Daire ya da dönge, çemberin içinde kalan alana verilen isimdir. Burada alandan kasıt, bir çemberin çevrelediği noktaların kümesi olmasıdır.
Küçük r (r) ile gösterilir. Çember, bulunduğu düzlemi; çemberin iç bölgesi, dış bölgesi ve kendisi olmak üzere üç bölgeye ayırır. Çemberin kendisi ve iç bölgesinin birleşimine daire denir.
Çember ve daire. arasındaki fark işte bu kadar kolay.
Daire: Çember ile iç bölgesinin birleşimidir.
Dairenin alanı, pi çarpı yarıçapın karesidir (A = π r²).
İlgili 24 soru bulundu
Bir merkez açıya karşılık gelen taralı kısmın alanı; A=π.r2.α/360 formülüyle bulunur. Bu formülde α yerine merkez açı ölçüsünü, r yerine yarıçap ölçüsünü, π yerine de π sayısını yazarız.
Bir daire diliminin alanı, bir merkez açıya karşılık gelecek biçimde A=π.r2.α/360 formülünden yararlanılmak suretiyle hesaplanır.
Çünkü çemberin köşesi yoktur. Aynı zamanda çemberin kenarı da yoktur. Yuvarlak şekilde tam bir daire çizer. Yani çember yuvarlaktır.
İç Açı Nedir? Bir dairede kesişen ayrı iki kirişin oluşturmuş olduğu açıya iç açı adı verilir. İç açının ölçüsü görmüş olduğu yayların ölçülerinin toplamının yarısına eşit olacak şekilde hesaplanır.
Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.
Karenin içinin dolu hâli karesel bölgedir . Karesel bölge, karenin iç bölgesi ve kendisin- den oluşur .
Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir.
*Kürenin her kesiti, bir dairedir. Merkezden geçen daire, kürenin en büyük kesitidir. En büyük kesitin (dairenin) yarıçapı, kürenin yarıçapıdır.
Yani üstteki şekle göre, çemberin merkezi O nokta- sı, yarıçapı ise |OA| = |OB| = |OC| = |OD| = |OE| = r br. Bir çember üzerindeki farklı iki noktadan geçen doğruya kesen, bu kesenin çemberin üstünde ve iç bölgesinde kalan parçasına kiriş denir. Merkezden geçen kirişe ise çap denir.
İki kirişin çemberin içinde oluşturduğu açıya iç açı denir.
Köşesi çemberin merkezinde olan açıya bu çemberin bir merkez açısı denir. Merkez açının ölçüsü, gördüğü yayın ölçüsüne eşittir.
Derece, bir çemberin 360'ta birine karşılık gelen açı birimidir.
Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Karenin 4 köşesi var ve bu köşeleri oluşturan kenarları. Çemberde ise köşe olmadığına göre kenar da yoktur. Sorunun cevabı: Çemberin kenarı yoktur.
Geometri sorularını çözerken en sık karşılaştığımız konulardan birisi de çemberin alan hesaplanmasıdır. Bu hesaplamayı yaparken basit bir formül kullanılmaktadır. Çemberin alanı yarıçapın karesinin pi ile çarpılması sonucu bulunmaktadır.
Çap, çemberin merkezinden geçen ve çemberin kenarındaki iki noktaya değen uzunluktur.
Çemberin yarıçapı r birim ise bu çemberin standart denklemi x2 + (y – b)2 = r2 şeklindedir. Çemberin standart denklemi (x – a)2 + (y – b)2 = a2 şeklindedir. Çemberin standart denklemi (x – a)2 + (y – b)2 = b2 şeklindedir.
7. Sınıf Matematik Dairenin Alanı (Daire Alanı Hesaplama) konu anlatımı
Dairenin çevresi r dairenin yarı çapı, π, yaklaşık 3,14 olan pi sayısı olmak üzere; Dairenin Alanı = π x r2 şeklinde hesaplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri