Vücudumuzun yapay maddeleri özümseyemediğini vurgulayarak rafine tuzdan uzak durmamız gerektiğini her fırsatta dile getiren Prof. Dr. Canan Karatay'a göre, vücudumuzun tuz ihtiyacını doğal ve işlenmemiş olan kristal kaya tuzu ile karşılamamız gerekiyor.
-Kaya Tuzu
Kaya tuzu, yeraltındaki tuz damarlarından çıkarılan doğal bir tuz çeşididir. İçerisindeki mineralleri koruyan bir yapıya sahiptir ve rafine edilmediği için sağlıklı bir seçenektir.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Aralarında ciddi bir 'sağlık faydası farkı' söz konusu değil.
Hangi tuzu tercih edelim? Sofra tuzu yerine kaya tuzu tercih edilmesinin tek faydası topaklanmayı önleyici katkı maddelerinden kaçınmak olacaktır. Ancak iyotlu sofra tuzunun iyi bir iyot kaynağı olduğu ve günlük iyot ihtiyacının karşılanmasına büyük bir destek sağladığı unutulmamalıdır.
Bitmez ve tükenmez tuz kaynağı olan denizler dünyamızın en büyük tuz rezervlerini oluşturmaktadır. Denizlerdeki tuzluluk derecesi, tatlı su alıp almadıklarına, coğrafik durumlarına ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Yeraltında az veya çok derinlerden katı halde elde edilen tuz kaya tuzu olarak tanımlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Himalaya Ve Kaya Tuzu Daha Yararlı
Özellikle son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen “himalaya ve kaya tuzu” nun da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı olmadığına dikkat çeken Uzmanlar. “Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır.
Bu yüzden iyot kullanımı hipertiroidi olan kişiler için sakıncalı olabilir. Ancak hipertiroidi hastaları tiroitin az çalışması veya diğer sebeplerle tiroit hormon ilacı alıyorlarsa normal iyotlu tuz tüketebilirler. Hipotiroidi olanların iyotlu tuz tüketmesinde sakınca yoktur.
Kristal bir kaya tuzu olan Billur Himalaya tuzu astım hastaları için faydalıdır.
Bu mineralleri içeren deniz tuzunun rengi, tanecik boyutu ve özellikte tadı sofra tuzundan çok farklıdır. Bu yüzdendir ki tüm dünyada gurme ve şefler deniz tuzunun tüketilmesini tavsiye etmektedirler. Çünkü deniz tuzu yemekleri çok daha lezzetli ve sağlıklı yapmaktadır.
Aktarlarda, büyük alışveriş merkezlerinde, organik ve doğal ürün satışı yapan dükkânlarda, internetten satış yapan firmalarda deniz tuzu satışı yapılmaktadır.
TANSİYONU YÜKSELTEN ŞEKERDİR TUZ DEĞİLDİR Kaya tuzunun önemine değinen Karatay, "Kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Asırlardan beri insanların kullandığı kristal kaya tuzu sağlıklıdır. Sofra tuzu ise tehlikelidir. Fabrikalarda endüstrinin kullanımı için yapılmıştır.
Çankırı kaya tuzu %100 doğal oluşumları ve doğal öğütülme sistemleri ile içerisinde barındırdığı birden fazla faydalı elementlere ek olarak nadir iyot sayesinde insan vücudu için gerekli iyot miktarını yeterince sağlamamaktadır.
Tükettiğimiz besinlerin orijinal olması doğallığı ve sağlıklı oluşuyla doğru orantılıdır. Bu konuda tavsiyemiz Türkiye'nin en büyük ve en çok satış yapan kristal kaya tuzu ve tuz lamba markası Çankırı tuz lamba bünyesinde satışa sunulan Çankırı doğal kaya tuzudur.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük tuz tüketimini yetişkinler için 5 gramın altında tutmayı önermektedir. Ancak birçok kişi bu öneriyi aşarak daha fazla tuz tüketmektedir. Aşırı tuz tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, inme ve böbrek hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hastalarda, iyot kısıtlamaya, iyotsuz tuz kullanmaya gerek yoktur. Günlük iyot ihtiyacı karşılanmalıdır; iyotlu tuz kullanmaya devam edilmelidir.
Hashimoto da ve diğer tiroid hastalıklarında "hipertiroid" yani fazla hormon yapımı durumunda iyot yasaklanır ve hastalara "iyotsuz tuz" kullanması önemle hatırlatılır. Bu özel koşullar dışında iyotlu tuz kullanımı hatta bazı hastalarda ilave iyot ilacı da önerilmektedir.
Deniz ürünleri iyotu en yoğun bulunduran ürünlerdir ama mandıra ürünlerine göre daha az tüketilirler. Herhangi bir tiroid rahatsızlığı yoksa mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
Tansiyonu etkilemediği ileri sürülen Sivas'ın Zara ilçesinde bulunan Hargun Tuzlası'ndan elde edilen doğal kaynak tuzları, tansiyon hastalarınca tercih ediliyor.
"Kaya tuzu tansiyonu yükseltmez"
Kolalı içeceklerde bulunan sodyum, bikarbonat şeklindedir. Yüksek tansiyonda asıl rol oynayan tuz, sodyum klorür, yani sofra tuzudur. Bikarbonat şekli daha az rol oynamaktadır.
Mayi Tuz Doğal Tuzdur!
Oysa Mayi tuz %100 doğal kaynak tuzu olarak E-530, E-533, E-550 gibi hiçbir kimyasal içermiyor. 84 mineral içeriği, hiçbir tuzda olmayan demir, lityum ve vanadyum bakımından zenginliği ile vücudun ihtiyacı olan tüm minerallere sahip bir tuz olarak diğer tuzlardan ayrılıyor.
Türkiye'de önemli kaya tuzu yatakları Çankırı, Nevşehir-Gülşehir ve Yozgat-Sekili'de bulunmaktadır.
Çankırı tuzu bilinen 84 farklı minerale sahiptir. Diğer kaya tuzları bilinen 84 farklı minerale sahiptir. Çankırı kaya tuzunun barındırdığı mineraller dengeli dağılmıştır. Diğer kaya tuzu türlerinin taşıdığı mineraller genelde dengesizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri