese kayıtlı olan vatandaşın "Adres Beyanı İçin Muvafakat Verme" hizmeti üzerinden adres bildiriminde bulunacak kişinin adı, soyadı ve kimlik numarası bilgilerini girerek e-imza, mobil imza ya da kısa mesaj doğrulamasıyla işlemi onaylaması gerekiyor.
Birbiri yanına adres kaydı yaptırmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden muvafakat/izin vermek şartı ile birbiri yanına adres kaydı yaptırabilirler.
E-Devlet üzerinden adres değişikliği için muvafakat verme onayı durdurulmuş. Şimdi bu işlem için iş yerinden izin alıp nüfus müdürlüğüne gitmemiz gerekecek.
Muvafakat beyanı herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünce alınabilecektir. Muvafakat beyanı, kişinin kayıtlı yerleşim yeri adresi için verilebilecektir. Muvafakat beyanının geçerlilik süresi 5 iş günü olarak belirlenmiştir. Muvafakat beyanı, adres beyanından önce veya sonra alınabilecektir.
Kişilerin ve adreslerinin sistemde kayıtlı olup olmadığıhttp://adres.nvi.gov.trweb adresinden sorgulanabilir.
Taşınacağınız yerleşim yerinde daha önce yaşayan kişiler varsa kira sözleşmesi, sizin ya da aile üyelerinin üzerine kayıtlı doğal gaz, elektrik, telefon ya da su faturalarını yanınızda bulundurmanız gerekir. Eğer yeni ve sistemde kayıtlı bir yerleşim yerinde oturacaksanız herhangi bir belgeye ihtiyacınız bulunmaz.
Okul için misafir ikametgah belgesi almak isteyenlerin adreste ikamet eden kişiler ile Nüfus müdürlüğüne gitmeleri gerekir. Gerekli işlemler gerçekleştirildikten sonra belgeyi almak mümkündür.
İkametgah değişikliği yapmak için gerekli belgeler şunlardır: Nüfus cüzdanı veya geçerli bir kimlik belgesi. Yeni ikametgah belgesi veya adres beyanı Kiralık ise kira kontratı veya tapu senedi (yeni adresin sahibi veya kiracısı iseniz)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri