Bu kelime genellikle çalıkuşu şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı çalı kuşu şeklinde olmalıdır.
Çalı kuşu veya çalıkuşu, çalı kuşugiller (Regulidae) familyasını oluşturan kuşların ortak adıdır.
Bu kelime genellikle yalı çapkını, yalı çapgını, yalıçapgını şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yalıçapkını şeklinde olmalıdır.
Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
İlgili 38 soru bulundu
Deve kuşu yazımında en fazla yapılan yanlışlıklardan birisi de kelimenin birleşik bir şekilde yazılması olmaktadır. Devekuşu şeklinde yazılması durumunda kelimenin yanlış yazıldığı söylenebilir. Deve kuşu birleşik bir isim olarak görünse bile doğru olarak yazılması için ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
Dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış olan tüm kelimeler birleşik yazılır. Bunun dışında birleştiğinde sözlük anlamı dışında kullanılan tüm birleşik isimlerin de bitişik yazılması gerekir. Örneğin ''Suçiçeği'' kelimesinde hem su hem de çiçek ilk anlamı dışında kullanılmıştır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu bir yazım yanlışıdır. Çiğ köfte kelimesi ayrı yazılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda "Çağdışı" kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Çağ dışı kelimesi sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "Çağ dışı" şeklinde yazılır. 2. sıfat, askerlik 41 yaşından itibaren askerlik hizmetleri dışında bırakılan.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı yazılır: keçi yolu, kara yolu, köprü yol.
Karasinek (Musca domestica), iki kanatlılar (Diptera) takımının Muscidae familyasından böcek türü. Genellikle koyu gri ve siyah renkte olan Karasinek, sahip olduğu kırmızı birleşik göz ya da petek göz (oculi compositi) yapısı ile dikkat çeker.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
TDK'ya göre yeşilbiber, kırmızıbiber bitişik; sivri biber ayrı yazılıyor.
Bir kesim enerji kaynağının “doğalgaz” şeklinde yazılacağını ifade ederken diğer kesim “doğal gaz” şeklinde yazmayı tercih etti. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğü ve yazım kılavuzuna göre tartışılan kelime, “doğal gaz” şeklinde yazılıyor.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, kuru yemişşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Birçok örnektegörülen "kuruyemiş" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"kuru yemiş"tir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
TDK'ya göre kara yolu kelimesinin doğru yazılışı "kara yolu"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türk Dil Kurumundan bu sözcüğün doğru yazılışını öğrenmek mümkündür. Kelimelerin doğru yazılışları TDK sözlüklerinde bulunmaktadır. TDK'ya göre ise yurt içi kelimesinin doğru yazılışı ''yurt içi'' şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri