İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bağırsak parazitlerinin oluşumunu engeller. Var olan parazit ve mantarların geçmesini sağlar.
Özellikle kuru ciltlerin nem bakımından daha dengeli bir hale gelmesine yardımcı olur. Cildin yumuşaklığını korumasını sağlar ve cildi besleyerek kendini yenilemesini kolaylaştırır. Karanfil çayı, mide bulantısı gibi durumlara karşı da etkili olabilmektedir. Keskin kokusu ile ferah hissetmenizi de sağlar.
Bir su bardağı suyu kaynatın. 7-8 adet karanfil, öğütün ancak toz haline getirmeyin. Öğütülmüş karanfilleri kaynamış suya ekleyin ve demlenmesini bekleyin. Çayı süzdükten sonra içebilirsiniz.
Dünya mutfağında baharat olarak kullanılan bu bitkinin çayı da oldukça lezzetli oluyor. Sade karanfil çayının yanı sıra karanfil çeşitli bitki çayları ile karıştırılarak da tüketilebiliyor.
İçeriğindeki öjenol sebebi ile ağrıyı azaltmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olduğu için diş ağrısı ve hazımsızlıkta da kullanılan karanfilin faydaları şunlardır: Ağız sağlığını korumaya yardımcıdır. Diyabete iyi gelir. Kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Her bitki çayında olduğu gibi, karanfil çayı da aşırı tüketilmesi halinde zararlı sonuçlar doğurabilir. Karanfil çayını fazla tüketmek, kas ağrılarına, sindirim sorunlarına, aşırı kilo vermeye, titreme ve zor nefes alma gibi yan etkilere neden olabilir.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Bir tencereye ya da demliğe tarçın, karanfil ve elmaları koyup üzerine 4 su ekleyerek kaynatın. Tenceredeki su kaynayınca altını kısarak 5 dakika kadar tıngırdatın. Elma, tarçın ve karanfiller iyice kokusunu verince ıhlamuru suya atın.
Zamanınız uyuklamakla geçmesin diye dinçlik verir, enerjik hissetmenizi sağlar. Karanfilde bulunan manganez ve magnezyum da en az eugenol kadar faydalıdır ve vücudunuza dinçlik verir. Depresyon halinden kurtardığı da bilinmektedir.
KARANFiL ÇAYI: Karanfil, bildiğimiz çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor.
Günlük 2 fincan karanfil çayı içmek, faydalarını kısa sürede gösterecektir. Ancak aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle günde 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir.
Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Unutkanlıklara karşı önleyicidir. Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
Genellikle baş ağrısı, diş ve kas ağrıları gibi ağrıların hafifletilmesinde kullanılabilir. Aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen karanfil mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinde önerilebilir.
Gargarası olarak kullanıldığında ağız içindeki mikropların azalmasına yardımcı olabilir. Stres azaltma: Aromaterapi etkisi nedeniyle karanfil çayı sakinleştirici bir etki yaratabilir, stres ve anksiyeteyi hafifletebilir.
Verdiği aromatik kokusu sayesinde kişinin gerginliğini, kaygısını alan limon, uykuya dalışı kolaylaştırıyor, aynı zamanda uyku derinliğini artırıyor. Limon, içine karanfil batırıldığında ise sivrisinekleri kaçırıyor.
Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak karanfil çayı uykuya daha rahat dalmanızı sağlar. Aynı zamanda karanfil koklamanın da uyku getirdiği söylenir. Yaklaşık 10 tane karanfili iyice döverek toz haline getirin ve üzerine sıcak su ekleyin. 10 dakika kadar demini almasını bekleyin.
Bu nedenle tadını beğenmezseniz içine limon, bal gibi tatlandırıcılar ilave edebilirsiniz.
İdrar Söktürür
Karanfilli su tüketimi, böbreklerinizin görevini daha iyi yerine getirmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu sayede idrar yolları enfeksiyonunun iyileşmesine ve böbreklerdeki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Karanfil. Doğal afrodizyaklardan en etkililerinden biri olan karanfili baharat olarak kullanabilirsiniz. Veya karanfilden çay yapıp yine cinsel isteği artırıcı etkisi olan adaçayıyla da karıştırabilirsiniz.
Manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfilin faydalarını sıralayacak olursak; Kan dolaşımını düzenler. Kuvvetli bir antioksidandır.
A, K, E vitaminleri açısından zengin olan karanfil sayesinde, vücudunuz için gerekli olan enerji alınacaktır. Böylece kilo vermeniz de kolaylaşacaktır. Çayınızda veya suyunuzda tüketerek, zayıflama sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
Karanfil suyu aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olan doğal bir besin kaynağıdır. Metabolizmayı harekete geçiren ve yavaş metabolizmayı hızlandıran karanfil suyu böylece hızlı bir şekilde kilo verdirmeyi sağlar.
Karanfil, çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Karanfil çayı, kalp çarpıntısına da iyi geliyor. Karanfilin ayrıca, dişleri güçlendirici etkisi de vardır.
Sabahları ilk iş olarak aç karnına içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri