Çemen nasıl tüketilir? Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Farklı yörelerden bir çok annelerden tarif alınmış ve bu tarifler harmanlanarak en lezzetli çemeni zeytinhan satışa sunmuştur. Çemen baharatı, özellikle kahvaltılarda tükettiğimiz Kahvaltılık çemen Ve çemenli yumurta, ve etli yemeklerde kullanılır.
Geniş bir kullanım alanına sahip olan çemen otu mutfakta sos olarak et ve balık yemeklerine kullanılmasının yanı sıra baharat olarak tüketilir. Turşulara ve geleneksel çemen yapımında kullanılan bitki, merhem olarak ve bal ile tereyağı ile birlikte macun olarak kullanılır.
Çemen otu tohumu baharat olarak kullanılmasıyla birlikte, şifa niyetine de kullanılıyor. Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor.
Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
İlgili 19 soru bulundu
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
Çemen otu, kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine ve kan basıncının iyileştirilmesine yardımcı olabilir, bu da kalp rahatsızlıklarının gelişmesi riskini azaltır ve kalp sağlığını iyileştirir. Çemen otu “galaktagog” (anne sütü üretimini artırmaya yardımcı olan bir bitki) olarak sınıflandırılır.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen otunun kullanımı
Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor. Çemen otunun yapraklı kısmıysa tıpkı ıspanak gibi ayıklanıp güzelce temizlendikten sonra yemek olarak değerlendirilebiliyor.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
Çemen temelde salçanın içine birkaç çeşit baharat, zeytinyağı, sarımsak ve dövülmüş ceviz eklenmesiyle elde edilen bir sos. Bu sosu kahvaltılarınızda afiyetle tüketebileceğiniz gibi, makarna sosu olarak kullanabilir, küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürüp tulum peyniri de serperek nefis kanepeler yapabilirsiniz.
Daha az bilinen çemen otu tohumu, birçok tarifte kullanılabilir. Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir.
Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürür. Bronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlar. Acı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var.
Potasyum zengini çemen tohumu tansiyonu düşürür.
Küçük yaprakları ve gövdesi ile bir yıllık otsu bir bitki olan çemen otunun ana vatanı Ortadoğu'dur. Anadolu'da ise özellikle Yozgat ve Kayseri yöresinde yaygın bir şekilde tüketilen bitki; halk arasında “buy otu” ismi ile tanınır.
Çemen ve çemenli ürünler
İçerdiği sarımsak ve diğer ağır baharatlar nedeniyle çemen ve çemenli gıdalar tüketildiğinde terle beraber vücutta 2 ile 10 gün arasında kalan aşırı keskin kötü kokulara neden olur. Bu nedenle tüketirken dikkatli olmanızda fayda var.
15. yüzyıldan beri sofralarımızı süsleyen acuka, Balkanlarda, Kafkasya'da ve Trakya'da en çok tüketilen kahvaltılıklardan biridir. Meze ve sos olarak da tüketilen acuka, çemene benzese de ondan daha tuzlu ve acıdır.
Yaprakları ıspanak gibi tüketilen Çemen Otu, toz haline getirilip, salça ve yoğurt gibi yiyeceklerin içerisine getirilip tüketilebilir.
Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur.
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir. Çemen otunun çiğnenmesinin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri