Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Böylece hasta işlemi hiçbir şekilde hissetmez. Midenin görüntülenmesi yaklaşık 10 dakika kalın bağırsağın görüntülenmesi ise yaklaşık 20-30 dakika sürer. Midenin işlem için boş olduğundan emin olmak için endoskopiden önce sekiz saate kadar yemek ve içmek bırakılmalıdır.
Nazogastrik sondanın normal koşullarda 30 güne kadar takılı kalması planlansa da yaşlı, bilinç durumu bozuk veya uyum sorunu olan hastalarda sonda kaza ile çıkabilir. Bu durumda nazogastrik sondanın tekrar değiştirilmesi gerekebilir.
Nazogastrik sonda takma endikasyonları; üst gastrointestinal sis- tem kanaması (tanı ve tedavi amacıyla), intihar ve kaza sonrası mide boşaltımı ve yıkanması, acil cerrahi gereken durumlarda mide içeriği- nin boşaltılması, pilor stenozu, ileus, oral alımı zor olan hastalarda enteral besleme, bilinci kapalı hastada ...
Nazogastrik tüp / PEG hangi sıklıkla değiştirilmelidir? Silikonlu nazogastrik tüplerin iki ayda bir, silikonsuz tüplerin ise onbeş günde bir değiştirilmesi önerilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çiğneme ve yutma zorluğu yaşayan hastaların beslenmesini sağlamak amacıyla burundan mideye kadar ilerletilen katatere nazogastrik sonda ya da beslenme sondası, sondanın uygulanması işlemine ise beslenme sondası uygulaması adı verilmektedir.
Sonda aşağıdaki durumlara göre takılır; İdrar kanalı darlıklarına bağlı olarak idrar yapamama veya idrar yaparken zorlanmalarda bir süreliğine sonda takılabilir. Ameliyat sonrası hastaların ayağa kalkmada zorlanma problemlerini ortadan kaldırmak için geçici süreli idrar sondası takılabilir.
NGS kullanımı ile ilgili diğer komplikasyonlar ağrı ve rahatsız- lık hissi, burun kanaması burun kanadında nek- roz, nazofaranjit, trakeopulmoner sisteme be- sin verilmesi, aritenoid ödemi, havayolu obstrüksiyonudur.
Nazogastrik sonda ile beslemeye az az ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Enjektör besin ile doldurulduktan sonra besleme işlemi yavaş bir şekilde yaklaşık 10-15 dakikada yapılmalıdır. Besinler hızlı verilirse bulantı kusma olabilir. Besleme bittikten sonra yaklaşık 1 saat kadar hastanın başı yüksekte tutulmalıdır.
Nazogastrik beslenme ise burundan mideye bir tüp aracılığıyla ulaşım sağlanarak yapılan beslenme demektir. Hastanın burnundan yerleştirilen tüp midesine (nazogastrik tüp) veya bağırsağına (nazoenteral tüp) ulaştırılır. Nazogastrik Tüp: Beslenme tüpü burun içinden, yutaktan ve yemek borusundan geçer ve midede son bulur.
Maksillofasiyel travma, özafagus darlığı, anomolileri ve kitlesi, trakeo-özofagial fistül, koroziv madde alımı, bozulmuş mental durum ve havayolu açıklığını sürdürmede yetersizlik ve ciddi kanama bozukluğu durumlarında uygulanmamalıdır.
Sonda (tüp) hastaya yutturulur. 50-200 ml. buzlu serum fizyolojik solüsyonu verilir. pıhtısız açık pembe renk gelinceye kadar devam edilir.
Sonda, halka şeklinde kırılarak ucu, burun deliğinden içeri doğru ilerletilir. Sonda ilerletilirken zorlanmamalı direnç ile karşılaşılırsa hemen geri çekilmelidir. Bu durumda diğer burun deliğinden işlem tekrarlanır. Hastanın ağzı dil basacağı ile açılıp sondanın ucunun, orofarenkste olup olmadığı kontrol edilir.
Gastroskopi (endoskopi) işlemi hafif uyutularak yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Nazogastrik Yolla Beslenme: Burundan mideye kadar ulaşan bir tüp yardımıyla besinlerin direk mideye ulaştırılmasıdır.
Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarımız sürekli 'idrarım var' hissinden şikayetlerini dile getirmektedirler.
Nazogastrik aspirasyon (emme), mide içeriğinin tüp yoluyla boşaltılması işlemidir. Nazogastrik aspirasyon esas olarak gastrointestinal obstrüksiyonu olan hastalarda gastrointestinal sekresyonları ve yutulan havayı çıkarmak için kullanılır.
Nazogastrik sonda, burun yoluyla mideye yerleştirilen bir enteral beslenme tüpüdür. Bu tür bir tüp, yutma güçlüğü, beslenme bozukluğu veya hastalık nedeniyle normal yoldan yemek yiyemeyen kişilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılır.
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Sonda, serbest olan el ile boyun yanından, göğüs duvarı önünde, karna doğru, orta Page 2 181 hatta yerleştirilir. Sondanın ksifoid alt ucuna gelen bölümü tutulur.
Çoğunlukla idrar yapamama durumu ve yatağa bağlı kalınan felç gibi rahatsızlıklarda sonda işlemine başvurulur. Küçük ve kanama riski bulunmayan bir cerrahi müdahale olarak bilinen sonda takma, hemşireler tarafından uygulanır.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Tıp: Sonda, tedavi altında bulunan vücuda araştırma ya da sıvı nakletmek amacıyla sokulan boru. (Endoskopi vb.) Astronomi: Uzay sondası, uzayda bilimsel keşif amacıyla görev yapan robotik uzay aracı ve bu aracın yerine getirdiği görev.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri