Buğday, çekirdeği için yetiştirilen bir ot çeşidi ve bir tahıl taneciğidir, ayrıca tüm dünyada temel gıda maddesi olarak görülür. En çok kullanılan çeşidinin adı Triticum olarak bilinir.
Triticum aestivum (buğday), Triticum cinsine bağlı bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki türüdür.
Günümüzde dünya genelinde yaklaşık 5000 farklı buğday çeşidi yetiştirilmektedir.
Buğday tanesi uzunca veya toparlak, yuvarlak şekillerde ve çeşidine göre farklı iriliktedir. Tanenin uzunluğu 3-5 milimetre veya 5-8 milimetre, genişliği 1.5-2.5 veya 2.5-4 milimetre arasındadır. Tanenin ön tarafında boydan boya uzanan karın çizgisi denilen yarıkla tane ikiye ayrılmış gibidir.
Anadolu'da 400'den fazla buğday çeşidi var
Buğday Atlası'na göre, “Tahıl ambarı” olarak bilinen Anadolu toprakları bugün 23 yabani buğday türüne ve 400'den fazla kültüre alınmış buğday çeşidine ev sahipliği yapıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de buğday en çok Konya ilinde yetişir. Bunun sebebi Konya ilinde yer alan tarım arazilerinin; düz ve ekime uygun sıcaklık değerlerine sahip olmasıdır. Ayrıca Konya bölgesinde yer alan tarım arazileri, buğday yetiştiriciliği için gerekli nem ve yağış oranına sahiptir.
Mısır, 16. Yüzyılda Avrupa'ya Osmanlı'dan yayıldığı için birçok Avrupa dilinde mısır, 'Türk Buğdayı' veya 'Türk Tahılı' olarak isimlendirildi.
Aynı yüzyılda Avrupa'ya da Türkiye üzerinden giren mısır, Avrupalı tüccarlar o dönemde tahıl ve tohum alışverişini genelde Araplar ve Türklerle yaptıklarından, İtalyanlar tarafından “Grano Turco”(Türk tohumu); Fransızlar tarafından ise “Bléturc” (Türk buğdayı) olarak adlandırılır.
"buğday" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 5 sonuç wheat i. wheat berry i. wheat s.
Arpa buğdaya göre şekil itibarı ile daha kabadır. Kabuğu kalındır. Öğütülmemiş buğday öğütülmemiş arpadan daha incedir. Arpa kepeğinden yapılan ekmek ise çok sert olur.
Yarma, sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen malzemedir. Temel olarak bulgur ile benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektirmektedir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Bulgurun hammaddesi sert durum buğdayı olarak bilinen Triticum Durum Buğdayı'dır.
İşte Türk Dil Kurumu'na göre Buğday isminin anlamı; Tohumu ekmek yapımında kullanılan bitki ve aynı bitkinin başaktan ayrılmış tanesi.
buğday - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe buġday veya Eski Türkçe budġay “buğday” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe butık “«bacakçık», bitki sapı?” sözcüğünden Eski Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.
Kaplıca ya da kabulca buğdayı olarak da bilinen siyez buğdayı, genetiği değişmemiş en doğal buğday türüdür ve hibritlerin yaşamasının imkânsız olduğu kurak topraklarda yeşerir. Siyez denen besin neredeyse 10 bin yıldır tüketilen bir buğday türüdür.
rey' Arpa, buğday, tahıl.
Buğday kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Dövme (yarma) nedir? Sert buğday çeşitinin kaynatılarak kurutulduktan sonra, belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür. Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır.
Meksika ve Orta Amerika kökenlidir.
Milyoner'de Kenan İmirzalıoğlu okuduğu sorunun yanıtı oldu! 16. yüzyılda Avrupa'da "Türk buğdayı" ve "Türk tahılı" olarak da bilinen hangisidir? Doğru yanıt ise A Şıkkı Mısır olacaktı.
sorusu soruluyordu. Şıklar arasında Mısır, yulaf, susam ve ayçiçeği vardı. Cevap olarak mısır çıktı. Yani 6. yüzyılda Avrupa'da Türk buğdayı ve Türk tahılı olarak bilinen ürünün MISIR olduğunu öğrendik.
Almanya'da yoğun tüketilmekte ve bilinmektedir. Dinkel almanca da kızıl anlamına gelir. Konya da Kızıl buğday olarak ta bilinir. Dinkel aşırı toprak istekleri olmayan kendini savunan bir gene sahip dayanıklı bir buğday türüdür.
Türkiye buğdayı, bir kış buğdayıdır ve mevsim ortasında olgunlaşmaktadır. Bu, şu anda üretilmekte olan türlerle karşılaştırıldığında daha geç gerçekleşmektedir. Gövdesi olgunlaştığında beyaz, ince ve zayıftır ve büyümenin aşırı olması halinde barındırma eğilimindedir.
✔️Durum buğdayı; ekmeklik buğdaydan farklı bir buğday türü olup daha çok irmik, makarna, kuskus ve bulgur yapımında kullanılan buğday türüdür. ✔️Sert buğday olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri