Buğday nişastası, tariflerin her birinde ayrı görevler üstlenen çok kullanışlı bir aşçılık malzemesidir. Kurabiyelerin kıyır kıyır olması için gerekir. Poğaça ve keklerin pamuk gibi yumuşak olmasını ve kabarmasını sağlar. Sütlü tatlılara, muhallebilere o çok sevilen kıvamını verir.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur. Muhallebilerin, peltelerin o hafif parlak görünümü, kurabiyelerin ağızda dağılması, sosların kıvamı ve hatta böreklerin çıtırlığı ondan sorulur.
3 yemek kaşığı buğday nişastasını bir kase içinde yarım çay bardağı süt ile eritin. Toz şeker ve sütü tencereye alın ve karıştırarak orta ateşte kaynatın. Kaynayan karışıma erittiğiniz nişastayı ekleyin ve kıvam alıncaya kadar orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Pirinç, buğday, patates ve mısır nişastaları en çok gördüğümüz nişastalardan. Aralarındaki fark her birinin farklı bir malzemeden elde ediliyor olması. Patates nişastası hariç çoğu nişasta dilediğiniz hamur işi, sos ya da sütlü tatlılarda kullanılabiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
İltihap giderici özelliği sayesinde deri ve göğüs hastalıklarında kullanılabilir. Kaşıntıya iyi gelir, cildin yumuşatılmasını sağlar. Göz ve cilt sağlığı üzerinde de önemli etkisi olan buğday, kalsiyum, potasyum, çinko, demir, fosfor ve A, E, C, B vitaminlerini barındırır.
Buğday Nişastalı Un Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta, margarin, vanilya, pudra şekeri ve sıvı yağ krema haline gelene kadar karıştırılır. Üzerine nişasta ve kabartma tozu eklenir. Katı bir hamur elde edene kadar un eklenir.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır. Yumurta ve şeker homojen hale gelene kadar iyice çırpılmalıdır.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Son kullanma tarihi geçmiş olsa da nişastayı çöpe atmayın. Cam kavanozda serin bir yerde muhafaza ettiğinizde uzun süre rahatlıkla saklayabilirsiniz.
Buğday Nişastası içeriğinde 43,49 Karbonhidrat(g), 0,09 Protein(g), 0,07 yağ(g), 1,02 lif(g), 14,00 Sodyum(mg), 10,00 potasyum(mg), 9,00 Kalsiyum(mg), barındırır.
Sütün üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 1 yemek kaşığı tepeleme un ve 3 yemek kaşığı nişasta koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın. Daha sonra puding karışımını ocak üzerine alın. Hafifçe koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak, pişirin.
Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
“Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Buğday nişastası yerine mısır nişastası da kullanabilirsiniz.
Muhallebiniz kaynamaya başladıktan sonra kıvamı fazla sıvı olabilir. Bu sorunu çözmek için en yaygın yöntem bağlayıcı bir madde olan nişasta kullanmaktır. Öncelikle hemen kıvamının kötü olduğunu düşünmeyin, ocağın altını kapatıp biraz koyulaşmasını bekleyin.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Pandispanya hamurunda yağ kullanılmaz. Unun içindeki glüten kekin kabarmasını önlediğinden, pandispanya yapılırken mısır nişastası da ilave edilir.
Kek üretiminde kullanılan buğday nişastası (Selva), mısır nişastası (Güneş, Sakarya), yumurta, şeker ve kabartma tozu dâhil tüm bileşenler yerel bir marketten temin edilmiştir.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Buğday nişastasının başka bir güzel yanı da kokusuz olması! Un eklenmek istenmeyen sütlü tatlılara kokusunu vermeden kıvam verir. Bu sayede buğday nişastası ile kurabiyelerden, böreklere çok geniş bir kategoride tarifler hazırlanabilir.
Bütün kurabiye hamurlarında un kullanılmıyor. Nişastanın undan rol çaldığı ve bambaşka bir kıvam verdiği durumlar mevcut. Peki bunun nedenlerini ve kurabiyeler arasında ne gibi farklılıklar olduğunu hiç merak ettiniz mi?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri