Ön burun kanamalarında basit müdahaleler ile kanamayı durdurmak mümkündür. Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir.
•Hasta ya da yaralının mümkünse oturması sağlanır. •Hasta ya da yaralının burun kanatları iki parmakla sıkıştırılır. •Bu işleme yaklaşık 5 dk kadar devam edilir. Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.
Hastanın ağzında kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile ortalama 5 dakika baskı uygulanmalıdır. Baskı işlemi sadece iki taraf değil tek taraflı burun kanaması olaylarında da yapılmalıdır. Burnu temizlerken güç uygulamamalı, şiddetli hapşırma ve sümkürme hareketleri yapılmamalıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Bastırma: Burun kanamasının en yaygın tedavisidir. Burnunuzun kanayan kısmını bir parmağınızla 5-10 dakika boyunca bastırın. Bu süre zarfında başınızı öne eğin ve kanın yutulmamasını sağlayın. Buz kompresi: Burnunuza buz kompresi uygulamak kan damarlarını daraltmaya ve kanamayı durdurmaya yardımcı olabilir.
ayaklarının yükseltilmesi en doğru bilinen ilk yardım. hatalarından biri.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Kanamayı önlemek için direk bası uygulanması, soğuk uygulama, immobilizasyon ve yüksekte tutma işlemleri gibi durdurma yöntemleri kullanılır. Akut dönemde, etkilenen alana soğuk kompres yapılması kanamayı azaltır. Kronik dönemde ise emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama önerilmektedir.
Arka burun kanaması ise yaşlılarda daha sık görülmektedir. Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
Toplardamar kanaması
Ancak büyük toplardamarların yaralanması durumunda ciddi kan kaybı yaşanabilir. Bu kanama basınç uygulama veya bandajlama yoluyla durdurulabilir. Genellikle atardamar kanamalarına göre daha az hayati tehlike arz eder.
İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir, Hasta / yaralı sırt üstü yatırılır, Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC), Tıbbi yardım istenir (112), Yara ya da kanama değerlendirilir, Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır, Kanama durmazsa ikinci bir bez koyarak basıncı arttırılır, ...
En sık kanamaların burnun ön kısmında olduğuna işaret eden Avcu, kanamalarda başı geriye yaslamak ve yatmanın yanlış olduğunu, başı hafifçe öne eğerek burna baskı yapılması gerektiğini ifade etti. Avcu, kanamalarda halk arasında burnun üst kemikli kısmına baskı uygulandığına işaret ederek, "Bu uygulama yanlıştır.
İlkyardımda kanamayı durdurmak için bası noktaları; Boyun (boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri) Kolun üst bölümü (üst kol iç kısmı) Uyluk (üst bacak arka iç kısmı)
Atardamar Kanaması
Fışkırarak kesik kesik akar (köpüklü), açık kırmızı renklidir. Bu kanamalarda kısa sürede çok kan kaybedilebilir. Bu yüzden en tehlikeli kanama atardamar kanamasıdır.
Vücudun herhangi bir yerinde gelişen kanamalarda kanın damar dışına akmasını engelleyen mekanizmaya pıhtılaşma yani hemostaz denir.
Kanayan bölgenin üzerinde bolca Celox döküp, üzerine bir süre baskı uygulayarak kanın durmasını sağlanır. Kana karışmaz, az miktarda karışsa bile birkaç dakika içinde kan serumu içinde çözünür. Kan sulandırıcı (anticoagulant: heparin, coumadin vb) kullanan kişiler dahi güvenle kullanabilir.
Zeytinyağı bitkisel kan sulandırıcı olarak nitelendirilmektedir. Son yıllarda alternatif tıp alanında adını sıklıkla duyuran zeytinyağı, kanın incelmesinde önemli bir rol oynar. Zeytinyağında bulunan polifenol adlı maddeler, farklı şekillerde bölünerek kanın pıhtılaşmasını engeller ve yeniden düzeni sağlar.
Burun yapısında yer alan kan damarlarının zengin olması sebebiyle bu bölgeye gelen darbeler veya burun karıştırma, sümkürme ya da aksırma esnasında oluşabilecek zedelenmeler sebebiyle kanamalar oluşabiliyor. Ayrıca kullanılan bazı kan inceltici ilaçlar da durdurulması zor olan burun kanamalarına yol açabilir.
Burun kanamalarının genellikle hafif atlatıldığını ancak şiddetli ve sık tekrarlayan kanamalarda mutlaka doktora gitmek gerektiğini belirten KBB Uzmanı Doç.
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Ani burun kanaması yaşayan kişilerin öncelikle sakin olması gerekmektedir. Telaş yapmadan dik pozisyonda oturup başın biraz öne eğilmesi kan yutulmaması için önemlidir. Ağızda kan varsa tükürülmeli ve burun deliklerine işaret parmaklar ile 10 dakika baskı yapılmalıdır. 10 dakikadan önce baskı işlemi bırakılmamalıdır.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri