canib / cânib / جانب Yön, taraf, yan.
Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca Türkçe sözlüğünde “can” kelimesinin karşılığı şu şekildedir: 1. can, ruh. 2. hayat, yaşayış. 3. gönül.
1. Taraf tutan, bir tarafın gayretini güden. 2. i. asker. Bir ordunun yan tarafını tutan birlik.
cenab / cenâb / جناب
(Çoğulu: Ecnibe) Evin etrafı, çevresi.
Cünûn sözlükte “örtünmek, gizlenmek; aklını kaybetmek” anlamına gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Cühela kelimesi Arapçadır. Dilimizde cühela kelimesinin tam olarak çevrilişi '' Bilgisiz olan kimse '' anlamına gelmektedir. Aynı zamanda hiçbir konuda bilgisi olmayan asalak gibi yaşayan kişiler için de cühela kelimesi kullanılır.
cuş / cûş / جوش
Coşma, kaynama.
Arapça kökenli Cenab kelimesi yön, yan taraf anlamlarına gelmektedir. Ayrıca çok sık olarak Cenab-ı Hak tamlaması ise kullanıldığında ise yüce Allah anlamına gelmektedir.
Cenâb Türk-İslâm kültüründe “Cenâb-ı Hak, Cenâb-ı Allah, Cenâb-ı Kibriyâ”, ayrıca “Cenâb-ı Peygamber” ve “Cenâb-ı hilâfetpenâhî” terkiplerinde olduğu gibi daha çok Allah'tan ve Peygamber'den, bazan da padişahtan söz edilirken “hazret” anlamına gelen bir saygı ifadesi olarak kullanılır.
sehab / sehâb
(Çoğulu: Sehâib) Bulut. Karanlık. Bulut gibi uçuşan böcekler.
Arapça cnb1 kökünden gelen cānib جانب "yan, kenar, yaka" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça canb جنب "yan" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Cani Kime Denir? Halk arasında yaygın olarak ve ayrıca Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, cani kelimesinin anlamı, 'Gaddar veya acımasız kimse' şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda vicdanı olmayan ve başka insanlara acımasız bir şekilde zarar veren kişiler adına bu kelime kullanılır.
Canip isminin anlamı ise şu şekilde; Yan, taraf, cihet, yön.
Farsça cān جان “yaşam” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça gyān “ruh, yaşam” sözcüğünden evrilmiştir.
cun. Karnı ve kanadı kara olan bağırtlak kuşu cinsinden bir kuş.
canan / cânân / جانان
Sevgili.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Arapça cnb2 kökünden gelen cunūb veya cunub جنوب/جنب "cenabet olma, dinen kirli olma" sözcüğünden alıntıdır.
“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
cisr / جسر
(Çoğulu: Cüsûr-Ecsür) Köprü. Ağaçtan olan köprü.
Kurban aslında yaklaşmak demektir. Kelime, Arapça krb “adak, yaklaşmak” kökünden geliyor. Akraba "yakınlar" ve takriben "yaklaşık"…
Cima, eski dilde kullanılan ve insanlarda çiftleşme, cinsel ilişki anlamına gelen Arapça kökenli sözcüktür.
cühud / cühûd
Bilerek inkâr etmek. Bildiği hâlde yanlış söylemek.
çaker ne demek? Kul, köle, cariye, yanaşma. Ayağınızın türabıyım, çakeriniz efendimizi dünyada bırakmam. Osmanlıca'da yazılışı: çâker.
pür cûş: coşma, coşup taşma. peyâm: haber, sav, bilgi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri