Ana vatanı Güney ve Orta Amerikadır. Akdeniz iklim kuşağında rahatça yetişme imkanı bulan kiraz domatesler, Akdeniz ülkelerinin mutfağında da önemli bir konuma sahiptir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde serada çeri domates yetiştiriciliği sıklıkla yapıldığından, ülke genelinde de yaygın tüketime sahiptir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip. Ancak ince kabukları, Ayaş domatesinin raf ömrünün de kısa olmasına yol açıyor.
Tohumdan Domates Yetiştirme Yöntemi
Ekim işleminden hasada kadar ortalama olarak 7 ila 10 hafta gerekir.
Domates üretiminin il bazında dağılımı incelendiğinde Antalya'nın 2 milyon 410 bin tonla (yüzde 19,1) ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu ili 1 milyon 575 bin tonla (yüzde 12.5) Bursa, 975 bin tonla (yüzde 7.7) Manisa, 945 bin tonla (yüzde 7.5) İzmir ve 941 tonla (yüzde 7.5) Mersin takip etti.
Çeri domatesleri başarılı bir şekilde yetiştirmek için bolca güneş ışığı olmazsa olmazdır.
İlgili 36 soru bulundu
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Bunu yapmak için hangi domateslerin yetiştirilebileceği hususunda bilgi edinilmelidir. Tüm domates tohumu çeşitlerinin sera üretimine uygun olmadığı gibi kışın serada üretime de uygun olmamaktadır.
Doğal marmande domates verimli çeşitlerden olmaktadır. Ancak, düz, kalın etli ve tatlı, lezzetli bir yapıya sahip olmaktadır. Kısımlar halinde ekim yapıldığı zaman daha çok verim alınmaktadır.
Antalya. %40'lık örtü altı tarıma uygun arazisi bulunan Antalya domatesin en çok yetiştirildiği yerler arasında yer alır. 10 derece altında verimliliği düşen domates yetiştiriciliği ortalama yıllık sıcaklık değeri 22 olan Antalya bölgesinde yetişir.
1 FİDEDEN 55 KİLOGRAM ÜRÜN
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Domates fidelerinin sağlıklı şekilde büyümesi için 3 günde 1 defa olacak şekilde sulamalısınız. Sulamayı sprey şişe ile yapabilirsiniz.
Güneş olmadığı zamanlarda düzenli olarak günde bir kez aynı saatte sulamak yeterli olacaktır. Fakat yaz aylarında bol güneş alması gerektiği yerde olacağından dolayı susuz bırakılmamalı ve sıkça sulanmalıdır. Çeri domatesler, yetiştirilme anlamında normal domateslerle benzerlik göstermektedir.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Yaklaşık 28 çeşit domates var.
Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Domateslerin kışın yetiştirilebilmesi için fidanların, eylül ayının sonundan kasım ayının sonuna kadar yetiştirilmesi gerekmektedir. Fideler, ocak ayına kadar sürekli olarak bir yerde muhafaza edilmektedir. Fideler sıcak suyla sulanır ve bulundukları ortamın ısısı 20-22°C olması gerekir.
Domatesi ile ünlü olan şehrimiz Antalya'dır. Antalya ülkemizin güneyinde ve akdeniz iklimine sahip olması nedeniyle meyve ve sebze yetiştiricilğinde oldukça önemli bir yerdedir.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü.
AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, ihracatçılar, geçen yıl Romanya, Ukrayna, Bulgaristan, Almanya, İngiltere, Çekya, İsviçre, İspanya, Kazakistan, Letonya, Rusya, Polonya ve Malezya'nın da aralarında olduğu 54 ülkeye 526 bin 703 ton domates sattı.
Çeri/Cherry Domates Tohumu
Tohum Ekim Zamanı:İlkbahar,Sonbahar, iç mekanda her zaman. Tohum Ekim Mesafesi:Sıra arası 40-60 cm, sıra üzeri 90-130 cm arası.
Püf nokta 1; yazdan hazırlanan domates sos da kullanabilirsiniz. Ya da çeri kullanın. Tadı çok daha farklı ediyor emin olun. Domatesler biraz yumuşamaya başladığında üzerine iyice hemhal olması için ılık su eklenir.
Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri