Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle bursa şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursa şeklinde olmalıdır.
Açıklama: Cevap ayrı olacaktır. Bursa'dan diye yazılır çünkü özel addır.
UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...
BURSALILAR KELİMESİNİN ANLAMI
İnsanların hangi şehirden oldukları yazılırken, -li yapım eki isimden yeni bir isim üretir ve isimle kaynaşan bu ek üstten kesme (apostrof) ile ayrılmaz. Bu kelime genellikle Bursa'lılar şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursalılar şeklinde olmalıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
İlgili 32 soru bulundu
Bu kelime genellikle amasya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Amasya şeklinde olmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bursa ilinden olan kimsedir. Bu kelime genellikle Bursa'lılık, Bursalı'lık, bursalılık şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Bursalılık şeklinde olmalıdır.
Cevabımız : Bursamız diye yazılır. Herhangi bir Kesme,Virgül kullanılmaz. Bir Cümlenin yanlışlıkla yazılmasına yazım yanlışı denir.
Cevap: “-ler” eki özel isimden kesme işaretiyle ayrılmaz. Türkçede Yazım Kurallarına göre özel isime getirilen “-ler” ekinden sonra gelen fazladan ekler de kesme işaretiyle ayrılmaz.
Düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde doğu ve batı sözlerinin ilk harfleri büyük yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb. UYARI: Bu sözler yön bildirdiğinde küçük yazılır: Bursa'nın doğusu, Ankara'nın batısı vb.
Sorunun cevabı "Bursa ili" şeklinde olmalıdır. Çünkü büyük harflerin kullanılmasındaki kural şudur. "Köy, il , ilçe , şehir , bölge , sokak , cadde isimleri büyük harfle başlar." ve bir diğeri "Özel isimden sonra gelen "il , ilçe semt " kelimeleri küçük yazılır.
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Sorumuza Dönelim: Büşra'yla şeklinde kullanılır.
Örneğin Bursa'da Osmangazi ilçesi var ve yer adı olduğu için bitişik yazılıyor.
Türkiye özel addır ve çekim eklerinden kesme işaretiyle ayrılır. -m eki yani iyelik eki de bir çekim ekidir. O yüzden "Türkiye'm" yazımı doğrusudur. Türkiye kelimesine gelen bir ekin kesme işareti almadan birleşik yazılması için yapım eki olması gerekir yani kelimeye yeni bir anlam vermesi gerekir.
Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.
Türkiye'm, Türkiye'miz, Türkiye'niz, Türkiye'si gibi ifadelerde aidiyet gösteren iyelik eki söz konusudur. Bu yüzden kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani doğrusu "Türkiye'miz"dir.
Bursalı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bursa ilinden olan kimse.
Doğu ve batı sözleri yön bildirdiğinde küçük olarak yazılır: Bursa'nın doğusu. Bu sözler düşünce, hayat tarzı, politika vb. anlamlar bildirdiğinde ise büyük olarak yazılır: Batı medeniyeti, Doğu mistisizmi vb.
Türk Dil Kurumu'na göre sohbet kelimesinin doğru yazılışı "sohbet" şeklinde olmalıdır. Kelimenin sohpet şeklinde yazılması ise yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Sohbet kelimesinin yazılışının doğru olması için kelimedeki harflerin sırasıyla "s-o-h-b-e-t" şeklinde yazılması gerekmektedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri