Burdur ilinde en çok tahıl üretilir. Ayrıca Burdur merkez ilçesinde ve Ağlasun'da gül yetişir. Türkiye'nin gülyağı üretimin % 85'i Isparta ve % 15'i Burdur'dan elde edilir. Meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik oldukça ileridir.
Şekerpancarı, anason, gül, lavanta, rezene, kişniş, buğday, arpa, çavdar, mısır, nohut, soğan, patates, haşhaş, ceviz, incir ve domatesin yetiştiği Burdur'da meyvecilik, üzüm bağları, bostan ve sebzecilik gelişmiş durumda.
Biliyorsunuz Türkiye'nin en iyi salebi Burdur Bucak'ta çıkar.” demesiyle Bucak salebi ününe ün katmış oldu. Bucak salep kelimeleri artık birlikte anılmaya başlandı.
Verimli oldukça yüksek olan Antalya toprağına buğdaydan mısıra, susamdan pamuğa, portakaldan muza değin her türlü ürün yetişmektedir. Ayrıca, kesme çiçek yetiştirilerek ihraçedilmektedir. Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
İlgili 43 soru bulundu
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Zengin fauna ve florası ile eko turizmcilerin dikkatini çekerken ormanlar içerisinde çeşmeleri, eski medeniyet kalıntıları, göl kıyılarında temiz kumsalları, leziz yemekleri, şifalı suları, kıvrak Burdur ezgileri ve Burdur folkloru turizm yönünden ön plana çıkan değerlerindendir.
Burdur'a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken yemekler şunlardır; gazel böreği, Burdur şiş, testi kebabı, çekme, kömbe, Burdur muhallebisi, ceviz ezmesi. Burdur'un en meşhur yemeklerinden gazel böreği, Burdur için oldukça önemli bir yerdedir.
Burdur yöreye has Akdeniz özelliklerini taşıyan bir şehirdir. Burdur tekenin başkenti olarak meşhur olmuş ve merkezinde birçok yerde teke heykelleri vardır. Burdur tekeleri halk oyunlarına ve türkülere konu olmuştur. Teke yöresi olarak da meşhur olan Burdur, tarihten gelen geleneksel değerlerini koruyan bir şehirdir.
Yapılan değerlendirmede en güzel damızlık Honamlı teke kategorisinde yetiştirici Engin Aksoy'un "Yiğit" adlı tekesi, Merinos koç kategorisinde Halil Ekici'nin "Sultan" adlı koçu, Oğlak kategorisinde ise Hayrettin Akan'ın "Yenaldo" adlı oğlağı birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi.
İlde iklim genellikle kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır.
Burdur, Güney'de Antalya, Batı'da Denizli, Güneybatı'da Muğla, Doğu ve Kuzey'de Isparta ve Afyon illeri ile çevrilidir. İlin yüzölçümü 7.176 km², rakımı 950 metredir. İl arazisinin %60.6'sı dağlık, %2.7'si yayla, %19'u ova %17.6'sı engebelidir. Topraklar genel olarak killi ve kireçli bir yapıya sahiptir.
Burdur, Akdeniz Bölgesinde yer almasına rağmen kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Deniz seviyesinden ortalama 1000 m olan rakımı ile Burdur, Akdeniz iklimi arasında bir geçiş iklimi özelliğine sahiptir.
Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor - YouTube. Ceviz ezmesi Burdur'un en meşhur tatlısı. Burdur'a gidenler bu lezzeti tatmadan kentten ayrılamıyor. Lezzetinin sırrı ise yörede yetişen ceviz ve şekerde saklı.
Burdur Türkiye'nin iç kesimlerinde yer alan bir ildir. Bu durum, Burdur'un ulaşım ve ticaret açısından dezavantajlı olmasına neden olmuştur. Bir diğer sebep ise Burdur'un tarihte şahit olduğu olaylardır. Burdur tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmamıştır.
Bu bakımdan verilen vergiler fazlalaşmıştır. 1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya ilinden ayrılarak Konya ilinin Isparta kaymakamlığına bağlandı.
Yarışlı gölü, Burdur'da, Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alır. Harmanlı, Yarışlı, Sazak, Kocapınar ve Düğer köyleri arasında, genişliği 16 km², derinliği 4 m olan karstik göldür. Göl içinde küçük bir ada yer alır. Göl sodyum fosfat, sodyum klorür ve sodyum sülfat açısından zengin olduğu için suları acıdır.
Burdur, kışları soğuk ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak bir iklime sahiptir. Yıllık yağışın büyük bir kısmı kış aylarında yağmur ve kar biçiminde görülmektedir. İlde ormanlar daha çok dağlık alanlar ve dik yamaçlarda yer almaktadır.
Tekirdağ'ın tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazladır. Bitkisel üretimin en önde geleni buğdaydır. Bu ürünü sırasıyla ayçiçeği, kanola, arpa, silajlık mısır takip etmektedir.
Edirne ilinde önemli tarım ürünlerinin başında çeltik, ayçiçeği ve buğday gelmektedir. Bölge arazileri çok verimlidir. İl topraklarının verimliliği buğday, ayçiçeği ve çeltik gibi ürünlerde dünya verim ortalamasının üzerinde ürün vermesi ile kanıtlanmıştır.
Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri